Managerii companiilor de constructii din Romania estimeaza pentru prima oara in acest an o stagnare a activitatii din domeniu, in urmatoarele trei luni, in schimb se asteapta sa vanda mai scump, potrivit Institutului National de Statistica (INS). De asemenea, in perioada septembrie-noiembrie, se estimeaza ca numarul angajatilor in constructii se va mentine.
"In cele din urma stagneaza si constructiile. Intr-un fel, e bine ca se intampla asa. Ce se intampla in domeniul imobiliar nu mai avea de mult legatura cu fundamentele, fiind mai mult rodul speculatiilor. Stagnarea prognozata in constructii nu este influentata de aspectul sezonier, cuprinzand doar o luna mai rece. Ma astept totusi la o incetinire puternica in constructii in 2009, chiar la o prabusire, pana la 10% ritm de crestere", a spus Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economist-sef al ING Bank Romania. Finlandezii de la Ruukki, specialisti in constructii metalice, estimeaza ca sectorul constructiilor isi va tempera cresterea la 28% pana la finalul anului si la 22% in 2009. In primul semestru din 2008, constructiile au avut un ritm de crestere de 34%.
Managerii din celelalte domenii – industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si servicii – se asteapta la cresteri ale productiei in urmatoarele luni si, de asemenea, la preturi in crestere. "Majorarea preturilor se materializeaza mai greu, concurenta fiind foarte mare. In acest sens, pe de o parte, producatorii isi mai reduc marjele de profit, pe de alta parte, comerciantii mai lasa si ei la pret. Preturile productiei industriale, care au avansat cu 20% in ultimul an, s-au transmis partial catre consumator (inflatia anuala maxima de 9%)", explicat Chidesciuc.
Daca in comert
si servicii se estimeaza ca numarul salariatilor va creste, in industrie se asteapta o stagnare. "Industria se va confrunta cu o reducere a comenzilor din zona euro, iar efectele se vor vedea din septembrie incolo. Deocamdata e un optimism. Multi nu pot sa-si inchipuie ca va fi mai rau", a conchis analistul ING.