10.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăFondurile de pensii au plasat maximum 10% pe Bursa

Fondurile de pensii au plasat maximum 10% pe Bursa

» Fondurile de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II) au plasat pe   Bursa cel mult 2,5 milioane de euro, in primele zece zile, si au plasat mai mult de 20% in depozite bancare, potrivit declaratiilor principalilor jucatori.

Administratorii fondurilor de pensii obligatorii au primit in conturi, in 20 mai, suma de 88,2 milioane de lei (24,11 milioane de euro), de la aproape 3,2 milioane de participanti, potrivit datelor Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). Politica de investitii a fondurilor de pensii de pe Pilonul II prevede plasarea majoritatii banilor (intre 50% si 70%) in titluri de stat, maximum 20% in depozite bancare, circa 5% in obligatiuni si cel mult 35% in actiuni. La doua zile dupa virarea celor 88 de milioane de lei, pe 22 mai, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a dat o derogare prin care se permite administratorilor de pe Pilonul II sa investeasca mai mult de 20% in depozite bancare, timp de maximum sase luni, pentru a acoperi lipsa de titluri de stat emise de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF). O mare parte din jucatorii din Pilonul II au facut deja uz de aceasta derogare, atrasi de dobanzile bune din piata bancara, ei fiind si cei care la primele raportari (din 26 mai) au avut randamente pozitive. Administratorii care au ales sa plaseze o parte din bani si pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au raportat pe 26 mai randamente usor negative, dar este de asteptat ca, dupa ultima saptamana de cresteri de la BVB, acestia sa aiba randamente dintre cele mai bune.

"Momentan nu am intrat pe piata de capital si am notificat Comisia (CSSPP) ca vom folosi acea derogare privind plasamentele in depozite bancare", a declarat Radu Vasilescu, directorul general al ING Fond de Pensii, care inglobeaza cei mai multi participanti din sistem si cele mai mari sume virate.
Al doilea jucator din Pilonul II, Allianz-Tiriac, a beneficiat, de asemenea, de derogare, investind cu precadere pe piata monetara, dar, pe parcurs, printr-o administrare activa, a ales o diversificare a portofoliului prin plasamente pe Bursa, potrivit lui Dorin Boboc, director de investitii la Allianz-Tiriac. "Pentru a investi diversificat nu avem suficiente instrumente pe plan local si, in functie de oportunitate, analizam si pietele externe", a spus Boboc.
Generali, care completeaza podiumul administratorilor de pensii obligatorii, a investit respectand prospectul initial, nefacand uz de derogarea CSSPP, ne-a declarat Ioan Vreme, directorul general al companiei. "Dupa ultima saptamana buna de la BVB, cu siguranta vom raporta performante dintre cele mai bune", a spus Vreme.

"Am investit in instrumente cu venit fix, obligatiuni guvernamentale si corporatiste, avand pentru inceput o atitudine mai prudenta vizavi de Bursa. Am preferat o crestere constanta. Fondurile care au raportat scaderi sunt chiar cele care au plasat bani si pe  Bursa, dar acestea vor avea la urmatoarea raportare cele mai bune randamente", a declarat Radu Craciun, director de investitii la Interamerican.
"AVIVA-Certinvest are 20% din bani plasati in piata de capital, 5% in obligatiuni, o parte in titluri de stat, dar a beneficiat si de derogarea CSSPP", a spus Eugen Voicu, presedintele companiei.
Astfel, Bursa de Valori a atras cel mult 10,4% din primii bani din Pilonul II, luand in calcul ca fondurile care au avut randamente pozitive au evitat Bursa, iar celelalte ar fi investit aici maximum 30% (inclusiv Allianz-Tiriac, care si-a diversificat ulterior portofoliul). Cele 2,5 milioane de euro plasate in actiuni reprezinta 2,2% din lichiditatea BVB in perioada 20 mai-30 mai, interval in care indicii bursieri au crescut cu 3-4%.

» Lipsesc titlurile de stat
Administratorii spun ca titlurile de stat trebuie listate in 2008 si avertizeaza ca, in caz contrar, se va forma o piata alternativa. "Listarea titlurilor de stat ar fi un pas inainte. Fondurile de pensii, care vor deveni in curand cei mai mari investitori, vor face presiuni pentru listarea acestora sau vor crea o piata alternativa", a declarat Dorin Boboc. "Piata titlurilor de stat se va regla si vad titlurile listate anul acesta la BVB. S-a intrat deja intr-un mecanism tehnic si lucrurile vor incepe sa se regleze", sustine Eugen Voicu.

Cele mai citite

Jean-Marie Le Pen, fostul lider al extremei drepte din Franța, a murit la vârsta de 96 de ani

Jean-Marie Le Pen, fostul lider al extremei drepte din Franța și fondator al partidului Frontul Național (actualmente cunoscut sub numele de Naționalul Raliu), a...
00:01:16

VIDEO. Imagini de la cutremurul din Tibet. Echipele de salvare caută supraviețuitori printre dărâmături

Bilanțul victimelor în urma unui cutremur puternic care a lovit marți dimineață regiunea izolată Tibet din China a crescut la cel puțin 53 de...

Yoon Suk Yeol, președintele suspendat al Coreei de Sud, refuză să se lase arestat de anchetatorii anticorupție

Președintele suspendat al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, rămâne sfidător în reședința sa recent fortificată, în timp ce anchetatorii încearcă să prelungească mandatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă