Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional o listă de 100 de proiecte, majoritatea semnate încă din perioada anilor 2009-2010, partea română angajaându-se să le aducă până la sfârşitul anului viitor la un nivel de realizare de 50%. Cea mai mare parte a acestor proiecte sunt într-un stadiu incipient de realizare, însă obiectivele vor trebui terminate în perioada 2012-2015. Proiectele semnate în 2008 se află într-un stadiu mai avansat de execuţie, dar nici în acest caz nu este depăşit un nivel de 50%.
Lista include proiecte de infrastructură locală, protecţie a mediului, termoficare, construcţie de autostrăzi şi drumuri naţionale, „competitivitate” economică etc., pentru care contribuţia financiară a Uniunii Europene reprezintă mai mult de jumătate din total.
• Extindere şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă. Peste 192 de milioane de euro este cea mai mare investiţie, aflată în prezent, într-un stadiu de realizare de 4,6%, deşi contractul a fost semnat în 2010. Proiectul are în vedere reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare pentru regiunea Constanţa şi Ialomiţa. Al doilea proiect ca valoare de investiţie (150 milioane euro) se derulează în judeţul Dolj. Lista cuprinde 36 de proiecte de acest tip.
• Deşeuri. Suma cea mai mare (62 milioane euro) este pentru o investiţie în judeţul Cluj pentru integrarea unui sistem de management al deşeurilor. Proiecte similare, dar cu o valoare mai mică sunt semnate pentru alte 22 de judeţe din întreaga ţară. Alte proiecte, în sumă de până în 20 de milioane euro sunt destinate pentru reabilitarea şi depoluarea unuor situri istorice sau pentru monitorizarea unor zone protejate.
• Termoficare. Pentru retehnologizarea sistemului de termoficare din municipiul Oradea va fi disponibilă suma de 78 milioane de euro. Investiţii apropiate ca valoare vor fi derulate în Bacău, Timişoara şi Iaşi. Alte investiţii de reabilitare-retehnologizare a sistemului centralizat de încălzire, însă cu o valoare mai mică, se realizează în Focşani, Râmnicu Vâlcea şi Botoşani.
• Transport. Pentru construcţia Autostrăzii Cernavodă-Constanţa, proiect implementat 63%, suma alocată va fi de 432 milioane euro. Pentru construcţia autostrăzii Orăştie- Sibiu, proiect aflat în stadiul zero de realizare, suma alocată pentru investiţii este de 746 milioane euro. Alte investiţii: varianta de ocolire a municipiului Constanţa; autostrada Arad- Timişoara; Autostrada Nădlac -Arad. Sume cuprinse între 15 milioane şi 80 de milioane euro vor fi destinate unor investiţii pentru modernizarea unor drumuri naţionale (DN 5, DN 1H etc) sau pentru variante de ocolire (Săcuieni, Carei, Caracal).
• Creşterea competitivităţii economice. Investiţii de câteva zeci de milioane de euro vor fi destinate unor proiecte pentru institute de cercetare sau laboratoare din domeniul farmaceutic, produse High Tech etc. Suma cea mai mare (38,2 milioane de euro) este destinată unei investiţii pentru implementarea sistemului naţional „Dosarul electronic de sănătate a pacientului” şi care are ca beneficiar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
• Programul operaţional regional. Pentru o bază de agrement cu terenuri de golf şi piscine, realizată deja în proporţie de 20% în comuna Fântânele din judeţul Arad, suma totală va fi de 24 milioane euro. Pentru construirea unui pasaj subteran în zona metropolitană Craiova suma alocată va fi de 15 milioane euro, iar pentru modernizarea unei linii de tramvai în Cluj Napoca va fi nevoie de 18 milioane euro.
Iniţial, lista cuprindea 60 de proiecte prioritare cu o valoare de 7 miliarde euro, după care, în urma discuţiilor cu FMI aceasta a fost extinsă cu încă 40 de proiecte care necesitau însă o finanţare de doar un miliard de euro.