3.4 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum ajunge un boschetar să vândă poliţe de milioane de lei

Cum ajunge un boschetar să vândă poliţe de milioane de lei

Un bărbat fără locuinţă din Bucureşti a deţinut 54 de firme, prin intermediul cărora a primit mandate pentru a vinde mii de poliţe Casco şi RCA emise de o companie mare din România.

Nivelul fraudelor care afectează companiile de asigurări din România a crescut exponenţial în ultimii ani.

„Vânzarea de poliţe fără a mai preda banii companiei emitente, dar şi falsificarea poliţelor au devenit un fenomen în ultimii ani. Vorbim de pagube de zeci de milioane de euro provocate companiilor de asigurări şi, din păcate, legea nu ne ajută aproape deloc”, explică pentru România liberă şeful departamentului antifraudă al unei companii mari. Pentru că metodele utilizate de infractorii încă nedovediţi acoperă un spectru foarte larg, RL vă prezintă, în serial, cazurile exponenţiale. Atenţie, unii dintre capii acestor adevărate reţele de crimă organizată acţionează încă nestingheriţi pe piaţă şi, după cum vom arăta săptămâna viitoare, au puncte de vânzare a poliţelor în imediata apropiere a secţiilor de poliţie.

„Holdingul” Gherasig, cu patron cules de prin canale

Una dintre metodele cele mai utilizate în ultimii ani, care a adus milioane de euro unor brokeri de asigurări, este vânzarea de poliţe fără a mai preda banii companiei emitente. Pentru că aceşti brokeri, unii încă activi, s-au gândit la toate, ei acţionează, la rândul lor, prin intermediari. Este şi cazul lui I.G., o persoană fără locuinţă din Bucureşti care, fără să ştie măcar cum arată o asigurare auto, a primit dreptul de vinde mii de poliţe Casco şi RCA prin intermediul a 54 de firme ale cărui acţionar unic a recunoscut că era. Firmele bărbatului conţineau, toate, formula „Gherasig”.

Banii, câteva milioane de lei, nu îi încasa, evident, el, ci administratorul unui cunoscut broker de asigurare care vindea efectiv poliţele, oferind discounturi de până la 40% şi „uitând” să mai predea banii companiei emitente (una dintre cele mai mari din România). Sediul celor 54 de firme era stabilit într-o locuinţă aflată încă în construcţie.

„Reprezentanţii brokerului prezentau firmele respective (n.r.: deţinute de boschetar) la sucursalele societăţilor de asigurare, încheiau contracte de mandat cu acestea, după care ridicau poliţele. În fapt, poliţele erau vândute de agenţii brokerului, iar primele de asigurare nu erau depuse.”, explică, într-o înştiinţare trimisă Poliţiei, departamentul antifraudă al companiei de asigurări.

Vrafuri de documente semnate la o vodcă mică

Dacă n-ar fi fost extrem de eficientă, metoda folosită de brokerul de asigurare ar părea de-a dreptul hilară.

„Periodic I.G. (n.r.: boschetarul) era contactat de un anume A, iar împreună cu acesta şi cu alte persoane mergeau la o terasă în zona Sfântul Gheorghe, din Capitală unde consumau alcool şi unde «un anume domn aducea câte un dosar cu foarte multe documente» (n.r.: exprimarea aparţine lui I.G.) pe care persoana fără locuinţă le semna”, arată adresa citată mai sus. Documentele proveneau de la un cabinet de avocatură situat chiar peste drum de locul de întâlnire.

Boschetarul susţine că nu cunoaşte nimic despre existenţa firmei „Gherasig” însă şi-a recunoscut semnătura pe actele de înfiinţare. I.G. a mai relatat că de-a lungul a mai mulţi ani a semnat sute de documente şi că în situaţia lui au mai fost zeci de persoane cu acelaşi statut.

Menţionăm că, potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului, atât I.G. cât şi celelalte persoane aduse în discuţie de acesta figurează ca asociaţi la mai multe firme.

Asigurătorii sunt legaţi de mâini

Pentru că Poliţia ţine astfel de dosare în cercetare cu anii companiile de asigurări au o singură posibilitate de a-şi recupera paguba. Ele intentează proces civil şi cer executarea silită a intermediarului de asigurări. Doar că, după cum am arătat mai sus, de cele mai multe ori, „activele” acţionarilor acestor firme se rezumă la câteva cutii de carton. În acest fel, adevăraţii capi, brokerii de asigurare, rămân neatinşi iar companiile rămân cu paguba.

Unii dintre brokeri activează încă în piaţă, după cum vom arăta în săptămânile următoare.

Ce urmează?

Timp de mai multe săptămâni, RL va trata în secţiunea dedicată asigurărilor o serie de cazuri care nu au mai fost prezentate până acum în presă şi care arată clar că fraudele în asigurări au devenit deja un fenomen de amploare.

Printre aceste cazuri se numără şi cel al unei doamne Luiza C., care a fraudat, prin diferite metode, aproape toţi asigurătorii, care a fost dovedită ca atare de diviziile antifraudă ale mai multor companii, care a recunoscut la un moment dat frauda şi care, în ciuda acestor lucruri, activează încă pe piaţă şi are chiar un sediu în imediata apropiere a Direcţiei de Accidente Uşoare a Poliţiei Capitalei.

Cele mai citite

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...

Ilie Bolojan confirmă că a vorbit cu Mircea Geoană și Elena Lasconi. Ce s-a stabilit în privința retragerii

Ilie Bolojan, candidat din partea PNL pentru funcţia de senator şi politicianul nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie pentru funcţia de prim-ministru, afirmă că...

Benjamin Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marți, în timpul unei vizite în Gaza, că Hamas nu va conduce enclava palestiniană după încheierea războiului și...
Ultima oră
Pe aceeași temă