Reglementările nou-introduse, simultan la nivel local şi internaţional, reprezintă principalul risc pentru industria asigurărilor, potrivit unui sondaj realizat de compania de consultanţă financiară PricewaterhouseCoopers (PwC).
Noile directive europene, cum sunt cele privind regimul de solvabilitate, ar putea să împovăreze industria şi să conducă astfel la costuri mai mari şi probleme de conformare, care să distragă managementul de la asigurarea profitabilităţii afacerilor, într-o perioadă în care sectorul se află deja sub presiune, potrivit studiului PwC. Riscurile legate de cadrul de reglementare au fost indicate drept cele mai acute în majoritatea pieţelor, incluzând Europa, America de Nord, Orientul Mijlociu şi Asia.
Directiva Europeană Solvency II, care trebuie implementată la termenul propus de directiva Omnibus II, şi anume 1 ianuarie 2013, rămâne un obiectiv major pentru toţi cei implicaţi, dar reprezintă totodată şi principala îngrijorare exprimată de respondenţii studiului PwC.
În acelaşi timp, sondajul a identificat preocupări şi în legătură cu implementarea noilor standarde internaţionale de raportare financiară, cu investigaţia efectuată în Marea Britanie în legătură cu practicile de vânzări, precum şi în legătură cu alte reglementări legislative şi fiscale care vin să îngreuneze cadrul de reglementare în domeniu.
Cum priveşte piaţa de asigurări din România introducerea Solvency II?
Rata mare de participare la QIS 5 a asigurătorilor din România (respectiv de 70% din numărul de societăţi de asigurare care, potrivit datelor actuale, intră sub incidenţa Solvency II) furnizează un mesaj pozitiv în ceea ce priveşte faptul că sectorul asigurărilor se pregăteşte pentru implementarea noului regim de supraveghere, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
„Datorită transparenţei şi disponibilităţii pentru comunicare ale CSA, societăţile de asigurare sunt în permanenţă informate cu privire la stadiul legislativ al viitorului regim de solvabilitate şi acţiunile care se întreprind în acest scop la nivel european, fapt care, cu siguranţă, le va ajuta să asimileze mai uşor cerinţele Solvency II”, a declarat Angela Toncescu, preşedintele CSA, într-un interviu acordat XPRIMM Publications.
Deşi din raportările QIS 5 ale asigurătorilor rezultă faptul că în anumite domenii trebuie făcute progrese, cum ar fi, de exemplu, calitatea datelor sau sistemele IT, toţi participanţii au precizat faptul că vor fi pregătiţi la data intrării în vigoare a noului regim de supraveghere, respectiv 1 ianuarie 2013.
„Având în vedere complexitatea specificaţiilor tehnice, a modelelor interne şi a procedurilor specifice de agregare, evaluare şi conformare a indicatorilor în cadrul noului regim de solvabilitate, care implică o documentare laborioasă şi de durată, este însă foarte important ca acţiunile de instruire tehnică să fie continuate cu aceiaşi experţi, atât din partea asigurătorilor, cât şi ai autorităţii de supraveghere”, a adăugat preşedintele CSA.
Potrivit declaraţiilor făcute de Alexandra Storr, Vice President Client Market, SWISS Re Europe, în cadrul FIAR 2011, cerinţele de capital şi de solvabilitate sub Solvency II sunt influenţate de o serie de factori determinanţi, comparativ cu Solvency I.
Unul dintre aceşti factori determinanţi este reprezentat de diversificarea insuficientă a portofoliului, care „va duce la o creştere în cerinţă de capital şi de solvabilitate, comparativ cu Solvency I. De asemenea, şi la capitolul active, diversificarea va avea un rol important. Asigurătorii cu portofolii diversificate vor întâmpina cerinţe financiare mai uşoare”, a adăugat reprezentanta SWISS Re. În opinia acesteia, companiile cele mai expuse la riscul de a nu îndeplini condiţiile Solvency II sunt companiile captive, cele care activează pe o singură linie de asigurare, micii jucători locali, precum şi cei de nişă.