3.9 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe pun băncile în loc de "Prima Casă"

Ce pun băncile în loc de „Prima Casă”

Doar băncile cu risc redus vor putea activa în noul program guvernamental de garantare a creditelor pentru locuinţă. Pe piaţă au apărut mai multe alternative la „Prima Casă”.

Nu toate băncile vor putea participa la programul Prima Casă în noua sa formă, care presupune împărţirea egală a garanţiei între stat şi bănci. În fapt, având în vedere condiţiile Guvernului şi normele BNR, doar o mică parte o vor putea face. Astfel, auto-rităţile au ţinut ca împrumuturile pe care băncile le vor acorda în cadrul noului program să aibă în continuare un avans de doar 5%.

Însă, potrivit înţelegerii, statul nu va mai suporta integral garanţia la credit, ci doar 50%. Aceasta înseamnă, pe scurt, că băncile vor calcula condiţiile pe cealaltă jumătate a creditului potrivit normelor interne proprii aprobate de Banca Naţională şi deci ar trebui să practice un avans de 10%. Numai că BNR a impus majorităţii băncilor să acorde împrumuturi pentru populaţie cu un avans de cel puţin 15%, în unele cazuri chiar mai mult, ceea ce face imposibilă participarea la program fără o modificare a condiţiilor de creditare. Dintre băncile din România, doar BCR, BRD, CEC Bank şi Banca Transilvania şi-au anunţat intenţia de participa la programul Prima Casă 4.

Totuşi, trei dintre acestea au deja în portofoliu credite care pot funcţiona ca alternativă la programul guvernamental. Băncile trebuie să decidă până în iulie dacă participă sau nu la „Prima Casă 4″.

2011/04/17//177146-tabel1.jpg2011/04/17//177147-tabel2.jpg Click pe tabele pentru a mări

La mâna BNR. Proces de durată

Potrivit preşedintelui Aso-ciaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, singura posibilitate a băncilor cu un risc mai ridicat de a participa la programul guvernamental este să ceară BNR modificarea normelor interne. Această acţiune, precizează Gheţea, ar fi necesară nu doar pentru creditele noi, cât şi pentru creditele deja acordate în programul Prima Casă, pentru care garanţia suverană va fi redusă la jumătate. Ar fi însă un proces mult prea costisitor şi îndelungat.

„Statul a atins plafonul şi nu îl poate mări, iar atunci a propus să folosim 50% din plafonul existent pentru credite acordate pe viitor. Acesta este un lucru destul de complicat, pentru că, în primul rând, portofoliul existent va fi garantat doar 50%. Înţeleg că intenţia statului este să menţină costul actual. Vă spun că este un lucru destul de complicat”, spune directorul executiv al Raiffeisen Bank, Steven van Groningen.

Şi au apărut alternativele

CEC Bank, Millennium Bank şi Raiffeisen Bank au lansat pe piaţă produse care pot constitui o alternativă la Prima Casă. De altfel, ele au fost şi promovate ca atare privind denumiri ca „Prima Ta Casă”.

Dobânzile sunt aproape similare cu cele din programul garantat de stat, însă avansul este de 10% la CEC şi Millennium şi 15% la Raiffeisen. Lor li se adugă BCR, care, după ce a epuizat plafonul alocat pentru programul Prima Casă 3, a lansat un credit la dobânzi similare ce se adresează însă clienţilor care nu mai pot aştepta aplicarea Prima Casă 4 pentru că şi-au depus deja dosarele sau au semnat precontracte.

Marele dezavantaj al creditelor alternative îl reprezintă avansul mai mare, iar marile avantaje eliminarea obligati-vităţii de a nu vinde locuinţa timp de 5 ani şi a obligativităţii constituirii unui depozit colateral egal cu valoarea a trei rate lunare şi posibilitatea contractării un împrumut mai mare decât limita impusă de stat (60.000 euro pentru locuinţe vechi şi 70.000 euro pentru construcţia de locuinţe).

Cele mai citite

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...

Guvernul Ciolacu 2: Contribuția la Pilonul II va crește la 6% în următorii patru ani

Executivul condus de Marcel Ciolacu își propune să majoreze contribuția la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% până în 2028....

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă