Ploi, producţii scăzute şi lipsa unei politici de susţinere a agriculturii sunt doar câteva din cauzele care vor duce la o nouă scumpire a alimentelor, precizează reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).
„Datele de la această oră arată că producţia de secară va fi cu 22,9% mai mică faţă de cea de anul trecut, producţia de rapiţă cu 22%, iar producţia de oleaginoase cu circa 7,6%. De asemenea, producţiile de legume şi fructe (caise, cireşe, ardei etc) sunt întârziate şi clar producţiile vor fi mai mici. După ploile din această primăvară, pentru lunile iunie şi iulie Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a prognozat temperaturi ridicate, iar sistemul de irigaţii nu este funcţional. Ministrul agriculturii declara că România nu va intra în criză alimentară pentru că are potenţial, însă potenţialul trebuie şi valorificat prin politici coerente, ceea ce la ora actuală lipseşte cu desăvârşire României”, declară preşedintele FNPAR Viorel Matei.
FNPAR cere conducerii Ministerului Agriculturii să revină la scopul pentru care a fost înfiinţată instituţia şi anume acela de a întocmi strategiile şi politicile agricole ale României, astfel încât mâncarea să nu devină un lux pentru români.
La începutul lunii mai, Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, anunţa că preţurile produselor alimentare procesate vor creşte în următoarele 2-3 luni cu până la 10-12%. El a afirmat că majorările de preţuri au început deja şi se vor derula pe parcursul următoarelor 2-3 luni.