Mai optimist decât FMI-discuţiile pentru noul acord pornesc de la o creştere economică de 1,9% – The Economist Intelligence Unit mizează pe agricultură şi exporturi care ar eclipsa contraperformanţele industriei din ultima vreme.
Think-tank-ul grupului The Economist estimează o creştere economică alimentată în principal de agricultură (nu vom avea anul secetos din 2012) şi exporturi. Analiştii The Economist Intelligence Unit (EIU) sunt chiar mai optimişti decât autorităţile române, care negociază în prezent un nou acord cu FMI pornind de la o creştere economică de 1,9% în 2013.
Raportul aminteşte de performanţele economiei în primul trimestru (a treia creştere economică din UE-0,7%, depăşită doar de Lituania şi Letonia, faţă de contracţia de 0,1% înregistrată de UE27) extrapolând probabil liniar tendinţele de moment.
Mai mult, ritmul de creştere ar urma să se accelereze în perioada 2014-2017, potrivit analiştilor EIU, deşi în acest moment creşterea potenţială a PIB-ului este sub 2% (analiştii de la BCR o estimau recent la 1,6%). Ameninţările la adresa revenirii economiei sunt, în viziunea autorilor raportului, adâncirea recesiunii în zona euro şi un nou şoc extern (probabil schimbarea politicilor monetare ale marilor bănci centrale, n.n).
Vor fi suficiente exporturile şi agricultura pentru o creştere de durată şi de amplitudinea vizată de EIU? Depinde de…vreme (vezi contribuţia agriculturii în PIB anul trecut), depinde şi de producţia industrială, într-un recul inexplicabil în mai-scădere de 10,7% faţă de luna anterioară şi de 2,1% faţă de mai 2012 – şi care ar putea strica socotelile dacă mai 2013 devine începutul unei tendinţe şi nu un accident de parcurs. O mână de ajutor o poate oferi un grad mai bun de absorbţie de fonduri europene (19% în prezent), deşi necesitatea de cofinanţare şi deficienţele administrative furnizează obstacole destul de serioase remarcate şi de EIU.