1.1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăGuvernul a şters datoriile CFR SA şi le-a transformat în acţiuni

Guvernul a şters datoriile CFR SA şi le-a transformat în acţiuni

Guvernul a adoptat marţi, prin ordonanţă de urgenţă, conversia în acţiuni a datoriei Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA în valoare de 3,9 miliarde lei (aproximativ 917 milioane euro), pe care o înregistrează la bugetul statului, bugetul asigurărilor sociale şi la bugetele fondurilor speciale. Ministerul Transporturilor va deţine aceste acţiuni.

Ordonanţă de Urgenţă privind conversia în acţiuni a datoriei de 3,9 miliarde lei respectă prevederile Legii 31/1990 şi prevede conversia în acţiuni, a creanţelor principale şi a accesorilor aferente, inclusiv accesoriile aferente celor stinse cu întârziere, cuvenite bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale şi bugetelor fondurilor speciale, reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi alte venituri bugetare, individualizate în titluri de creanţă, emise până la data de 29 februarie 2012, datorate de CFR SA.
C.F.R. SA a înregistrat datorii în valoare de 3,9 miliarde lei, din care 2,06 miliarde lei reprezentau penalităţi şi majorări calculate pentru neplata sau plata cu întârziere a obligaţiilor companiei, către bugetul general consolidat al statului.

Măsura de conversie în acţiuni a unor sume datorate statului de Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA face parte dintr-un plan complet de măsuri care vizează: redresarea economico-financiară a companiei care gestionează infrastructura feroviară publică, prevenirea acumulării de noi datorii către bugetul general consolidat al statului, precum şi evitarea executării silite a bunurilor deţinute de companie, procedură care ar fi influenţat negativ buna desfăşurare a activităţii CFR SA şi, implicit, a activităţii operatorilor de transport feroviar public de călători şi mărfuri.

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA, gestionar al infrastructurii feroviare publice, nu este inclusă în programul de privatizare a companiilor de stat, ci în programul de optimizare a activităţii şi eficientizare economică, agreat de FMI, CE, MFP şi MTI, iar prin raportările de monitorizare (inclusiv EUROSTAT) deficitul lunar şi anual al exerciţiului financiar al companiei se reflecă în deficitul general al ţării.

La 31 decembrie 2011, compania prelimina datorii către bugete şi Fondul de risc de 3,99 miliarde lei, din care 2,06 miliarde lei reprezintă penalităţi şi majorări pentru neplată sau plata cu întârziere.
Având în vedere că CFR SA este singura companie din România care administrează infrastructura feroviară, Guvernul consideră că acordarea unui sprijin financiar nu reprezintă ajutor de stat.
CFR SA se află pe lista companiilor monitorizate de Fondul Monetar Internaţional, iar neadoptarea acestei măsuri în regim de urgenţă ar împiedica îndeplinirea obiectivelor stabilite în acordul cu instituţia financiară internaţională, se menţionează în proiect.
Un proiect similar a fost lansat la mijlocul lunii ianuarie, prin care urmau să fie şterse în acelaşi mod datoriile CFR SA, care însumau însă atunci 4,5 miliarde lei.

 

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Un bărbat din București este căutat de Poliție după ce a furat trei picioare amputate de la Spitalul Cantacuzino

Un bărbat din Bucureşti a furat trei picioare amputate de la Spitalul Cantacuzino. Omul a abandonat unul pe drum, după ce probabil şi-a dat...

Biden se laudă pe final de mandat. SUA e lider în „competiția internațională”

Președintele SUA Joe Biden a declarat luni că, datorită activității administrației sale din ultimii patru ani, Statele Unite sunt în prezent lider în 'competiția...

Maia Sandu a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru situația din sectorul energetic

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) care va avea loc marți, 14 ianuarie, pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă