» "Paralizia" politica, deficitul de cont curent, deprecierea leului si incetinirea reformelor, principalele "bile negre".
» Ritmul de crestere a deficitului comercial, de doua ori mai mare decat in Turcia, ingrijoreaza analistii internationali.
» Cresterea creditarii amplifica pericolul de supraincalzire a economiei romanesti, alaturi de deficitul de cont curent.
Agentia de rating coface ar putea diminua ratingul Romaniei de la "A4" la "A4 minus", a declarat ieri Joël Paillot, reprezentantul Coface Germania. "In perioada 2005-2007 ratingul Romaniei a crescut de la B la A4, lucru extrem de bun, care a demonstrat ca impactul politic a fost foarte scazut. Probabil ca in urmatoarele luni va avea insa loc o scadere a ratingului", a spus Paillot. Ratingul A4 semnifica "un istoric al platilor mediocru, ce se poate inrautati din cauza unui mediu economic si politic ce se deterioreaza. Cu toate acestea, probabilitatea de neplata este inca admisibila". Ratingul cel mai inalt, A1, reprezinta barometrul bunei dezvoltari economice a unei tari: "Mediul economic si politic sigur are efecte pozitive asupra unui obicei de plata deja bun al companiilor. Foarte slaba probabilitate de neplata".
Oficialii Coface au evidentiat principalele riscuri cu care se confrunta economia Romaniei – "paralizia politica", deficitul de cont curent ridicat, deprecierea leului si incetinirea reformelor –, subliniind ca din cauza agitatiei politice "nu ne putem gandi la accesarea de fonduri europene". Un aspect pozitiv remarcat de economisti este pastrarea increderii investitorilor in Romania.
Evolutii nefavorabile
"In pofida optimismului pe care il manifestam la inceputul anului, iata ca suntem acum in octombrie, cand ne gandim la ce o sa facem in privita ratingului. Colegii de la Paris evalueaza situatia si trebuie sa spunem ca ingrijorarea exista", a declarat directorul general al Coface Romania, Cristian Ionescu. Nu numai Romania, ci si alte tari ale UE ar putea avea scaderi de rating. Potrivit Coface, dintre tarile UE, Romania, alaturi de Letonia, Lituania, Estonia si Ungaria au o probabilitate de 60% de a inregistra o scadere a ratingului; pentru Bulgaria probabilitatea este de 50% iar pentru Polonia de 35%. Ungaria are acum ratingul A3, iar Bulgaria A4, la fel ca Romania.
Oficialii Coface au evidentiat turbulentele politice din Romania, precum si dezinteresul pentru remedierea unor vulnerabilitati economice. "Turbulentele politice din Romania au incetinit procesul de reforma. Problemele politice pot avea o influenta asupra mediului economic. Speram insa ca aceasta amenintare nu va deveni foarte mare", a declarat Martina Dobringer, directorul general al Coface Europa Centrala. "Din cauza paraliziei politice nu ne putem gandi la accesarea de fonduri europene", a spus, la randul sau, Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania. El a aratat ca nu a observat in mod clar o politica de promovare a exporturilor, iar galceava politica nu are rolul de a linisti situatia. Ionescu a subliniat ca principalele riscuri sunt deficitul de cont curent, deprecierea leului si incetinirea reformelor. "O potentiala diminuare a ratingului ar reflecta vulnerabilitatea Romaniei si faptul ca autoritatile, in afara BNR, nu au nici o strategie de combatere a deficitului de cont curent si a acestor vulnerabilitati", a explicat reprezentantul Coface.
Supraincalzire
"Economia Romaniei se afla in pericol de supraincalzire. Printre principalele riscuri se afla deficitul de cont curent si cresterea creditarii. Problemele politice pot avea o influenta asupra mediului economic. Speram insa ca aceasta amenintare nu va deveni foarte mare", a precizat Martina Dobringer. In viziunea Coface, Romania este una din tarile care se confrunta cu riscul aparitiei unei crize legate de cursul de schimb: "Romania se poate confrunta cu un risc valutar accentuat. In cazul unor fluctuatii mari ale cursului de schimb, pot fi afectate economiile populatiei". Deficitul comercial este si el ingrijorator, deoarece ritmul de crestere a acestuia este de doua ori mai mare decat in Turcia.