2.4 C
București
luni, 30 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânia, primul loc în UE cu cea mai mare pondere a investiţiilor...

România, primul loc în UE cu cea mai mare pondere a investiţiilor publice în PIB

Consilierul de stat, Andreea Paul Vass, a declarat că România se află pe primul loc în Uniunea Europeană, urmată de Polonia, cu cea mai mare pondere a investiţiilor publice în PIB în anul 2010, informează Agerpres.

România învaţă să transforme criza economică în oportunitate, prin trecerea de la un model de creştere economică bazat pe consum şi îndatorare la un model fundamentat pe investiţii şi creare de locuri de muncă pentru o dezvoltare economică sănătoasă, potrivit unei analize realizate de Andreea Paul Vass, consilier de stat.

„Suntem prima ţară din Uniunea Europeană, urmată de Polonia, cu cea mai mare pondere a investiţiilor publice în PIB în anul 2010, de 5,8% din PIB, conform datelor publicate de Eurostat în luna noiembrie 2011. Întrucât alocările bugetare pentru investiţii publice au crescut de la 33,8 miliarde lei în anul 2010, la 36,1 miliarde lei în 2011, şi vor ajunge la 38,1 miliarde lei în 2012, avem toate şansele să ne menţinem poziţia fruntaşă în clasament”, arată Andreea Paul Vass.

Potrivit analizei realizate de Andreea Paul Vass, cele mai mari proiecte de investiţii au fost realizate de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. Scopul programului MTI era de a avea 865 km de autostradă în anul 2013. În perioada 2009-2011 au fost construiţi 107 km de autostradă, 52 km de drumuri ocolitoare în regim de autostradă şi s-au reabilitat sau modernizat 737 km de drumuri naţionale.

Astfel, circa 4,36 miliarde lei au fost investiţi în perioada 2009-2011 către construcţia de autostrăzi şi reabilitarea sau modernizarea de drumuri naţionale, circa 288,65 miliarde lei au fost alocaţi pentru dezvoltarea în continuare a infrastructurii, iar pentru construcţia de variante ocolitoare, o sumă de 810,9 milioane lei. De asemenea, 3,3 miliarde lei vor fi alocaţi pentru proiectele viitoare.

În ceea ce priveşte, navigaţia civilă, sumele investite au fost de 35,4 milioane lei, în perioada 2009-2011, iar pentru anii următori, investiţiile se ridică la 2,3 miliarde lei, fiind vizat cu prioritate canalul navigabil Dunăre-Marea Neagră. Aviaţia civilă a beneficiat de investiţii de 12 milioane lei, iar bugetul pe 2012, de 754 milioane lei, va susţine în special modernizarea Aeroportului Henri Coandă din Bucureşti.

Potrivit analizei, proiectele de investiţii ale Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului din perioada 2009-2011 s-au concentrat pe creşterea performanţei energetice, prin reabilitarea termică a peste 1.660 blocuri de locuinţe. Valoarea alocărilor bugetare a fost de 873,2 milioane lei.

De asemenea, proiectul privind construcţia de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii prin ANL, a reprezentat o valoare de 882,2 milioane lei, iar bugetul alocat acestui program în 2012 se ridică la 688,9 milioane lei. Construcţia a peste 1.600 locuinţe sociale destinate chiriaşilor evacuaţi din casele retrocedate este un proiect în valoare de 182,2 milioane lei, anul următor fiind prevăzut un buget de 176,9 milioane lei pentru alte 1.250 locuinţe.

Investiţiile în turism (modernizare pârtii de schi, amenajare plaje şi ştranduri, reabilitare trasee turistice şi alte investiţii pentru dezvoltarea turismului) reprezintă proiecte în valoare de 243,9 milioane lei. Anul următor, acestor programe le este alocată suma de 2,14 miliarde de lei.

Analiza consilierului de stat arată că prin programul naţional de dezvoltare a infrastructurii au fost demarate investiţii în valoare de 2,25 miliarde lei, în judeţele Prahova, Giurgiu, Ilfov, Arad, Bihor, Buzău şi Vrancea, până în anul 2014.

Primele cinci investiţii realizate de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în perioada 2009-2011, s-au ridicat la aproximativ 112 milioane lei şi au vizat staţia de tratare a apelor deversate în emisar provenite din iazul de decantare Feldioara, în valoare de 42,4 milioane lei, extinderea, unificarea şi supraînălţarea generală a depozitului de zgură şi cenuşă Cicani şi Beterega, în valoare de 21,2 milioane lei, creşterea siguranţei în funcţionare, îmbunătăţirea mediului de muncă şi ecologizarea activităţii tehnologice la secţia de topire-rafinare la S.C. Romplumb S.A. Baia Mare, în valoare de 19,6 milioane lei, extinderea reţelelor de termoficare la Romag Termo, în sumă 15,5 milioane lei. De asemenea, modernizarea reactorului TRIGA în cadrul SCN Piteşti, în valoare de 13,2 milioane lei, este un alt proiect derulat MECMA.

Principalele investiţii ce vor fi realizate de MECMA în perioada următoare însumează 4,16 miliarde de lei, din care la CNE Cernavodă, investiţia se ridică la 3,93 miliarde lei, iar finalizarea este prevăzută pentru 2019. Investiţiile la uzina de apă grea ‘Romag Prod’, în valoare de 137,2 milioane lei, vor fi finalizate în anul 2014, iar modernizarea secţiei de laminate din cupru şi aliaje de cupru din Braşov, în sumă de 92,8 milioane lei, va fi finalizată în 2015.

Potrivit analizei realizate de consilierul de stat, totalul primelor trei investiţii alocate Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada 2009-2011 a fost de 22,1 milioane lei, din care proiectele Supercomputing 1 şi 2 au totalizat 14,5 milioane lei, serviciile de consultanţă în vederea pregătirii documentaţiei suport la cereri de finanţare prin accesarea fondurilor structurale – 4 milioane lei, iar extinderea Sistemului Electronic pentru Achiziţii Publice, circa 3,6 milioane lei.

În momentul de faţă, la nivelul MCSI sunt trei mari proiecte în derulare, care însumează 78,8 milioane lei. Este vorba de proiectul eRomânia 2, în valoare de 52,1 milioane lei, de platforma pentru integrarea serviciilor de eGuvernare în Sistemul Electronic Naţional, în valoare de 20,6 milioane lei şi eAcademie pentru funcţionarii publici, cu un total de 6,1 milioane lei.

Cele mai mari investiţii realizate de Ministerul Mediului şi Pădurilor au fost derulate de Administraţia Naţională ‘Apele Române” în perioada 2009-2011 şi au însumat 190 milioane lei, acestea vizând amenajarea râurilor Tazlău, Trotuş, Borod şi Bistra.

Printre proiectele de investiţii pentru următorii ani se află realizarea canalului magistral Siret – Bărăgan, în valoare de 744,5 milioane lei şi alimentarea cu apă a zonei Azuga – Breaza, în valoare de 696 milioane lei.

Cele mai citite

Lansarea GTA 6 se anunță a fi cel mai mare eveniment din domeniul divertismentului din 2025

Lansarea mult așteptată a jocului GTA 6 se preconizează a deveni cel mai mare eveniment din domeniul divertismentului din 2025, generând venituri estimate de...

Lansarea GTA 6 se anunță a fi cel mai mare eveniment din domeniul divertismentului din 2025

Lansarea mult așteptată a jocului GTA 6 se preconizează a deveni cel mai mare eveniment din domeniul divertismentului din 2025, generând venituri estimate de...

Piața Victoriei: peste 400 de membri FSANP scandează: Stop diminuărilor salariale!

Nemulțumirile vizează inclusiv reducerea beneficiilor pentru studenți, taxe pe construcții speciale și creșterea impozitului pe dividende Sindicaliștii din penitenciare și polițiștii protestează în fața sediului...
Ultima oră
Pe aceeași temă