3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUPDATE. Motivul secret pentru care Valeriu Tabără vrea să mărească cu 50%...

UPDATE. Motivul secret pentru care Valeriu Tabără vrea să mărească cu 50% salariile subordonaţilor. Vezi diurna spectaculoasă primită de şoferul ministrului

Iniţial presa a dezvăluit că Ministrul Agriculturii a pregătit un proiect de HG prin care plănuieşte o majorare salarială de 50% pentru 160 de persoane din conducerea APIA. Valeriu Tabără a declarat, conform money.ro că ar fi vorba de o listă de funcţionari premianţi, selectaţi după o evaluare internă, şi care au aprobarea conducerii APIA: „Câteva persoane… Sunt oamenii cu cele mai mari realizări din minister”. În medie, fiecare dintre fericiţi va primi în plus la salariu 2509 lei brut/lună.

 

Directorul general al APIA, Florin Marius Faur, îl contrazice pe ministru, subliniind că corectarea salariilor la APIA a fost deja făcută în trecut şi că acum e vorba doar de o majorare scriptică, care reprezintă de fapt o simplă armonizare legislativă: „Noi aveam sporurile încă de la înfiinţare. În legea 1 din 2004 se specifică la articolul 7 că funcţionarii publici de bază ai APIA şi personalul contractual beneficiază de o mărire de salariu cu 75%, ca urmare a faptului că gestionează fonduri europene. A fost şi recomandarea Comisiei Europene, atunci când agenţia s-a acreditat, să aibă oamenii bine salarizaţi în ideea de a lucra cât mai corect, obiectiv şi profesionist. Practic asta e prevăzut de mulţi ani. Nu e o noutate, însă acum doar s-a actualizat cu termenul de clase de salarizare, Practic e doar o armonizare a legilor, însă nu există impact financiar. La noi, în nota de fundamentare la secţiunea 4, acest lucru e spus clar: «nu există impact financiar nici pe bugetul actual nici pe bugetul pe termen lung al MADR». Practic este doar o armonizare a unor acte normative şi atât, cu recomandarea Curţii de Conturi. Noi nu avem nici o creştere de nici un fel la ora actuală. Ar fi extraordinar, dar nu e cazul. Nici un angajat, în frunte cu directorul general nu va avea mărire de salariu. Din contră, apare chiar o diminuare,  prin aplicarea termenului de clasă de salarizare, maximum fiind de 62,5% în loc de 75% cât e acum”. 

Ce salarii au funcţionarii APIA?

Precizăm că APIA e organismul responsabil de efectuarea plăţilor directe către fermieri. APIA are în jur de 5000 de angajaţi care deservesc 1,1 milioane de fermieri, efectuând peste 2 milioane de plăţi pe an. În 2011 APIA a distribuit către fermieri 2,4 miliarde euro şi în acest an va efectua plăţi în valoare de 2,43 miliarde euro. Până în prezent APIA a reuşit să cheltuiască 58% din fondurile alocate de UE. Menţionăm că salariul directorului general al APIA (exceptând sporurile) este de 4500 lei net/lună. Cel mai mare salariu din APIA, îl are şeful Departamentului Audit, care primeşte peste 7000 lei pe lună: „Structura de audit e cea care răspunde de ralţia cu Comisia Europeană pe criteriile de acreditare şi atunci ei au un spor de 20% de auditor, care există nu numai în APIA, ci în orice instituţie a statului, toţi au un spor de audit de 20%, pe lângă orice alte sporuri pe care le au în instituţie. Asta e legiferat”. Câştigul mediu net al unui funcţionar la APIA e de 2300 lei.

Directorul general al APIA a declarat pentru RL că în realitate vor exista nişte funcţionari fericiţi cu majorări salariale de către ministrul Valeriu Tabără, însă ei nu trebuie căutaţi la APIA: „Practic cei 160 de funcţionari care apar în proiectul de H.G. o să vedeţi că sunt funcţionari ai MADR, ei nu sunt ai APIA propriu-zişi, chit că şi noi suntem ai ministerului”.

Ce spune ministrul

Ministrul Tabără a clarificat pentru RL demersurile de a majora salariile subalternilor săi: „E un proiect de hotărâre care a fost postat pe site-ul ministerului pentru dezbatere publică. Cei 160 cu salarii majorate sunt de la minister, nu de la APIA cum a înţeles greşit presa. E vorba de cei din direcţiile de politici agricole. De direcţia de politici şi în zootehnie şi în producţia vegetală şi mai sunt 2-3 care lucrează la fundamentarea tuturor măsurilor pentru PNDR, dar care deşi ajută la absorbţia banilor europeni, fiindcă nu lucrează direct cu fondurile UE, nu participă sub nici o formă la beneficiile de salarizare pe care le au colegii lor de la APIA şi APDRP. La ăia se referă HG-ul de majorare salarială. Asta e o mare problemă, pentru că e o inegalitate între veniturile din minister şi eu de un an de zile mă chinui să găsesc o soluţie, pentru că nu e normal ca unii să tragă de dimineaţă până seara la 8 când plec şi eu de-acolo şi ei au jumătate din salariile celor din minister care lucrează cu fonduri UE. În plus, la Ministerul Agriculturii sunt cele mai mici salarii dintre toate ministerele şi asta în condiţiile în care avem cea mai mare rată de absorbţie a banilor comunitari dintre toate ministerele”.

Ce beneficii are şoferul lui Tabără

Valeriu Tabără ne-a oferit nişte mostre despre modul cum sunt retribuiţi subordonaţii săi: „Mie îmi pare rău că consilierii mei trebuie să plece, pentru că cu salariile pe care le au lângă mine nu pot rămâne în Bucureşti, unde numai casa este 800 de lei şi eu îmi fac probleme că nu ştiu pe care să mai găsesc. Nu e foarte simplu de lucrat la salariile pe care le avem aici. Eu îmi fac mari probleme că în curând nu putem lucra cu profesionişti, că n-avem salarii. Sincer. Dumneavoastră ştiţi că eu plec cu şoferul sâmbăta şi duminica şi-l plătesc eu? Eu îi plătesc mâncare, eu îi plătesc tot? Eu n-am luat o dată o diurnă sau o deplasare la şofer când mă duc cu problemele ministerului, nu cu probleme electorale sau de alt fel. Asta e situaţia actuală din minister”.

Cele mai citite

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...
Ultima oră
Pe aceeași temă