1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum a adus criza recorduri istorice la exporturi

Cum a adus criza recorduri istorice la exporturi

Cu o creştere în anul trecut de aproape 21% la valori exprimate în euro, comparativ cu 2010, exporturile româneşti au atins un nou maxim istoric.

Exporturile realizate în 2011 au totalizat, conform estimărilor Institutului Naţional de Statistică (INS), 45 de miliarde de euro.

Trebuie menţionat că şi în 2010, exporturile au avut o evoluţie spectaculoasă, totalizând 37 de miliade de euro.

Trei factori de influenţă

Cum se explică evoluţia pozitivă a exporturilor româneşti în condiţiile crizei economice? Reprezentanţii organizaţiilor profesionale ale importatorilor şi exportatorilor că au existat trei factori importanţi care au concurat la această performanţă: cursul de schimb, investiţiile de top şi costul redus al forţei de muncă.

„Pentru exportatori cel mai important element în perioada crizei a fost stabilitatea cursului de schimb. Nu au existat fluctuaţii care să dea peste cap socotelile importatorilor şi exportatorilor, aşa cum s-a întâmplat de exemplu în perioada anterioară crizei. În al doilea rând, România a beneficiat de investiţii de top şi au fost implementate tehnologii moderne.

Avantajul tehnologic a fost în favoarea exportatorilor. Al treilea element care a ajutat exporturile a ţinut de costurile cu forţa de muncă, însă nu a fost determinant. În plus, trebuie adăugat că şi aderarea României la UE a sporit încrederea investitorilor şi a deschis o nouă perspectivă pentru afaceri, în general”, a declarat Mihai Ionescu, secretar general al Asociaţiei Naţioanle a Importatorilor şi Exportatorilor din România (ANEIR).

Estimări pozitive pentru 2012

Pentru 2012, prognoza pentru exporturile româneşti se menţine pozitivă deşi în zona euro instituţiile financire europene anunţă intrarea în recesiune. Deşi exporturile vor încetini ritmul de creştere, analiştii ANEIR spun că vom avea un avans de 4-5 miliade de euro.

„Exporturile vor continua să fie şi în acest an un motor important al economiei. Exporturile ar putea ajunge la sfârşitul anului la 50 de miliarde de euro, ceea ce va însemna un nou maxim istoric, pentru al treilea an consecutiv. Ritmul anual de creştere va încetini însă la jumătate faţă de 2011″, susţine Mihai Ionescu.

Deficitul comercial în anul 2011 a fost de 9,7 miliarde euro, mai mare cu 188 milioane euro decât cel înregistrat în anul 2010.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri în anul 2011 a fost de 32 miliarde de euro la expedieri şi de 39,7 miliarde euro la introduceri, reprezentând 71 % din total exporturi şi 72,6% din total importuri.

Zona non UE în atenţia exportatorilor

Faţă de luna noiembrie 2011, exporturile din luna decembrie 2011 au scăzut cu 20,6% la valori exprimate în euro, iar importurile au scăzut cu 15,1% la valori exprimate în euro. Comparativ cu luna decembrie 2010, exporturile au scăzut cu 0,8% la valori exprimate în euro.

„Scăderea din decembrie nu este îngrijorătoare dacă ţinem seama că în 2010, decembrie a consemnat un ritm creştere foarte mare, de peste 40% la exporturi, faţă de o medie lunară de 28%”, a precizat secretarul general ANEIR.

Pentru anul în curs, exportatorii spun că au avut în vedere diversificarea portofoliilor în special pentru zona non UE. Încă de anul trecut ritmul de creştere a exporturilor extracomunitare a fost mai mare decât în cazul livrărilor în spaţiul UE pentru „a micşora impactul turbulenţelor anunţate în zona euro”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă