1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăVânt de schimbare pe piaţa eolienelor

Vânt de schimbare pe piaţa eolienelor

Măsurile de eşalonare, până în 2017-2018, pentru plata a 50% din subvenţiile acordate pentru producţia de energie eoliană, respectiv plata unui singur certificat verde, de 58 euro, pentru un MW de energie eoliană, faţă de două certificate verzi, în valoare de 116 euro/MW, cum era până acum, pare să aibă efect şi asupra intenţiilor companiilor implicate în proiecte de construire a unor parcuri eoliene. Una dintre aceste companii este Gas de France Suez Energy România, componentă a grupului francez GDF Suez, care deţine două proiecte de parcuri eoliene în judeţele Galaţi şi Brăila, intenţionează să vândă 60% din participaţiile la parcul eolian de la Băleni, judeţul Galaţi.

Măsura nu este luată numai în ţara noastră, ea vizând şi alte proiecte dezvoltate în Europa şi este determinată şi de efectele crizei asupra pieţei energiei. Potrivit Mediafax, care citează Wall Street Journal, grupul francez GDF Suez, la care Guvernul Franţei deţine un pachet de 36,7% din acţiuni, intenţionează să atragă cel puţin 600 milioane euro prin vânzarea unor participaţii semnificative la unele proiecte de producţie de energie eoliană şi solară din Europa. Afacerile vizate sunt evaluate la 1 miliard de dolari şi au o capacitate de aproximativ 1.000 MW. GDF Suez vrea să păstreze 40% din aceste proiecte şi să rămână operatorul industrial. Grupul ar putea începe în următoarele zile procedurile de lansare a licitaţiei, urmând să aştepte oferte până la jumătatea lunii iulie.

Aşa cum am precizat, GDF Suez deţine în România două firme cu activităţi în domeniul energiei eoliene. În luna decembrie, una dintre companiile din grupul GDF, respectiv GDF Suez Energy România, care a preluat fosta companie de distribuţie a gazelor naturale Distrigaz Sud, a achiziţionat firma de proiect „Alizeu Eolian”, cu intenţia de a construi un parc eolian cu o capacitate de 50 MW în comuna Băleni, investiţie cifrată la 90 milioane de euro. Prin vânzarea pachetului de acţiuni, GDF Suez va deveni acţionar minoritar, dar va participa în continuare la dezvoltarea proiectului. În decembrie, reprezentanţii GDF Suez anunţau că parcul eolian de la Băleni va fi dezvoltat cu finanţare asigurată parţial din surse proprii şi restul prin contractarea unui credit extern. În distribuţia de gaze, GDF Suez Energy România are 1,3 milioane de clienţi în Bucureşti şi în 18 judeţe.

Brăila şi Galaţiul au potenţial eolian atractiv

În judeţul Galaţi, potenţialul eolian din zona Podişului Covurlui este echivalent cu energia produsă de două reactoare de la Cernavodă. ANRE a avizat proiectul Electrica, de dezvoltare a unui parc eolian de 45 MW la Frumuşiţa, valoarea investiţiei fiind de 95 milioane euro. Sunt, în diverse faze, proiecte de parcuri eoliene mai mici în peste 20 de localităţi gălăţene. A mai fost anunţată intenţia de a investi într-un parc eolian în judeţul Galaţi a unui lider în producţia de energie, Compania Electricite de France–EDF, cu o cifră de afaceri de 66 miliarde euro şi care produce 22% din consumul de energie din UE. Noul parc eolian ar urma să fie în comuna Pechea şi va avea o capacitate de 150 MW, investiţia fiind de 267 milioane euro. Şi potenţialul eolian din Bărăgan a atras investiţii în parcuri eoliene. Grupul francez Filasa International a achiziţionat trei proiecte de parcuri eoliene în judeţul Brăila, „Wind Energy Power Trade”, „Wind Energy Advance Tech” şi „Wind Energy Strategy”, cu o capacitate totală proiectată de peste 400 MW, investiţia fiind estimată la 800 milioane de euro. Preluarea a fost realizată prin firma EolEnvest, la care pachetul de acţiuni este deţinut de trei companii franceze, Filasa International (70%), Fibusa (25%) şi Sanafi (5%). În judeţul Brăila, mai erau anunţate investiţii în construirea altor 17 parcuri eoliene, cu o putere totală de 570 MW, cele mai importante fiind cele de la Însurăţei (126 MW), Scorţaru Vechi (93 MW) şi Tudor Vladimirescu (78 MW).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă