5 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCine câştigă şi cine pierde bani în 2012

Cine câştigă şi cine pierde bani în 2012

Bugetul pentru 2012 se bazează pe venituri totale de 195,3 miliarde lei şi cheltuieli de 206,5 miliarde lei. Creşterea economică prognozată este de 1,8%, iar deficitul, de 1,9%.

Jumătate din ministere vor avea anul viitor fonduri mai mici decât în 2011, pentru că banii au fost transferaţi în mare parte către acele ministere care trebuie să cofinanţeze programe cu fonduri europene. Este cazul Ministerului Mediului, care va beneficia de aproape trei miliarde de lei, faţă de 2,28 miliarde în 2011, şi Minsiterul Transporturilor (14,79 miliarde de lei de la 14,27 miliarde în 2011), explică pe blogul său consiliera premierului Emil Boc, Andrea Paul Vass.

Cea mai mare creştere se înregistrează la Sănătate – 5,4 miliarde de lei faţă de 4,8 miliarde de lei în 2011, pentru plata asigurărilor de sănătate pentru pensionarii cu venituri mai mici de 740 de lei.

Bani pentru medalii la Cotroceni

O serie de instituţii publice beneficiază de asemenea de fonduri mai mari în bugetul pe 2012. Printre acestea se află Administraţia Prezidenţială, care va primi aproape un milion de lei în plus, până la 29,6 milioane de lei, pentru medalii şi pentru Muzeul Cotroceni. Fonduri de peste trei ori mai mari decât în 2011 va primi Agenţia Naţională de Integritate – 42,9 milioane de lei, faţă de 13,7 milioane de lei anul acesta, pentru cumpărarea unor servicii de arhivare electronică a declaraţiilor de avere şi interese şi pentru un proiect cu finanţare europeană.

Serviciile de informaţii, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Concurenţei, Curtea Constituţională vor beneficia, de asemenea, de fonduri mai mari.

Ministere cu fonduri reduse

Alocarea Ministerului de Interne scade la 7,8 miliarde de euro, de la 9,5 miliarde de euro, după ce Agenţia Naţională de Cadastru i-a fost luată din subordine şi după reducerea numărului de posturi din minister cu 10.000 de poziţii. La Ministerul Muncii, scăderea e de peste un miliard de lei, la 31,9 miliarde de lei, din cauza scăderii transferurilor din bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale şi şomaj.

Ministerul Agriculturii pierde de asemenea aproximativ un miliard de lei, în timp ce Ministerul Culturii pierde aproape 200 milioane lei (alocare de 600,4 milioane în 2012, pentru că anul acesta nu au fost prevăzute cheltuieli cu festivalul Enescu, organizat la fiecare doi ani. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a anunţat însă că nu poate accepta ca deficitul din 2012 să fie realizat pe seama ministerului pe care îl conduce şi că vor fi identificate resursele prin care ministerul să aibă anul viitor un buget „foarte apropiat” de cel din acest an.

Parlamentarii se plâng de bani puţini

Bugetele celor două camere ale Parlamentului au fost de asemenea diminuate. Dacă alocarea pentru deputaţi este apropiată de cea din 2011 (209,7 milioane de lei faţă de 210 milioane anul acesta), la senatori diferenţa este de 5 milioane de lei, până la 85,3 milioane. Acest lucru i-a supărat pe senatori, atât de la putere cât şi din opoziţie, care susţin că nu îşi vor mai putea exercita mandatul din cauza bugetului mic şi că se simt „păcăliţi”. „Cei de la Ministerul Finanţelor Publice (…) iau bugetul de anul trecut şi zic: «Domnilor, dacă anul trecut aţi avut atât, mai trebuie să scădeţi 10%»”, spunea parlamentarul PDL Radu Berceanu în Biroul Permanent al Senatului.

RECTIFICARE

Bani pentru Sănătate

Guvernul va face în zilele următoare o nouă rectificare a bugetului pe 2011, prin care va tăia din fondurile majorităţii instituţiilor pentru a aloca mai mulţi bani Ministerului Sănătăţii pentru plata arieratelor. Surse citate de Mediafax spun că totalul încasărilor este sub nivelul prognozat, iar creşterea economică susţinută de producţia din agricultură nu a adus şi venituri bugetare.

Monica Bonea
Monica Bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Cine este Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu

Soția lui Călin Georgescu a trecut de la sistemul bancar la medicina holistică Vicepreședinte al Citibank România, Director al diviziei Global Transactions Services, Cristela Georgescu...

Emma McKeon, cea mai decorată înotătoare din istoria Australiei, își anunță retragerea la doar 30 de ani!

Emma McKeon, simbol al excelenței în înotul mondial, a decis să își încheie cariera sportivă, după un parcurs impresionant marcat de multiple recorduri și...

Administrația Prezidențială: Klaus Iohannis nu a primit informații despre ingerințe externe în alegeri

Iohannis spune că Serviciile nu l-au informat că promovarea candidatului Călin Georgescu, ar fi un pericol pe Tik Tok Președintele Klaus Iohannis nu a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă