13.2 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStatul român fixează preţul energiei electrice după Alro

Statul român fixează preţul energiei electrice după Alro

Producătorul de aluminiu Alro Slatina a obţinut cea mai confortabilă asigurare împotriva fluctuaţiilor de preţ. Hidroelectrica preia toate riscurile.

Alro a finalizat negocierile cu Hidroelectrica pentru achiziţia de la producătorul energetic a 3 TWh anual, până în 2018, iar „preţul energiei va fi stabilit în funcţie de o serie de factori, precum cotaţia aluminiului la bursa metalelor de la Londra”, potrivit unui comunicat transmis BVB. Cantitatea contractată anual de Alro reprezintă aproximativ 5,5% din consumul de energie al României din 2009, de 55 TWh. „Contractul de livrare a electricităţii ne asigură predictibilitate în afaceri şi permite implementarea programului de dezvoltare, ca parte a unui producător integrat de aluminiu”, a declarat în comunicat Frank Mueller, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro.

30% sub preţul pieţei

Preţul de livrare a crescut cu 25% faţă de anul trecut, de la 25 euro/MWh la 31 euro/MWh, dar este cu 30% mai mic faţă de preţul de piaţă, de 44 euro/MWh.
Astfel, dacă s-ar menţine preţurile curente, Alro va plăti câte 93 de milioane de euro pe an în următorii opt ani. În schimb, Hidroelectrica încasează anual cu aproape 30 de milioane de euro mai puţin comparativ cu preţul de piaţă şi îşi asumă riscul să vândă chiar mai ieftin, în caz că aluminiul se va ieftini şi mai mult.
Iniţiativa contractului pare să aparţină Hidroelectrica, al cărei directorul general, Mihai David, a declarat în noiembrie că vrea să propună producătorului de aluminiu Alro Slatina încheierea unui parteneriat pe termen lung de vânzare a energiei electrice la un preţ care să varieze în funcţie de cotaţia internaţională a aluminiului. David explicase că Alro nu va rezista pe piaţă dacă va cumpăra la 44 euro/MWh de la una dintre viitoarele două companii naţionale.

Lobby via Stolojan-Băsescu

Alro a cerut un contract favorabil încă din 2005, cerere despre care consilierul prezidenţial Theodor Stolojan a spus că este îndreptăţită. „Alro era un consumator constant de energie şi, pentru a fi competitiv, avea nevoie de contracte pe termen lung de furnizare de energie în care să se specifice sursele.
Piaţa era în acel moment aşa-zis liberă, în condiţiile în care cea mai mare parte din ea încăpuse pe mâna «băieţilor deştepţi»”, a explicat Stolojan în 2007, în faţa procurorilor care îi anchetau pe fostul ministru Codruţ Şereş şi pe bulgarul Stamen Stanchev.
Memoriul prin care Alro cerea curent ieftin fusese transmis mai departe de preşedinţie către Ministerul Economiei în 2006. „Domnule min. Codruţ Şereş, vă rog analizaţi scrisoarea şi dispuneţi măsuri în conformitate cu interesele Guvernului, iar dacă este posibil şi cu interesele economiei naţionale”, era adnotarea preşedintelui Traian Băsescu.

CUMPĂRĂTOR

Cine este Alro

Alro Slatina este controlată de Vimetco, grup înregistrat în Olanda, dar deţinut de omul de afaceri rus Vitali Macitschi. Potrivit celor mai recente raportări, Vimetco deţine 84,18% din titlurile Alro.
Alro vrea să obţină în acest an un profit net de 57 milioane dolari, faţă de 30,7 milioane dolari (93,6 milioane lei) în 2009, şi afaceri de 580 milioane dolari, în creştere de la 462 milioane dolari (1,41 miliarde lei) anul trecut. Acţiunile Alro au fost cotate vineri, după anunţ, la 3,73 lei, în creştere cu 0,81%.

VÂNZĂTOR

Cine este Hidroelectrica

Hidroelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.
Compania urmează să fie divizată, iar activele sale să fie incluse în două societăţi energetice naţionale, a căror înfiinţare a fost aprobată de Guvern la finele lunii ianuarie.
Producătorul de energie a bugetat pentru 2010 venituri totale de 2,6 miliarde lei. Profitul brut se va reduce în 2010 cu 3%, la 63 milioane lei.

Lucian Davidescu
Lucian Davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...
Ultima oră
Pe aceeași temă