-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăVIDEO. Autostrada Cernavodă-Medgidia, deschisă provizoriu la începutul lunii iulie

VIDEO. Autostrada Cernavodă-Medgidia, deschisă provizoriu la începutul lunii iulie

Cei 36 de kilometri de autostradă vor fi deschişi în prima decadă a lunii iulie. Între Cernavodă şi Medgidia, circulaţia va fi făcută la standard de drum naţional până la finele acestui an, când vor fi încheiate complet lucrările.

VEDEŢI MAI JOS CUM ARATĂ AUTOSTRADA. VIDEO

 O vizită pe şantierul celor 20 de kilometri dintre Cernavodă şi Medgidia  nu lasă impresia că autostrada va fi gata peste cel mult trei săptămâni. Intrarea pe traseul viitoarei autostrăzi, prin  giratoriul ce dă spre municipiul Cernavodă, este străjuită de versanţii unui deal lutos, în care sunt imprimate urmele lăsate de ghearele excavatoarelor. Colbul e gros de câţiva centimetri. Nu mai departe, la două sute de metri după giratoriu, echipele de muncitori lucrează la două viaducte ce traversează valea. Peste tot sunt utilaje, mormane cu materiale de construcţii. Din cauză că nu s-au terminat lucrările de artă sau protecţia conductelor de sub autostradă, parcurgerea acesteia, integral pe linia roşie a acesteia, e imposibilă, fiind necesare ieşiri şi reintrări pe traseul acesteia.

Există chiar şi porţiuni unde nu a fost pus nici măcar un strat de asfalt din cele 2-3 obligatorii, drumul fiind acoperit de piatră spartă. Lucrările la cele două benzi de rulare spre Medgi­dia sunt  mai avansate decât pe sensul de intoarece. Odată depăşită intersecţia cu drumul judeţean DJ 222, ce face legătura între Medgidia şi localitatea Peştera la sud de municipiu, se intră pe tronsonul Medgidia -Murfatlar, aici lucrările fiind făcute de Max Boegl. Asfaltul apare pe ambele sensuri chiar dacă încă se mai lucrează la aşternerea stratului final.

Cu toate acestea Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale va da drumul la circulaţie în prima decadă a lunii iulie, afirmă surse oficiale din cadrul proiectului. Cum până atunci nu se pot termina lucrările, traficul va fi deschis circulaţiei doar pe benzile spre Medgidia, câte una alocată fiecărui sens de circulaţie. În plus, traficul se va face pe stratul de binder (penultimul), cel final, de rulare urmând să fie pus de abia în toamnă.

Ingineri constructori afirmă că desfăşurarea traficului pe stratul intermediar de asfalt, nu pe cel final, nu va avea consecinţe ne­ga­tive.  „Totul depinde de durata acestei chestiuni, care trebuie limitată doar la lunile de vară”, spune un inginer constructor.  În plus, el afirmă că vor trebui asigurate condiţiile de siguranţă  a circulaţiei, printre care şi marcajele provizorii de culoare galbenă.

Viteza de circulaţie va fi limitată la 100 de kilometri la oră, adică la limita admisă pe drumurile naţionale. Până la finele lunii august-luna septembrie vor fi terminate integral celelalte două benzi, respectiv cele de întoarece spre Cernavodă, moment la care autovehiculele vor începe să circule pe acestea. Până la finele lui noiembrie constructorul Astaldi va realiza şi stratul final de asfalt pe cele două benzi spre Medgi­dia, moment la care va putea fi deschis întregul segment Cernavodă-Medgidia, la profil de autostradă. Termenul contractual stabilit anul trecut cu firma Astaldi pentru Cernavodă-Medgidia este ianuarie 2013. Benzile Medgidia-Murfatlar unde se face joncţiunea cu actuala autostradă vor fi definitiva­te până la deschiderea din iulie. Stadiul fizic al lucrărilor pe segmentul Cernavodă-Medgidia este de 50%, în timp ce pe primele două benzi este de 80%.

Deschiderea tronsoanelor va elibera actualul drum naţional DN 22C-E81 construit la profil de o bandă pe sens. Autostrada urmează la sud de Canalul Dunăre-Marea Neagră, un traseu la sud de acesta, la o distanţă de 5-10 kilometri.   

50% este stadiul fizic al porţiunii Cernavodă-Medgidia, 80% fiind cel al benzilor de circulaţie spre Constanţa.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Piața mondială a petrolului, bine aprovizionată în 2025, conform AIE

Cererea de petrol este prognozată să crească ușor mai mult, decât se estimase, în special pentru măsurile economice recente, adoptate în Asia Agenția Internațională pentru...

România, oficial în Spaţiul Schengen terestru: modificări majore la punctele de trecere a frontierei

Decizia marchează o etapă istorică pentru România și Bulgaria, care devin graniţe externe ale Spaţiului Schengen România şi Bulgaria au intrat, de la miezul nopţii,...

Ce urmează, după ce s-a încheiat furnizarea de gaz rusesc către Europa, prin Ucraina

Naftogaz din Ucraina a refuzat să-și reînnoiască acordul de tranzit de cinci ani cu Gazprom din Rusia Aprovizionarea Rusiei cu gaz către Europa a scăzut...
Ultima oră
Pe aceeași temă