Punctele de delimitare a perimetrelor în care Chevron îşi va putea monta sondele se suprapun cu obiective turistice importante de pe litoralul Mării Negre, precum lacul Neptun sau campingul din 2 Mai.
Guvernul a publicat ieri pe site-ul de internet al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) cele trei hărţi ale perimetrelor Vama Veche, Costineşti şi Adamclisi în interiorul cărora Chevron va putea exploata gaze de şist şi eventuale resurse de petrol. Pe baza coordonatelor în sistemul Stereo 70-proiecţia oficială cartografică a României, ziarul România liberă a încercat să identifice o parte din punctele care limitează cele trei perimetre de exploatare. Surpriza a fost să descoperim că o bună parte din aceste puncte sunt amplasate în zone de maxim interes turistic. Cele trei perimetre au forma unor triunghiuri cu vârfurile îndreptate spre interior, baza a două dintre acestea fiind ţărmul Mării Negre. Erorile la identificarea pe hartă a punctelor limitrofe, după coordonatele acestora menţionate în cele trei contracte, pot fi cel mult de zece metri. Valorile calculate au fost confruntate de noi cu datele Autorităţii Naţionale de Cadastru, abaterile fiind practic infime.
CITEŞTE ŞI Desecretizare parţială a contractului Chevron
Teritoriul Chevron se termină în corturile din 2 Mai
Primul punct în perimetrul Vama Veche se află chiar pe malul mării, la graniţa cu Bulgaria, în timp ce următorul este tot pe ţărm, însă între Vama Veche şi 2 Mai. Următorul punct la nod se găseşte tot pe mal, exact în zona campingului din această staţiune. Puncte amplasate periculos se mai găsesc, spre exemplu, în dreptul hotelului Florica din Venus sau chiar pe malul lacului Neptun, puţin mai la nord de zona de campare. La vest, cele trei perimetre se sfârşesc în zona localităţii Adamclisi, iar suprafaţa totală a acestora este de 2.700 kilometri pătraţi. Pe ţărmul Mării Negre arealul Chevron se termină la 600 de metri nord de cherhanaua din localitatea Tuzla, în sudul staţiunii Eforie Sud.
Sondele, în afara localităţilor şi zonelor protejate
Întrebaţi despre posibilitatea de a vedea sondele de foraj Chevron strecurate printre obiectivele turistice de pe litoral, reprezentanţi ai companiei americane, ce au refuzat să fie citaţi, spun că este prematur să ne gândim la această situaţie. „In momentul de faţă nu se ştie locul de foraj. Nu se ştie nici măcar dacă vor fi făcute forajele”, spune un reprezentant. Mai întâi au loc forajele pentru identificarea riscului seismic, explică aceasta. In plus, desigur că nu se va putea fora oriunde, deoarece există prevederi privind protecţia mediului şi apropierea de localităţi. Zona Vama Veche-2 Mai este cuprinsă într-un aşa-numit acvatoriu litoral-marin afla sub protecţia legii şi a Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”. Întrebaţi dacă activitatea Chevron va fi un pericol pentru natură şi locuitori, oficiali ai ANRM care au refuzat să fie citaţi au afirmat că firma americană nu a primit aviz de mediu, iar acesta va fi acordat doar pe baza unui plan de protecţie aprobat de stat.