17.8 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSurpriză plăcută: România şi-a revenit brusc din şocul TVA

Surpriză plăcută: România şi-a revenit brusc din şocul TVA

În august, ţările Europei Centrale şi de Est au surprins prin optimism, în timp ce statele vestice s-au întors la aşteptări sumbre.

Indicele perspectivelor economice din România calculat de ZEW şi Erste Bank a înregistrat în luna august cea mai bună creştere din Europa Centrală şi de Est, după cea mai abruptă scădere în iulie, luna majorării TVA de la 19% la 24%. Totuşi, deşi aşteptările sunt optimiste, barometrul condiţiilor economice actuale a rămas la cel mai redus nivel dintre ţările analizate. Astfel, indicele perspectivelor economice, aşa cum sunt văzute de experţii financiari, a crescut pentru România cu 32,4 puncte, la 26,1 puncte, reflectând mult mai mult optimism din partea respondenţilor. Evaluarea privind situaţia curentă din economia românească este însă una mult mai negativă, deşi s-a îmbunătăţit semnificativ în august. Indicele respectiv a urcat cu 18,2 puncte, dar a rămas la un nivel extrem de pesimist, de 53,2 puncte.

Analiştii şi-au îmbunătăţit totodată estimările privind bursa de la Bucureşti, indicatorul care reflectă aşteptările legate de evoluţia indicilor „BET” înregistrând în această lună cel mai puternic avans din regiune, de 36 de puncte, la 35,9 puncte. Experţii financiari au răspuns la întrebări legate de felul în care văd situaţia actuală din economie, perspectivele pe termen mediu şi alte aspecte economice şi financiare importante în următoarele şase luni. Centrul pentru Cercetare Economică Europeană (ZEW) din Mannheim şi grupul bancar Erste efectuează lunar un sondaj printre experţii din industria finaniară pentru a evalua condiţiile şi ci perspectivele economice din Europa Centrală şi de Est. Separat, ZEW publică şi un indice de încredere pentru Germania, după o metodologie armonizată cu majoritatea ţărilor dezvoltate. Potrivit institutului, încrederea investitorilor germani în economie a scăzut peste aşteptări în luna august, la cel mai redus nivel din ultimele 16 luni, sugerând că ritmul de dezvoltare va încetini de la nivelul-record de 2,2% din trimestrul al doilea, potrivit agenţiei Reuters, citată de Mediafax.

Indicele privind aşteptările investitorilor şi ale analiştilor, calculat de institutul ZEW, care anticipează dezvoltarea economică în următoarele şase luni, a scăzut la 14 puncte, de la 21,2 puncte în iulie, acesta fiind al patrulea declin lunar consecutiv. Analiştii anticipau scăderea indicelui la 20 de puncte.
Creşterea economică record înregistrată de Germania în trimestrul al doilea a fost alimentată de exporturi, dar există indicii privind încetinirea cererii. Comenzile primite de fabricile din Statele Unite, cea mai mare economie a lumii, au scăzut peste aşteptări în iunie, iar industria prelucrătoare din China a avut în iulie cel mai lent ritm de creştere din ultimele 17 luni.

 

 

Lucian Davidescu
Lucian Davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

Cultură de canabis descoperită într-o zonă împădurită de pe muntele Pietricica

Procurorii DIICOT au descoperit două culturi de canabis în județul Neamț, una amplasată într-o comună și cealaltă într-o zonă împădurită de pe muntele Pietricica....

Un taximetrist a fost bătut de doi clienți, care i-au furat mașina

Doi bărbați au fost arestați preventiv după ce, în urma unui conflict cu un șofer de taxi care a refuzat să îi transporte în...

Autoturism lovit de un tramvai în Capitală. Șoferul a murit

Bărbatul a rămas încarcerat în mașină mai bine de 30 de minute Accidentul s-a petrecut pe Șoseaua Progresul. Circulaţia tramvaielor pe liniile 1, 10, 11,...
Ultima oră
Pe aceeași temă