0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPoate fi oprit preţul benzinei?

Poate fi oprit preţul benzinei?

Transportatorii spun că îngheţarea preţului la combustibili ar ajuta temporar agenţii economici, însă reprezentanţii companiilor producătoare susţin că o astfel de măsură ar afecta mediul investiţional.

 

De la începutul anului, preţurile la combustibili au fost majorate de 7 ori, iar preţul la unele sortimente de benzină a ajuns la 6,1 lei/litru.

Frecvenţa foarte mare a majorărilor de preţuri la combustibili şi depăşirea pragului de 6 lei/litru la vânzarea la pompă l-au determinat pe premierul Emil Boc să ceară Consiliului Concurenţei şi Departamentului pentru Afaceri Europene să analizeze dacă preţurile la carburanţi pot fi îngheţate.

Cum au procedat bulgarii

O măsură de îngheţare a preţului la benzină a fost luată în Bulgaria, pentru 30 de zile, din cauza protestelor de stradă apărute pe fondul preţului ridicat al combustibililor. Însă, o dată cu această măsură, bulgarii au amânat cu încă un an obligativitatea combinării motorinei cu carburant bio, ceea ce a mai redus din scumpirile carburanţilor.

O astfel de măsură ar putea fi luată în baza unei legi care prevede, în cazuri excepţionale, adoptarea unor astfel de decizii. Însă premierul a cerut o analiză din partea celor două instituţii deoarece legea a fost adoptată înaintea aderării României la UE.

Îngheţarea preţurilor este considerată de reprezentanţii companiilor producătoare ca fiind susceptibilă de „anularea unor principii ale economiei de piaţă” şi poate fi un semnal „periculos din punct de vedere investiţional”. Constantin Tampiza, consilier al şefului grupului Lukoil, apreciază că o eventuală decizie în acest sens poate avea pentru scurt timp un oarecare efect social, pentru a se evita anumite presiuni, însă trebuie avut în vedere şi ce se întâmplă în ansamblul pieţei.

Scumpiri cu dată fixă

„Este criză peste tot, nu doar în România. Însă nici o măsură care anulează principiile economiei de piaţă nu este în regulă. O decizie de îngheţare a preţurilor e periculoasă din punct de vedere investiţional”, ne-a declarat Constantin Tampiza. De asemenea, Mariana Gheorghe, directorul general OMV Petrom, a precizat că „îngheţarea preţurilor este permisă de legislaţia românească, dar nu există nici un precedent de acest fel pe o piaţă liberă”.

O altă problemă care ar putea apărea ar fi absenţa combustibililor de pe piaţă dacă se îngheaţă preţurile, având în vedere că producătorii pot exporta carbu-ranţii pe alte pieţe.

Reprezentanţii companiilor de transport afirmă în schimb că ar fi un semnal bun dacă, măcar pentru o perioadă, preţurile la benzină şi motorină ar fi îngheţate. „Preţul motorinei reprezintă 40% din costurile transportatorilor. Creşterile dese de preţuri pun companiile în dificultate, deoarece nu pot transfera decât cu mare întârziere majorările de la combustibili către clienţi. Măcar ar trebui ca majorările de preţuri la pompă să fie anunţate la o dată fixă, pentru a putea urma un plan de afaceri”, a menţionat Radu Dinescu, secretar general al Uniunii Naţio-nale a Transportatorilor.

Cele mai citite

Sondaj: 79% dintre ruși susțin încheierea unui acord de pace cu Ucraina, cel mai mare procent de la începutul conflictului

Un sondaj recent realizat de grupul de cercetare Russian Field relevă că sprijinul pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina a atins...

Alegeri prezidențiale 2024: Peste 53.000 de români au votat deja în străinătate până sâmbătă dimineață

Votul pentru alegerile prezidențiale din 2024 a început vineri în cele 951 de secții organizate în străinătate. Românii aflați în afara granițelor pot vota...

Bitcoin atinge un nou record și se apropie de 100.000 de dolari

Bitcoin a stabilit un nou record de preț, apropiindu-se rapid de pragul de 100.000 de dolari, în urma unei creșteri spectaculoase alimentate de așteptările...
Ultima oră
Pe aceeași temă