5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPromisiuni făcute Fondului: Ce n-am făcut în doi ani, facem în cinci...

Promisiuni făcute Fondului: Ce n-am făcut în doi ani, facem în cinci luni

Premierul Victor Ponta recunoaşte existenţa întârzierilor în reformarea structurală a economiei. El speră să obţină o prelungire cu trei sau cinci luni a termenelor, în cursul discuţiilor purtate începând de marţi cu FMI.
„Pe zona bugetară ne-am îndeplinit obligaţiile. Pe zona de reforme structurale sigur că avem întârzieri şi inclusiv s-ar putea – acordul expiră în martie – dar inclusiv s-ar putea – şi eu sper să obţinem acest lucru – să obţinem o prelungire a termenelor, încă trei luni sau încă cinci luni”, a spus, cu o zi înainte de sosirea delegaţiei, premierul Ponta.

Cauzele? Anul complicat electoral

Cât priveşte cauza ratării majorităţii ţintelor convenite cu FMI (deficitul bugetar redus fiind una dintre ţintele atinse) aceasta ar fi sunt faptul că „2012 a fost un an cu trei guverne, cu trei momente tensionate electoral”. şi, să zic aşa, avem o justificare pentru faptul că ceea ce trebuia să facem până în martie poate o să facem până în iunie sau cel mai târziu până în septembrie”, a spus Ponta.
El a arătat că această prelungire de termene nu înseamnă o negociere dură, ci o opţiune a României de a spune că mai are nevoie de timp pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate.
„Altfel asta nu e o negociere dură, asta-i până la urmă o opţiune a noastră de a spune: «Domnule, mai avem nevoie timp pentru că 2012 a fost un an special» şi dorinţa lor e de a avea un acord dus până la capăt. În rest, nu se pune problema să încheiem un nou acord până nu-l terminăm pe acesta, e foarte normal şi logic”, a spus Ponta.

Disputele interne pun piedică angajamentelor

Acordul cu FMI obligă România să privatizeze integral sau parţial o bună parte din companiile de stat (CupruMin, Romgaz, CFR Marfă, Oltchim, Hidroelectrica, Transgaz, Nuclearelectrica, etc), însă politicienii nu s-au pus însă de acord asupra oportunităţii trecerii în proprietate privată a acestor active ale statului. Spre exemplu privatizarea CFR Marfă a fost respinsă de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). In cazul altor active, Guvernul nu sa arătat prea dornic să demareze privatizările, afirmând că pe piaţă nu ar exista un interes major faţă de activele româneşti şi că preţurile sunt mici din cauza crizei. „Avem lucruri întârziate care ţin de reformele structurale şi aici trebuie să le lămurim pe plan intern. CFR Marfă, v-am dat aceste exemplu, în care preşedintele a zis că nu mai e de acord să mai vindem, deşi era obligaţia asumată în februarie”, a spus Ponta.

Ieri delegaţia FMI a discutat cu ministerul Muncii despre sustenabilitatea sistemului de pensii, salarizarea unitară şi modificarea Codului Muncii, precum şi cu sindicatele despre bugetul de stat şi salariul minim pe anul în curs.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă