1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăElectrica e pe punctul de a ramane fara bani

Electrica e pe punctul de a ramane fara bani

» Operatorul national nu poate recupera 710 milioane lei (195 milioane euro) de la beneficiari.

» Guvernantii doreau sa camufleze problemele Electrica prin infiintarea unui colos energetic national.

Distribuitorul si furnizorul de energie de stat Electrica risca sa iasa din piata, deoarece este in criza de lichiditati, declara Ioan Silvas, directorul de furnizare al companiei.
Potrivit acestuia, Electrica are de incasat creante totale de 710 milioane lei, din care apropare jumatate reprezinta restante ale CFR, in timp ce companiile miniere cumuleaza restante de 216 milioane lei.
"Din piata de energie nu pot fi sustinute activitatea CFR, zona de minerit si inchiderile de mine. Compania risca sa iasa din piata, pentru ca este in criza de lichiditati", a spus Silvas.
Potrivit lui Catalin Stancu, directorul de dezvoltare a afacerilor din Electrica, societatea are un minus de 200 milioane lei la profit din cauza ca rata de rentabilitate pe activele reglementate investite, pentru intervalul 2008-2012, este de 7%, fata de 10% pentru operatorii privati. "Pe distributie am facut profit minim, marja bruta a fost intre 1 si 3%, la limita de subzistenta", a spus Stancu referindu-se la rezultatele financiare ale Electrica.
Electrica a rulat anul trecut venituri totale de 6,5 miliarde lei (1,94 miliarde euro), cu 6,5% mai mari fata de anul 2006, in timp ce profitul brut a stagnat la 200 milioane lei.

Surse din piata energiei sustin ca autoritatile au incercat, de fapt, sa ascunda problemele pe care le are Electrica prin integrarea acesteia intr-o companie integrata de energie, asa-numita Companie Nationala de Energie.
"Sunt suta la suta convins ca Electrica are probleme, in primul rand, legate de costurile de productie. Presedintele Basescu si partidele politice ar trebui sa analizeze, nu cum pot fi acoperite scumpirile energiei, ci sa vada care sunt costurile corecte in sectoarele energetice", ne-a declarat Ilie Rosu, presedintele Federatiei Sindicale a Hidroelectrica – Hidrosind.
Acesta spune ca energia produsa in Romania este scumpa, deoarece costurile de productie sunt mari, o eventuala solutie fiind reprezentata de energia produsa in hidrocentrale, care are costuri de productie mult mai mici. "Incredintarile directe de lucrari, ocolindu-se licitatiile, au determinat cresterea costurilor de productie, ajungand la deformarea economiei", sustine liderul Hidrosind. In opinia acestuia, in cazul in care ar fi infiintata o companie integrata de tip holding, aceasta ar trebui sa evidentieze costurile de productie intr-un mod transparent pentru toate companiile care ar urma sa faca parte din structura respectiva. "Interesul nostru ar fi ca societatile energetice sa-si evidentieze costurile pe care le au si sa-si adapteze masurile la realitatile pietei", a conchis Ilie Rosu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă