„Nu am atâta suprafaลฃฤ de solarii ca sa pot face faลฃฤ la câte cereri existฤ din partea marilor lanลฃuri de magazine. De aproape trei ani livrez exclusiv la supermarket-uri, nu mai vând la piaลฃฤ”, spune Mircea Croitoru, legumicultor din comuna Matca (judeลฃul Galaลฃi) ลi vicepreลedintele Asociaลฃiei Naลฃionale a Producฤtorilor Agricoli din România.
Anul trecut s-a obลฃinut o producลฃie record de legume ลi cu toate acestea marfa de import ocupฤ aproape toate rafturile din magazine
Condiลฃii de livrare standard
Deลi pare de necrezut, marfa livratฤ de agricultori în marile magazine este achiziลฃionatฤ de multe ori la un preลฃ mai mare decât ar putea fi obลฃinut într-o piaลฃฤ obiลnuitฤ de produse agricole. De ce însฤ majoritatea fermierilor nu reuลeลte sฤ ajungฤ cu marfa în supermarket-uri?
„Principala problemฤ este la fermieri care nu sunt bine organizaลฃi. De exemplu, legumicultorii trebuie sฤ înลฃeleagฤ cฤ dacฤ ai un contract trebuie sฤ-l respecลฃi dacฤ doreลti sฤ prelungeลti o colaborare. Magazinele mari au de obicei plata la 21 de zile, iar în unele cazuri la 14 zile. Legumicultorii nu acceptฤ toลฃi astfel de condiลฃii de platฤ, vor banii pe loc.
Apoi, cerinลฃele la astfel de livrฤri sunt la anumite standarde: prospeลฃime, calibru, ambalaj, transport. Nu în ultimul rând, supermarke-ul îลฃi cere sฤ respecลฃi o anumitฤ periodicitate (doresc livrฤri constante pe toatฤ durata anului) ลi cantitate. Existo o anume traseibilitate pe lanลฃul de livrare care trebuie respectatฤ. Comerciantul, la final, cere sฤ respecลฃi condiลฃiile de livrare ca sฤ primeลti banii”, a declarat Mircea Croitoru.
Importurile de fructe ลi legume ar putea fi mult reduse dacฤ fermierii s-ar grupa în asociaลฃii agricole care sฤ le reprezinte interesele ลi care sฤ fie preocupate de procesarea ลi comercializarea produselor, spun reprezentanลฃii agricultorilor.
10.000 de euro pentru un solar de 1.000 metri pฤtraลฃi
Deลi pare o afacere la îndemânฤ, legumicultura necesitฤ multe investiลฃii. Apoi e nevoie ลi de foarte multฤ muncฤ, 2-3 persoane fiind necesare pentru întreลฃinere ลi recoltare, pe parcursul a douฤ cicluri de producลฃie anualฤ.
Astfel, dacฤ ai deja terenul, pentru a porni o afacere cu legume cultivate în solarii ai nevoie de peste 10.000 de euro pentru 1.000 de metri pฤtraลฃi.
Construirea celui mai simplu solar de 1.000 metri pฤtraลฃi, cu structurฤ de lemn costฤ 4.500 de euro. La aceastฤ sumฤ se mai adaugฤ încฤ 4.500 de euo pentru seminลฃe, pat germinativ (turbฤ), folie pentru „dublurฤ” (scade volumul solarului pentru a menลฃine cฤldura la interior), încฤlzire ลi altele. Pe durata unui singur ciclu de producลฃie se mai adaugฤ cheltuielile cu îngrฤลฤmintele ลi pesticidele care pot ajunge la 1.600 de euro.
În România existฤ în prezent 4.950 hectare de solarii, suprafaลฃa acestora fiind în creลtere permanentฤ faลฃฤ de perioada de referinลฃฤ a anului 1990. Înainte de 1990, particularii aveau restricลฃii la construirea de solarii, iar statul se baza pe producลฃia legumicolฤ din sere a cฤror suprafaลฃฤ depฤลea 2.200 de hectare.