1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăOperatorii de telefonie vor să-şi ia "numerele de aur" înapoi de la...

Operatorii de telefonie vor să-şi ia „numerele de aur” înapoi de la clienţi

„Vând numere de aur şi de platină utile pentru firme, pe cartele Prepay” sună unul din anunţurile postate pe internet. Anunţurile de acest fel sunt cu sutele iar preţurile variază de la 150 de euro, la 1.000 de euro. Există şi situaţii când astfel de numere sunt ofertate la câteva mii de euro, recordul fiind deţinut de o persoană fizică care solicită nu mai puţin de 5.000 de euro pentru un astfel de număr.

Vânzarea numerelor de telefoane prin internet sau mica publicitate este considerată de ANCOM ca fiind „o practică ilegală”.

„Deconectare şi carantină”

Ce spune însă autoritatea de reglementare în telecom (ANCOM)? Comercializarea unor astfel de numere prin intermediul anunţurilor de mică publicitate sau pe internet este considerată „o practică ilegală”. Astfel, într-un comunicat preluat de Mediafax, ANCOM consideră că scoaterea la vânzare, de către un utilizator, a unui număr de telefon ce i-a fost alocat de un furnizor poate fi considerată o tentativă de fraudă, furnizorul fiind îndreptăţit să ia în acest caz o serie de măsuri cum ar fi oprirea furnizării serviciilor prin intermediul respectivului număr, deconectarea numărului şi introducerea acestuia în carantină pentru o perioadă de timp sau returnarea utilizatorului final de drept, după caz.

„Deoarece în ultima vreme autoritatea a primit o serie de sesizări în care erau implicate numere de telefon vândute sau cumpărate prin intermediul rubricilor de mică publicitate din presă sau de pe internet, ANCOM atrage atenţia asupra faptului că această practică este ilegală, numerele fiind alocate exclusiv furnizorilor de servicii de telefonie, aceştia fiind singurii care pot, la rândul lor, asigura un număr de telefon utilizatorului final”, se precizează în comunicat.

Încălcarea dreptului de proprietate

Avocatul Gheorghe Piperea apreciază însă că autoritatea de reglementare din domeniu nu are competenţă pentru a lua astfel de măsuri şi nici nu prea ar exista bază legală pentru închiderea numărului de telefon.

„E ilogic şi este o exagerare. Odată ce am dobândit numărul respectiv de telefon prin cumpărare devine proprietatea mea. Autoritatea nu are competenţă să-mi închidă telefonul. Altfel mi se încalcă dreptul de proprietate, aş fi expropriat şi ar trebui să mi se asigure o despăgubire”, ne-a declarat av. Gheorghe Piperea.

De asemenea, preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian consideră abuzivă o eventuală închiderea a unui astfel de număr, „atâta vreme cât în contractul cu furnizorul nu sunt prevăzute cauze speciale şi e vorba de o revânzare”.

În general, pentru aceste numere preferenţiale, uşor de reţinut, denumite „numere de aur” sau „numere de platină”, companiile de telefonie solicită un preţ destul de piperat care variază de la câteva zeci de euro pănă la 250 de euro.

Revânzarea numerelor

Numărul personalizat este format dintr-o secvenţă de cifre care permite asocierea cu nişte date familiare solicitantului. Numărul de aur este format fie dintr-o secvenţă de două sau trei cifre care se repetă, fie dintr-o secvenţă de numere ce poate fi uşor de reţinut (ex: 07xx 300 300, 07xx 123 123 etc).

Cei care oferă la vânzare astfel de numere pe internet devin suspicioşi când sunt întrebaţi de unde îşi procură astfel de numere.
„Am o relaţie preferenţială cu un operator de telefonie. Nu vă pot spune mai mult. Vă fac o cedare de abonament”, ne răspunde numitul „Basil_1” care oferă pe internet un număr uşor de reţinut cu nu mai puţin de 5.000 de euro.

Deşi sunt de vânzare şi numere pe cartelă, cei care oferă astfel de numere pe internet spun că e bine să preiei astfel de numere doar prin cedare de contract, nu pe cartele.
„Dacă cumperi o cartelă, te poţi trezi după o perioadă că cel care ţi-a oferit-o contra cost poate cere închiderea numărului, reclamând fie că a pierdut cartela, fie că i s-a furat. Nu e foarte sigur”, ne-a declarat o persoană care vindea un număr preferenţial prin mica publicitate.

Dan Georgescu, fost preşedinte ANCOM şi preşedinte al Asociaţiei Operatorilor de Telecomunicaţii din România spune că el însuşi este asaltat zilnic de oferte anonime, pe numărul de telefon „de aur”, pe care-l deţine de 15 ani.
Economistul Bogdan Glăvan consideră însă că doar companiile de telefonie ar putea eventual interveni în astfel de situaţii (revânzarea numerelor preferenţiale) dacă ar exista clauze contractule.

„Dacă cineva a cumpărat un astfel de număr, devine proprietar şi poate face ce doreşte. Interzicerea cesionării unui contract poate părea un atac la proprietate. Cred mai degrabă că unele declaraţii (cum este şi cea de interzicere a revânzării numerelor) sunt urmarea vremii caniculare care impiedică bunul raţionament”, aperciază Bogdan Glăvan.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă