22.7 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒInvestigaศ›ii Romรขnia LiberฤƒDe ce nu ajung fermierii cu marfa รฎn supermarket

De ce nu ajung fermierii cu marfa รฎn supermarket

„Nu am atâta suprafaลฃฤƒ de solarii ca sa pot face faลฃฤƒ la câte cereri existฤƒ din partea marilor lanลฃuri de magazine. De aproape trei ani livrez exclusiv la supermarket-uri, nu mai vând la piaลฃฤƒ”, spune Mircea Croitoru, legumicultor din comuna Matca (judeลฃul Galaลฃi) ลŸi vicepreลŸedintele Asociaลฃiei Naลฃionale a Producฤƒtorilor Agricoli din România.

Anul trecut s-a obลฃinut o producลฃie record de legume ลŸi cu toate acestea marfa de import ocupฤƒ aproape toate rafturile din magazine

Condiลฃii de livrare standard

DeลŸi pare de necrezut, marfa livratฤƒ de agricultori în marile magazine este achiziลฃionatฤƒ de multe ori la un preลฃ mai mare decât ar putea fi obลฃinut într-o piaลฃฤƒ obiลŸnuitฤƒ de produse agricole. De ce însฤƒ majoritatea fermierilor nu reuลŸeลŸte sฤƒ ajungฤƒ cu marfa în supermarket-uri?

„Principala problemฤƒ este la fermieri care nu sunt bine organizaลฃi. De exemplu, legumicultorii trebuie sฤƒ înลฃeleagฤƒ cฤƒ dacฤƒ ai un contract trebuie sฤƒ-l respecลฃi dacฤƒ doreลŸti sฤƒ prelungeลŸti o colaborare. Magazinele mari au de obicei plata la 21 de zile, iar în unele cazuri la 14 zile. Legumicultorii nu acceptฤƒ toลฃi astfel de condiลฃii de platฤƒ, vor banii pe loc.

Apoi, cerinลฃele la astfel de livrฤƒri sunt la anumite standarde: prospeลฃime, calibru, ambalaj, transport. Nu în ultimul rând, supermarke-ul îลฃi cere sฤƒ respecลฃi o anumitฤƒ periodicitate (doresc livrฤƒri constante pe toatฤƒ durata anului) ลŸi cantitate. Existo o anume traseibilitate pe lanลฃul de livrare care trebuie respectatฤƒ. Comerciantul, la final, cere sฤƒ respecลฃi condiลฃiile de livrare ca sฤƒ primeลŸti banii”, a declarat Mircea Croitoru.

Importurile de fructe ลŸi legume ar putea fi mult reduse dacฤƒ fermierii s-ar grupa în asociaลฃii agricole care sฤƒ le reprezinte interesele ลŸi care sฤƒ fie preocupate de procesarea ลŸi comercializarea produselor, spun reprezentanลฃii agricultorilor.

10.000 de euro pentru un solar de 1.000 metri pฤƒtraลฃi

DeลŸi pare o afacere la îndemânฤƒ, legumicultura necesitฤƒ multe investiลฃii. Apoi e nevoie ลŸi de foarte multฤƒ muncฤƒ, 2-3 persoane fiind necesare pentru întreลฃinere ลŸi recoltare, pe parcursul a douฤƒ cicluri de producลฃie anualฤƒ.

Astfel, dacฤƒ ai deja terenul, pentru a porni o afacere cu legume cultivate în solarii ai nevoie de peste 10.000 de euro pentru 1.000 de metri pฤƒtraลฃi.

Construirea celui mai simplu solar de 1.000 metri pฤƒtraลฃi, cu structurฤƒ de lemn costฤƒ 4.500 de euro. La aceastฤƒ sumฤƒ se mai adaugฤƒ încฤƒ 4.500 de euo pentru seminลฃe, pat germinativ (turbฤƒ), folie pentru „dublurฤƒ” (scade volumul solarului pentru a menลฃine cฤƒldura la interior), încฤƒlzire ลŸi altele. Pe durata unui singur ciclu de producลฃie se mai adaugฤƒ cheltuielile cu îngrฤƒลŸฤƒmintele ลŸi pesticidele care pot ajunge la 1.600 de euro. 

În România existฤƒ în prezent 4.950 hectare de solarii, suprafaลฃa acestora fiind în creลŸtere permanentฤƒ faลฃฤƒ de perioada de referinลฃฤƒ a anului 1990. Înainte de 1990, particularii aveau restricลฃii la construirea de solarii, iar statul se baza pe producลฃia legumicolฤƒ din sere a cฤƒror suprafaลฃฤƒ depฤƒลŸea 2.200 de hectare.

Cele mai citite

Iulia Scรขntei, judecฤƒtor CCR, opinie separatฤƒ faศ›ฤƒ de ceilalศ›i judecฤƒtori รฎn cazul ศ˜oศ™oacฤƒ

Curtea Constituลฃionalฤƒ nu are atribuลฃia de a verifica comportamentul, opiniile, afirmaลฃiile sau atitudinile unui candidat la alegerile prezidenลฃiale, toate acestea fiind aspecte de naturฤƒ...

Romรขn condamnat la 11 ani ลŸi ลŸase luni de รฎnchisoare, adus รฎn ศ›arฤƒ din Italia

Un bฤƒrbat dat รฎn urmฤƒrire internaลฃionalฤƒ, dupฤƒ ce a fost condamnat la 11 ani ลŸi ลŸase luni de รฎnchisoare pentru trafic de persoane, a...

โ€žTotul indicฤƒ faptul cฤƒ nu se simte bine!โ€ Verdictul unui neurochirurg รฎn cazul Michael Schumacher!

Un neurochirurg renumit demonteazฤƒ speculaศ›iile privind prezenศ›a lui Michael Schumacher la nunta fiicei sale. Recent, mai multe publicaศ›ii internaศ›ionale au relatat cฤƒ fostul campion de...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ