Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, ai Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene încep, marţi, la Bucureşti, a şaptea evaluare din cadrul acordului stand-by, dar şi negocieri referitoare la un posibil nou acord, informează Hotnews.
Membrii misiunii vor avea discuţii, întâlniri cu autorităţile, cu reprezentanţii partidelor politice, ai sindicatelor, asociaţiilor de afaceri, băncilor şi ai societăţii civile.
Potrivit Radio Romania Actualităţi, şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a sosit, luni, în ţară, pentru o serie de întâlniri preliminare. El a precizat că este probabil ca următorul acord al României cu BM, FMI şi CE să dureze doi ani. Continuarea acprdului dincolo de anul electoral 2012 este de aşteptat să stimuleze încrederea pieţelor financiare internaţionale în reformele din România.
România a încasat de la FMI suma de 12,44 miliarde de euro, din cadrul unui împrumut total de 13,15 miliarde de euro, la care se adaugă cele 3,5 miliarde de euro primite de la CE, dintr-un împrumut de 5 miliarde de euro, precum şi 300 de milioane de euro, dintr-un împrumut total de un miliard de euro de la Banca Mondială, alte 300 de milioane urmând a fi eliberaţi în scurt timp, după aprobarea dată de Board-ul BM, în data de 20 ianuarie 2011.
Cea mai recentă tranşa din împrumutul de la FMI, în valoare de 904,8 milioane de euro, a fost acordată României pe 7 ianuarie 2011.
Pachetul total de sprijin pentru, convenit pe 4 mai 2009 cu marii finantaţori mondiali, se ridică la 20 de miliarde de euro.