» Bursa pierde pentru acest an si Romtelecom, dupa amanari ale listarilor altor companii importante de stat.
» Analistii pietei de capital gasesc inteleapta decizia de amanare a listarii, data fiind evolutia atipica a Bursei.
Al treilea mare jucator pe piata locala de comunicatii, Romtelecom, se va lista la Bursa in primavara anului 2009, si nu in 2008, asa cum se prevazuse anterior, in special din cauza reorganizarii prin care trece compania in urma modificarii actionariatului si a contextului nefavorabil din pietele financiare, a declarat ieri ministrul Comunicatiilor, Karoly Borbely.
In ultimele trei luni, Deutsche Telekom a acumulat 25% din actiunile OTE, compania care controleaza pachetul majoritar (54,01%) al Romtelecom, si a primit acceptul guvernului grec de a prelua conducerea executiva a operatorului elen. "Nu puteam incepe procedura de listare a actiunilor Romtelecom fara sa fie finalizata aceasta tranzactie", a spus Borbely. Preluarea controlului OTE de catre Deutsche Telekom atrage dupa sine reorganizarea OTE si a tuturor companiilor controlate de aceasta, printre care Romtelecom si Cosmote.
Contextul nefavorabil prin care trec pietele financiare si mai ales piata romaneasca de capital a fost un alt motiv care a contribuit la amanarea listarii Romtelecom, pentru care statul vrea sa obtina un pret bun. "Nu ne-am grabit cu pregatirea procedurii de listare pe Bursa in aceasta toamna din cauza tendintei de scadere de pe pietele financiare internationale. Vrem sa listam, insa nu vrem sa scapam de actiunile Romtelecom, ci sa vindem la un pret cat mai bun", a afirmat Borbely.
De la inceputul anului, cele mai lichide actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au pierdut mai mult de o treime din valoare (36,7%), chiar daca multe au obtinut profituri in crestere, iar SIF-urile s-au depreciat cu peste 55%, fiind printre cele mai afectate actiuni.
"Cred ca principalul motiv al amanarii listarii a fost determinat de evolutia negativa si atipica a Bursei. Decizia este una inteleapta, in ton cu alte amanari de oferte publice. S-a vazut clar ca toti cei care s-au grabit sa se listeze in acest context au avut parte de scaderi puternice", a declarat Adrian Simionescu, analist pe piata de capital.
Deocamdata, casa de avocatura Bostina&Asociatii, consultantul juridic al Ministerului Comunicatiilor in vederea listarii Romtelecom, a intocmit caietul de sarcini pentru desemnarea consultantului financiar. "Noi ne-am incadrat cu finalizarea caietului de sarcini si suntem in grafic cu desemnarea consultantului de business privind listarea actiunilor Romtelecom", ne-a declarat Ovidiu Constantinescu, director de comunicare la Bostina&Asociatii. Potrivit ministrului, consultantul juridic va fi desemnat in circa o luna si jumatate.
Dubla listare, chiar a intregului pachet de 45%
Ministerul Comunicatiilor ia in calcul listarea Romtelecom atat pe Bursa de Valori Bucuresti, cat si pe una dintre pietele internationale, posibil cea din Londra. "In primul rand, vrem sa avem un consultant cu experienta, iar apoi, in decursul pregatirii companiei, care dureaza intre patru si sase luni, si in functie de fluctuatia pietelor financiare, vom stabili si procentul actiunilor listate, care poate fi cuprins intre 10% si chiar pachetul integral", a conchis Borbely, citat de HotNews.
Statul a mai avut in 2006 o incercare de listare a Romtelecom, care a esuat din cauza restructurarii activitatilor companiei.
» Interes in Romania
Deutsche Telekom (DT) a platit 3,2 miliarde euro pentru a ajunge la o participatie egala cu cea a statului grec in cadrul OTE, de 25% din actiuni plus una, si de a prelua conducerea executiva a operatorului elen. Prin aceasta mutare, DT are acces la 9 milioane de abonati pe telefonie mobila ai OTE si la 1,2 milioane de linii de internet de mare viteza. Abonatii de telefonie mobila si serviciile de internet din Romania din portofoliul OTE sunt printre principalele puncte de interes ale DT.