Transgaz va împruta defunctul Nabucco cu 7,5 milioane euro împreună cu OMV iar apoi va participa cu 1,34 milioane euro alături de ceilalţi 6 acţionari la o majorare de capital a companiei care urma să opereze gazoductul pentru a se asigura de… rambursarea împrumutului. Cu alte cuvinte, dă 1,34 milioane euro pentru a fi sigură că primeşte înapoi 3,75 milioane.
Transgaz şi-a convocat acţionarii pe 23 septembrie pentru a aproba simultan un împrumut către defuncta Nabucco Gas Pipeline International GmbH Austria şi o majorare de capital a societăţii care urma să opereze gazoductul Nabucco. Ciudat este că la împrumutul de 7,5 milioane euro-motivat de evitarea intrării în insolvenţă-participă în cote egale doar Transgaz (17% din acţiunile Nabucco) şi OMV (24%) în timp ce la majorarea de capital necesară umplerii golului de lichidităţi de 7,5 milioane euro sunt chemaţi toţi cei şase acţionari (OMV, Transgaz, Botas, MOL, BEH, GDF Suez, proporţional cu cota lor). Pe scurt, Transgaz împrumută 3,75 milioane iar apoi se găbeşte să mai scoată din buzunarele acţionarilor încă 1,34 milioane euro pentru a se asigura că-şi vede banii înapoi.
În acest mod, statul român (majoritar la Transgaz, cu 58%) pare dispus să mai parieze ceva bani pe un cal mort, ignorând faptul că restul acţionarilor exceptând OMV par dispuşi să-şi asume “pierderea controlului companiei în favoarea unui lichidator” (altfel, de ce nu s-au grăbit aceştia să se alăture Transgaz şi OMV pentru a împrumuta compania Nabucco?). Asta în condiţiile în care Transgaz a provizionat deja o pierdere de 25 milioane euro odată cu renunţarea la gazoductul Nabucco iar participarea la “închiderea controlată” a companiei este de aproximativ la 3,5 miliooane euro pentru Transgaz (20 milioane euro per total). Acţionarii Transgaz sunt chemaţi tot pe 23 septembrie să aprobe şi acest lucru. Trăgând linie, fantoma Nabucco va “pune pe fugă” până la 8,5 milioane euro (3,75 milioane împrumutul, 1,34 milioane pentru majorarea de capital şi 3,5 milioane participarea la închiderea controlată) din bugetul Transgaz. Să vedem câţi vor mai veni înapoi.
Se vor încheia în acest fel cheltuielile Transgaz? În comunicatul trimis bursei pe 25 iulie în care anunţă constituirea provizionului de 25 milioane euro, Transgaz precizează că în perioada următoare va înreistra şi alte cheltuieli în calitate de acţionar al Nabucco dar care “sunt estimate că nu vor depăşi 6,6 milioane lei”. Adică 1,5 milioane euro. Or, între 1,5 şi factura funeraliilor Nabucco care reiese din ultimul convocator AGA, diferenţa e substanţială.
Să sperăm că acţionarii Transgaz (numărul lor a crescut recent prin derularea unie oferte public secundare la bursă) vor cere şi vor şi obţine de la companie în AGA din 23 septembrie factura detaliată a Nabucco pentru a înţelege cum de a fost posibil ca cheltuielile aferente unui gazoduct neînceput să conţină peste 140 milioane euro (ba chiar mai mult având în vedere că se vorbeşte de datorii şi lichidatori) necesitând încă 20 de milioane pentru “închiderea controlată”. Am cerut un punct de vedere din partea companiei Transgaz dar n-am obţinut decât “ informaţiile solicitate de dumneavoastră vor fi prezentate în materialele aferente Ordinii de zi a AGEA (Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor-n.n), care se vor publica pe site-ul companiei în următoarele zile”.
Să mai spunem în încheiere că OMV este principalul perdant din afacerea Nabucco (în aprilie 2013 cumpăra partea de 16,6% a RWE, pentru ca la sfârşitul lui mai să se grăbească să vândă 9% GDF Suez).