5 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCu cât ar creşte facturile la energie dacă liberalizarea preţurilor s-ar încheia...

Cu cât ar creşte facturile la energie dacă liberalizarea preţurilor s-ar încheia mâine?

Creşterea preţului pentru gazul românesc de la 49 lei în prezent la 119 lei/MWh (+140%) ar aduce o majorare de 52% la valoarea actuală a facturilor. Similar, deşi costul energiei electrice pentru populaţie s-ar majora de la 155 lei/MWh la 173 lei (+11%), pe factura creşterea ar fi de numai 5%.

Ştim că în următorii 5 ani vom achiziţiona deja energia electrică 100% de pe piaţa liberă (deci fără “coş” reglementat) iar gazul românesc va ajunge de la 49 lei/MWh în prezent, la 119 lei/MWh (+140%), în uma negocierilor cu Uniunea Europeană şi calendarului de majorare a preţurilor asumat de autorităţi. Cât de usturătoare vor fi aceste evoluţii pentru cei care nu vor primi niciun fel de ajutor de la stat (doar “consumatorii vulnerabili” vor primi subvenţii)?

Să aruncăm un ochi asupra consumului de gaz. În medie, 75% vine din producţia proprie, 25% de la ruşi. Preţul mediu pe primul trimestru pentru gazul importat, conform unui raport Petrom trimis bursei, a fost de 143 lei/MWh. Introducând în coş gazul românesc la 119 lei/MWh, pe o structură identică a consumului (75%-25%) obţinem un preţ de 125 lei/MWh peste 5 ani.

Pentru a vedea ce va însemna asta la nivel de factură sa vedem cât plătim în acest moment. Eu tocmai am primit una de la GDF Suez pe care scrie 0,101 lei/KWh, deci 101 lei/MWh (fără TVA). Asta în condiţiile în care gazul intră acum la un preţ mediu de 72 lei/MWh (49 lei gazul intern, 143 lei gazul rusesc). Transgaz mai pune 7 lei/MWh iar pentru restul de 21 de lei trebuie să le mulţumim distribuitorilor privaţi (chiar aşa, nu ia nimeni vreo măsură legată de marjele nesimţite de profit din domeniu? ANRE aude ceva?).

Dacă toate aceste adaosuri s-ar conserva în 2018 (125 lei-72 lei=53 lei), preţul plătit de populaţie la finalul liberalizării pe factură n-ar trebui să depăşească 154 lei MWh (fără TVA). O creştere de “numai” 52,5% care va atrage la rândul său majorări la alte produse şi presiuni inflaţioniste

Energia electrică

Cum stăm la energia electrică? Micii consumatori au acces la energie ieftină din coşul reglementat. Acolo marii producători varsă energia la diferite preţuri şi în diferite ponderi iar preţul rezultat este de 155 lei/MWh. Ca să se ajungă aici, din cei 15,3 TWh cât reprezintă volumul coşului, Nuclearelectrica livrează 34% la un preţ de 142 lei/MWh, Hidroelectrica are 26% (preţ 125 lei/MWh), CE Oltenia 16% (190 lei/MWh), OMV Petrom prin centrala de la Brazi 9,8% (169 lei/MWh), CE Hunedoara 2% (271 lei/MWh) iar restul vine de la producători în cogenerare-11% (la 189 lei/MWH) şi alţi producători de buzunar. La ce preţ ar achiziţiona energia populaţia dacă ar lua-o direct de pe bursă?

Pe piaţa spot (piaţa zilei următoare), preţul mediu la nivelul lunii mai a fost de 121 lei/MWh-efect al presiunii regenerabilelor (producătorii primesc oricum certificale verzi aşa că energia obţinută de ei e “bonus”) şi al anului bun pe care îl are Hidroelectrica. Cam 30% din consumul de energie vine din piaţa spot iar 40% din piaţa centralizată a contractelor bilaterale (cu sau fără negociere continuă). În acest segment, preţul mediu ponderat a fost în mai de 213 lei/MWh. Dacă achiziţiile s-ar face acum de pe bursă, preţul ar oscila deci în jurul unei medii de 173 lei/MWh, ceea ce reprezintă o creştere de 11,6% faţă de preţul plătit în prezent.

Pe factura de la Enel, preţul fără TVA al KW-ului este de 0,3614 lei, deci 361 lei MWh (e o diferenţă între 155 şi 361 trebuie să recunoşteţi! Iar Tranelectrica ia doar 32 lei din această diferenţă-21 lei pentru transport şi 11 lei pentru servicii de sistem). Dacă distribuitorii n-ar mai umbla la preţuri şi am merge cu aceleaşi adaosuri, MWh-ul facturat populaţiei ar costa după liberalizare 379 lei (0,379 lei/KWh), cu aproape 5% în plus faţă de momentul actual.

 

 

 

 

Cele mai citite

Motivul pentru care Chris Martin, solistul Coldplay, a oprit un concert – VIDEO emoționant

Chris Martin, solistul trupei Coldplay, a întrerupt concertul din Sydney pentru a salva un băiat care risca să fie strivit de mulțimea de fani. ...

Olaf Scholz va relua „curând” dialogul cu Vladimir Putin privind conflictul din Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz intenționează să reia "în curând" discuțiile cu președintele rus Vladimir Putin pentru a aborda evoluția conflictului din Ucraina, a informat...

Bafetimbi Gomis își încheie cariera la 39 de ani!

Fostul internațional francez a lăsat o amprentă semnificativă în fotbalul european și asiatic, cucerind 13 trofee de-a lungul carierei sale. Bafetimbi Gomis, cunoscut drept „Pantera”...
Ultima oră
Pe aceeași temă