0.6 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăFMI: Politica salariala, o problema

FMI: Politica salariala, o problema

Politica fiscala si bugetul aferent anului 2008 vor reprezenta punctele centrale ale discutiilor pe care le va purta misiunea Fondului Monetar International (FMI), in perioada 26 septembrie-2 octombrie, cu autoritatile romane.

Juan Jose Fernandez Ansola, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, a declarat ieri ca doua aspecte importante s-au schimbat fata de consultarile anterioare, purtate in luna mai: conjunctura internationala si proiectia deficitului de cont curent, care este mai mare decat la inceputul acestui an. In acest context el a afirmat ca estimarea Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) referitoare la deficitul de cont curent in 2007, de 13,4%, este rezonabila. Totodata, Fernandez Ansola a mai spus ca fondul va reevalua si estimarile privind cresterea PIB, care a incetinit in al doilea trimestru al anului la 5,6%, fata de 6% in primele trei luni ale anului.
Cu toate acestea, reprezentantul FMI considera ca politica de dobanda a Bancii Nationale este potrivita, evolutia inflatiei fiind sub asteptari. "Daca te uiti la evolutia inflatiei, aceasta a fost sub nivelul asteptat. Aceste evolutii confirma ca politica bancii centrale este una potrivita", a declarat acesta, precizand ca, pe viitor, BNR trebuie sa analizeze atent modul in care va continua evolutia acestui indicator. "Cresterea inflatiei din august a fost determinata de avansul preturilor alimentelor si de seceta", a mai spus Fernandez Ansola.
Reprezentantul FMI a mai aratat ca principalii factori de influenta ai inflatiei din acest an sunt politica salariala, rata de schimb si evolutia preturilor alimentelor. "Politica salariala ramane o problema. N-am discutat cu Guvernul politica salariala pentru 2008, dar ramane o problema", a spus Ansola.
In ceea ce priveste cursul de schimb, reprezentantul FMI a aratat ca trebuie evaluat efectul asupra tintei de inflatie. "Politica fiscala ramane o problema, insa va fi discutata de misiunea Fondului. Politica fiscala este una prudenta, daca te uiti la deficitul bugetar", a precizat Ansola.
Criza financiara de pe pietele internationale afecteaza Romania doar in mod indirect, insa efectele se vor reflecta in accentuarea vulnerabilitatilor tarii, a aratat reprezentantul FMI. El a atras atentia insa ca efectele accentueaza vulnerabilitatea tarii, intrucat Romania se bazeaza pe intrarile de capital. "Guvernul s-a descurcat bine in administrarea crizei, insa aceasta nu s-a terminat. (…) Va fi vorba de mentinerea credibilitatii Romaniei, pentru a continua sa atraga capitaluri", a spus oficialul FMI. El a adaugat ca pe plan international va mai trece o anumita perioada de timp pana cand vor fi eliminate efectele crizei.

Cele mai citite

Italia ar putea trimite trupe de menținerea păcii în Gaza

În abia cea ce-a doua zi de pace din Fâşia Gaza, apar întrebări cu privire la cine ar putea guverna enclava dacă acordul de...

Mahmoud Abbas vrea în continuare o „soluție cu două state” în noul mandat Trump

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a felicitat luni pe noul președinte american Donald Trump, declarând că este gata să coopereze cu el pentru a...

Italia ar putea trimite trupe de menținerea păcii în Gaza

În abia cea ce-a doua zi de pace din Fâşia Gaza, apar întrebări cu privire la cine ar putea guverna enclava dacă acordul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă