» Bursa de Valori Bucuresti a semnat un acord de vanzare de date financiare cu Bursa din Viena.
» BVB va beneficia astfel si de venituri suplimentare care sa permita reducerea comisioanelor.
» Capitalizarea pietei romanesti a crescut in 2006 cu 65% si a ajuns in luna mai la 22 miliarde euro.
Bursa de valori bucuresti (BVB) a semnat ieri un acord de vanzare de date financiare cu Bursa din Viena. "Prin acest acord, informatiile financiare despre BVB vor fi transmise in timp real, prin platforma tehnica a Bursei din Viena, catre marii investitori din intreaga lume, BVB urmand sa beneficieze de cresterea vizibilitatii, dar si de venituri suplimentare care sa-i permita, in perspectiva, reducerea comisioanelor", a declarat directorul general al BVB, Stere Farmache.
El a precizat ca in prezent Bursa de la Bucuresti obtine venituri nesemnificative de vanzarea de date financiare, circa unu la suta din veniturile totale, in timp ce la bursele dezvoltate ponderea acestor venituri este de 25-30 la suta.
Prezenta pe 23.000 de ecrane de tranzactionare
Bursa din Viena si-a extins in ultimii ani activitatea de vanzare de date si in prezent are printre clientii sai 95 de furnizori de date financiare, a declarat Michael Buhl, Joint CEO al Bursei din Viena, care a deschis sesiunea de tranzactionare de luni la BVB. Datele Bursei din Viena sunt afisate pe 23.000 de ecrane de tranzactionare ale investitorilor din intreaga lume, dintre care 36 la suta in Marea Britanie, 24 la suta in SUA, 10 la suta in Germania si sase la suta in Austria. "Acordul pentru vanzarea de date cu BVB consolideaza pozitia Bursei din Viena pe piata financiara din Europa de sud-est in calitate de furnizor de date", a afirmat Michael Buhl. Oficialul austriac a precizat ca un avantaj al acestei colaborari este si posibilitatea realizarii arbitrajului, prin vanzari pe o piata si achizitii pe alta piata, ceea ce ar putea duce la cresterea lichiditatii BVB. Operatiunea de arbitraj permite realizarea unor castiguri fara asumarea vreunui risc, investitorii castigand din diferenta de pret pe doua piete. Potrivit lui Michael Buhl, deja unul dintre clientii institutiei a solicitat pachete de date financiare despre bursa de la Bucuresti. Acordul pentru diseminarea comuna de date financiare este cel de-al cincilea proiect de cooperare intre bursele din Bucuresti si Viena.
Aceasta colaborare a inceput in martie 2005 prin crearea indicelui comun ROTX, iar cel mai recent proiect vizeaza crearea pietei instrumentelor financiare derivate la BVB.
Colaborarile regionale, cheia dezvoltarii
Presedintele BVB, Septimiu Stoica, a declarat cu acest prilej ca pietele de capital nu se pot dezvolta decat daca sunt vizibile pentru marii investitori internationali si a apreciat ca semnarea acordului reprezinta un eveniment semnificativ in istoria Bursei de la Bucuresti.
Intr-o lume bursiera extrem de agitata, in care solutiile tari sunt fuziunile, bursele de talia BVB au gasit colaborarile regionale ca fiind calea cea mai rodnica si o cheie importanta de crestere, a spus Stoica.
BVB este una dintre cele mai dinamice piete de capital din regiune.
ESTIMARI
» Profit In scadere
Capitalizarea pietei a crescut in 2006 cu 65 la suta si a ajuns la aproape 22 de miliarde euro la sfarsitul lunii mai 2007, iar in acest an valoarea tranzactiilor cu actiuni s-a cifrat la 1,33 miliarde euro.
Veniturile prognozate pentru acest an se ridica la 37,3 milioane de lei, in crestere fata de nivelul de 33,4 milioane de lei obtinut anul trecut, cheltuielile urmand sa urce de la 14,6 milioane de lei in 2006 la 21,05 milioane lei in acest an. BVB a estimat un profit net de 13,26 milioane de lei, sub valoarea de anul trecut, de 15,5 milioane de lei, ca urmare a reducerii comisioanelor, prognoza bazandu-se pe realizarea unei valori medii zilnice a tranzactiilor de 15 milioane de euro.