Un broker de credit din Bucureşti, transformat recent în Instituţie Financiară Nebancară, acordă credite de până la 40.000 de lei cu dobândă fixă pe toată durata împrumutului. Finanţările se adresează şi firmelor, iar IFN cere un set minimal de documente.
O companie specializată în intermedierea de credite a readus în actualitate defunctul credit doar cu buletinul, cel care a dat atât de multe bătăi de cap băncilor. Produsul lansat de Credit Zone presupune o finanţare de până la 40.000 de lei pe o perioadă de până la 5 ani. Dobânda este de 13%, fixă pe toată perioada. Mai interesant este că, spre deosebire de strămoşul său, produsul se adresează şi firmelor şi persoanelor fizice autorizate. Documentaţia cerută este minimală. Astfel, pentru persoane fizice sunt deajuns buletinul şi o factură de utilităţi, pentru persoane juridice actul constitutive şi o balanţă simplă, iar pentru PFA registrul de încasări şi plăţi.
Creditul cu buletinul a fost unul dintre motoarele principale ale boom-ului pe care consumul l-a înregistrat în România anilor 2005, 2006, 2007. Practic, aproape întreaga creştere a vânzărilor din magazinele de electronice şi electrocasnice s-a datorat creditului doar cu buletinul. Pentru că erau acordate în condiţii minime de prudenţialitate, BNR a interzis aceste credite în 2007. Ulterior, s-a dovedit că a avut dreptate în condiţiile în care în prezent peste 30% din creditele cu buletinul sunt restante. De menţionat că, deşi au fost acuzate că au promovat acest produs, băncile nu au acordat niciodată credite doar cu buletinul. Cele care au făcut-o au fost aşa-numitele instituţii financiare nonbancare.
Minimum de acte şi la o companie a UniCredit
Compania UniCredit Consumer Financing are, de asemenea, cerinţe absolut minimale în ceea ce priveşte numărul documentelor necesare la dosarul de credit. De regulă, documentele necesare accesării unui împrumut sunt actul de identitate, adeverinţa de venit completată şi fişa fiscală. Perioada de aprobare variază, de la caz la caz, în primul rând în funcţie de disponibilitatea documentelor necesare analizei, de aceea un timp mediu de aşteptare este greu de calculat. În principiu, în cazul în care documentaţia de credit este completă, aprobarea unui credit se realizează în maximum 24 de ore. Moneda europeană pare a fi preferată la creditare şi, implicit, mai promovată.
„Dacă anul trecut, din cauza volatilităţii cursului de schimb, foarte mulţi clienţi au optat pentru creditele în lei cu dobândă fixă, anul acesta are loc o schimbare de optică”, susţin reprezentanţii UniCredit.
Procentul creditelor cu probleme în totalul împrumuturilor este sub media pieţei.
Deşi creditele de nevoi personale, mai ales cele acordate în condiţii foarte laxe, sunt, în mod tradiţional, cele mai importante generatoare de restanţe (peste 80% din totalul creditelor restante din România sunt împrumuturi de consum), ele nu le-au creat probleme celor de la UniCredit. A contat foarte mult faptul că UniCredit Consumer Financing a fost înfiinţată în octombrie 2008 (n.r. – exact când s-a intensificat criza). Compania a dat credite după o evaluare mult mai atentă decât ar fi făcut-o înainte de criză.
Creditul cu buletinul a fost unul dintre motoarele principale ale boom-ului pe care consumul l-a înregistrat în România anilor 2005, 2006, 2007.