3.1 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCE aloca Romaniei 19,67 miliarde euro din fonduri structurale si de coeziune

CE aloca Romaniei 19,67 miliarde euro din fonduri structurale si de coeziune

Fondurile europene nerambursabile constituie unul dintre avantajele principale ale integrarii europene a Romaniei, iar prioritatea numarul unu a Guvernului este realizarea unui grad inalt de absorbtie si consolidarea capacitatii administrative pentru gestionarea acestor fonduri, a declarat joi premierul Calin Popescu-Tariceanu, citat de Rompres.

La Palatul Victoria are loc joi dimineata ceremonia de semnare a Acordului dintre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana privind Cadrul Strategic National de Referinta, acesta fiind documentul de baza pentru alocarea fondurilor structurale si de coeziune. Acordul este semnat de primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu si de comisarul european pentru politica regionala Danuta Hubner.

Potrivit sefului Executivului, cu banii primiti de la Uniunea Europeana autoritatile de la Bucuresti doresc sa reduca decalajele care separa Romania de celelalte tari europene, precum si sa reduca disparitatile interne la nivel de regiuni ale tarii. In aceasta privinta, premierul Tariceanu a subliniat ca este nevoie de implicarea puternica a autoritatilor locale, mai ales ca cei mai multi bani europeni vor merge catre acestea.

Conform documentului semnat joi, Comisia Europeana (CE) va aloca Romaniei, in perioada 2007-2013, 19,67 miliarde euro din fondurile structurale si de coeziune. Din suma totala, 12,661 miliarde euro vor fi alocate pentru obiectivul 'Convergenta', 6,552 miliarde euro sunt alocate prin Fondul de Coeziune, iar 45,5 milioane euro pentru 'Cooperare teritoriala europeana'.

Cofinantarea nationala pentru Obiectivul 'Convergenta' si Fondul de Coeziune este estimata la aproximativ 5,53 miliarde euro, constituita atat din surse publice (77% din totalul cofinantarii), cat si din surse private (23%).

CSNR este documentul strategic care stabileste prioritatile de interventie pentru fondurile structurale si de coeziune, avand ca obiectiv general reducerea disparitatilor de dezvoltare economica si sociala dintre Romania si statele membre ale Uniunii Europene, prin generarea unei cresteri suplimentare de 15-20 la suta a Produsului Intern Brut pana in anul 2015.

Comisia Europeana (CE) a adoptat, in data de 25 iunie, decizia cu privire la 'Cadrul Strategic National de Referinta 2007-2013' (CSNR) al Romaniei.

Romania este cel de-al 15-lea din cele 27 de State Membre ale Uniunii Europene care finalizeaza negocierile acestui document strategic national. Documentele de programare (CSNR si Programele Operationale) au fost transmise la CE spre negociere la inceputul acestui an.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă