1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEuropa îi răspunde preşedintelui Băsescu: Nu aţi pierdut bani pentru autostradă din...

Europa îi răspunde preşedintelui Băsescu: Nu aţi pierdut bani pentru autostradă din cauza intervenţiei Justiţiei în licitaţii. Este normală

Într-un răspuns trimis României Libere, Comisia Europeană a respins joi ideea că ar condiţiona acordarea finanţărilor gratuite pentru construirea autostrăzii Nădlac-Sibiu de absenţa oricăror decizii judecătoreşti privitoare la câştigătorii licitaţiilor.   „CE în mod evident nu a condiţionat niciodată finanţarea unor proiecte de faptul că anumite proceduri publice sunt contestate în Justiţie, iar rezultatul e decis de aceasta. Acest fapt corespunde procedurilor normale, total corespunzătoare acquisului aplicabil”, spune Ton van Lierop, purtător de cuvând al DG Regio, directoratul CE ce se ocupă de finanţări nerambursabile.

Precizările vin după ce tot joi şeful statului a afirmat că România a pierdut finanţarea CE a unui tronson de autostradă, deoarece câştigătorul contractului de construire a fost desemnat în Justiţie.

Deşi România Liberă a cerut precizări, DG Regio nu a confirmat, nici n-a infirmat, faptul că banii necesari construirii vreunui tronson din autostrada Nădlac-Sibiu au fost retraşi.

Ministerul Transporturilor, foarte activ în a anunţa evenimente lipsite de importanţă, nu a emis joi niciun comunicat de presă pe această temă şi nici nu a dorit să răspundă întrebărilor adresate de mass-media.

Băsescu: CE ne-a zis să ne spălăm pe cap cu câştigătorii

Preşedinte a declarat că a primit miercuri o scrisoare din partea CE prin care aceasta ne spune că nu va mai finanţa un proiect privind construcţia unui tronson de autostradă de pe Coridorul IV de transport pan-european (Nădlac-Bucureşti-Constanţa).

Cel mai probabil este vorba de lotul 2 din tronsonul Timişoara-Lugoj (25 de kilometri), deoarece acesta este singurul care a făcut recent obiectul unei acţiuni în Justiţie, soldată cu o decizie a acesteia contrară Companiei naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

Preşedintele a precizat, la reuniunea Comisiei de monitorizare a progreselor înregistrate de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei, că este vorba despre un tronson de autostradă de pe coridorul paneuropean 4, iar unul dintre cei care a pierdut licitaţia a contestat decizia comisiei de evaluare în instanţă şi a câştigat.

De fapt, CNADNR este cea care a contestat la Curtea de Apel o decizie a CNSC care dădea dreptate firmei Tehnologica Radion la licitaţia pentru segmentul al doilea din Timişoara-Lugoj, pierzând însă procesul. O a doua eroare este că instanţa în cauză, respectiv Curtea de Apel Bucureşti, nu a desemnat atât câştigătorul, ci a decis că cel desemnat de către CNADNR nu îndeplinea cerinţele de calificare la licitaţie.

„Noi nu vă mai finanţăm proiectele în care justiţia a stabilit cine este câştigătorul”, a prezentat Traian Băsescu mesajul primit de la CE. „Bruxelles-ul a spus «Spălaţi-vă pe cap cu câştigători stabiliţi în felul acesta!»”, a mai afirmat şeful statului. „Petru mine, scrisoarea care a a venit ieri, legată de o licitaţie mare, este un semnal extrem de prost cu privire la cum sunt văzute hotărârile judecătoreşti legate de un contract şi răspunsul este ferm – nu aveţi să îl finanţaţi din bani europeni, este justiţia voastră, folosiţi banii voştri pe astfel de rezultate la licitaţii”, a spus preşedintele. Şeful statului a calificat acest lucru ca fiind unul foarte grav, în condiţiile în care este vorba despre o a doua astfel de atenţionare primită din partea CE.

CE: calitatea competiţiei la licitaţii lasă de dorit

O primă atenţionare a fost trimisă la data de 20 octombrie şi a privit licitaţiile organizate de către CNADNR pentru Orăştie-Sibiu şi Nădlac-Arad. „CE a atras într-adevăr atenţia autorităţilor române asupra dificultăţilor din procedurile de licitaţie (…) acestea au ridicat semne de precocupare asupra calităţii competiţiei”, spune Ton van Lierop, responsabil CE. România Liberă a scris în vara acestui an că două asociaţii importante ale constructorilor europeni au reclamat CE mai multe nereguli la licitaţiile organizate de CNADNR pentru autostrăzile de pe Coridorul IV.

Contractul lui Umbrărescu şi el în pericol

Decizia CE nu va afecta doar lotul 2 al autostrăzii Timişoara-Lugoj (25 km), obiectul disputei dintre CNADNR şi Tirrena Scavi, pe de o parte, şi Tehnologica Radion, pe de altă parte. CE nu a dat bani doar pentru un lot, ci pentru întreg tronsonul şi licitaţia a fost organizată pentru ambele loturi. Ca urmare, decizia de retragere a finanţării va îngreuna lucrările efectuate de Spedition UMB (acţionar Dorinel Umbrărescu) pentru primii 9 km ai autostrăzii. Surse din cadrul proiectului afirmă că acesta s-ar fi apucat serios de lucrări, stadiul acestora fiind de 30%. Fără bani, CNADNR va trebui să îl finanţeze contractul lui Umbrărescu din bugetul statului. Luând în calcul că valoarea estimată a lucrărilor este de aproximativ 850 milioane lei, iar cota ce revine UE e de 85%, rezultă că România poate pierde până la 720 milioane lei, adică 167 milioane euro.

Războiul Tehnologica Radion-CNADNR

CNADNR a desemnat câştigător pentru al doilea tronson din Timişoara-Lugoj, asocierea italiană formată din Tirrena Scavi,Condotte şi Cossi, clasată pe locul 2. Firma cu cel mai bun preţ, anume compania franceză COLAS a fost descalificată pe motiv că nu îndeplinea indicatorul de lichiditate cerut. Majoritatea participanţilor au fost descalificaţi, singurii rămaşi în ompetiţie fiind italienii şi firma lui Theodor Berna, situată pe locul 8 din 9.

Tehnologica Radion a descoperit că nici câştigătorul italian nu îndeplinea aceste cerinţe şi s-a adresat CNSC, primind câştig de cauză. CNSC a obligat CNADNR să reevaluzeze ofertele iar compania i-a desemnat din nou câştigători pe italieni, motiv pentru care Tehnologica Radion a depus o a doua contestaţie la CNSC. Totodată, având ocazia să analizeze oferta italienilor după depunerea plângerii sale, Tehnologica Radion s-a adresat şi Curţii de Apel, acuzând că italienii nu îndeplineau, nu un criteriu de calificare, ci vreo zece criterii. Şi Curtea de Apel a dat dreptate firmei lui Theodor Berna. Cât priveşte a doua decizie a CNSC, şi aceasta a fost favorabilă firmei Tehnologica Radion, însă CNADNR a contestat la Curtea de Apel într-un alt proces decizia CNSC însă a pierdut. Acum CNADNR este obligată să desemneze câştigătorul dintre singurele firme calificate la licitaţie, anume Tirrena Scavi-Condotte-Cossi şi Tehnologica Radion, luând în calcul că atât CNSC cât şi Curtea de Apel au decis că asocierea italiană nu îndeplineşte cerinţele de calificare.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă