1.1 C
București
marți, 31 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBulgarii nu vor mai înmatricula maşini româneşti

Bulgarii nu vor mai înmatricula maşini româneşti

Parlamentul de la Sofia va adopta în curând anumite amendamente legale care vor face imposibil ca o maşină al cărei proprietar are domiciliul într-o altă ţară  să poarte un număr de înmatriculare din Bulgaria, a dezvăluit Borislav Bogoev, vicepreşedinte al Comisiei bulgare de supraveghere financiară de la Sofia.

Reprezentanţii sectoarelor de asigurări din România şi Bulgaria s-au reunit, marţi, în capitala bulgară, pentru a dezbate problemele actuale transfrontaliere din segmentul auto în cadrul conferinţei „Asigurările auto în Sud-Estul Europei: Soluţii pentru probleme transfrontaliere”. Evenimentul este organizat de Media XPRIMM (România) şi Insmarket (Bulgaria). Bogoev a declarat cu această ocazie că, prin modificările legale, noul proprietar al unui vehicul auto va fi obligat să-l înmatriculeze la adresa sa de domiciliu, în termen de 14 zile după achiziţionare.

După expirarea a două săptămâni de la achiziţionare, vechiul număr de înmatriculare a vehiculului îşi va pierde valabilitatea. În acest fel nu va mai fi posibil ca vreun român să-şi cumpere un autoturism din Bulgaria şi să continue să-l conducă în ţara sa fără să-i schimbe numărul de înmatriculare. Urmează să fie modificat şi regimul de emitere a procurilor prin care cetăţenii bulgari transferă dreptul de conducere a maşinii unei persoane terţe, a mai spus oficialul.

Pagube pentru bulgari

Borislav Bogoev a adăugat că, dacă vreun autoturism înmatriculat în Bulgaria produce un accident în România, despăgubirile sunt plătite de compania de asigurări din Bulgaria, sau, în cazul în care acesta nu are poliţă de răspundere civilă auto – de Fondul de garantare din Bulgaria. În momentul de faţă, la acest fond au fost reclamate despăgubiri de peste 33 milioane de euro. Este vorba, de fapt, de scurgerea unor capitaluri naţionale din Bulgaria către România, a spus Bogoev.

Reprezentanţii sectorului de asigurări din Bulgaria au notat că problema cea mai mare pentru ei este că media primelor de despăgubire în România este mult mai mare faţă de cea din Bulgaria. În acelaşi timp, preţul poliţelor de asigurare în Bulgaria este mai mic decât în România. O altă problemă ar fi că asigurătorii nu au cum să facă o evaluare personală a riscului când este vorba de un şofer român deoarece nu deţin nici un fel de informaţii despre persoana respectivă. Din punctul de vedere al asigurătorilor din România, problema cu maşinile înmatriculate în Bulgaria este faptul că ei plătesc despăgubirile persoanelor afectate de accidentele rutiere, dar apoi îşi încasează banii cu o mare întârziere.

„Când eu plătesc o despăgubire pentru un accident cu autoturism înmatriculat în Bulgaria, îmi cer banii de la Fondul de garantare din România care, la rândul său, se adresează fondului respectiv din Bulgaria”, a declarat pentru Agerpres, Ionel Dima, vicepreşedinte al companiei AVUS Austria. Problema este că trebuie să aştept un an până când îmi primesc banii înapoi, a precizat Dima. El a menţionat că biroul din Bucureşti pe care îl conduce a plătit, dar nu a încasat, aproximativ 500 mii de euro pentru daune provocate de vehicule înmatriculate în Bulgaria.

Fenomenul maşinilor înmatriculate în Bulgaria pe drumurile româneşti nu aduce daune numai companiilor de asigurări din cele două state, ci mai ales sistemelor fiscale ale României şi Bulgariei, a semnalat şi Kosta Ciolakov, vicepreşedinte al Asociaţiei asigurătorilor din Bulgaria. În majoritatea cazurilor, maşinile îşi schimbă proprietarul printr-un contract de vânzare-cumpărare încheiat între un cetăţean bulgar şi un cetăţean român. Acest contract rămâne însă secret pentru autorităţile române, fiind folosit numai în Bulgaria. În ţara sa, românul nu conduce autoturismul pe baza acestui contract, ci pe baza unei procuri potrivit căreia proprietarul autoturismului ar fi cetăţeanul bulgar. În acest fel, nici vechiul, nici noul proprietar al maşinii nu plătesc taxe. Această practică există din cauza unor notari bulgari care emit asemenea procuri, deşi ştiu că autoturismul nu mai aparţine vânzătorului. 

Cele mai citite

Dorinel Munteanu și-a dat demisia de la Oțelul Galați! Antrenorul a plecat pe fondul problemelor financiare ale clubului

Dorinel Munteanu, antrenorul care a readus Oțelul Galați în prima ligă, și-a anunțat demisia după ce problemele financiare persistente ale clubului au devenit insurmontabile....

Bursa de Valori Bucureşti câştigă 3,5 miliarde de lei la capitalizare, în ciuda scăderii rulajului cu acţiuni

Această performanță a fost înregistrată în contextul unei săptămâni scurte, cu două zile de tranzacționare, comparativ cu cinci ședințe în săptămâna anterioară Bursa de Valori...

Piața Victoriei: peste 400 de membri FSANP scandează: Stop diminuărilor salariale!

Nemulțumirile vizează inclusiv reducerea beneficiilor pentru studenți, taxe pe construcții speciale și creșterea impozitului pe dividende Sindicaliștii din penitenciare și polițiștii protestează în fața sediului...
Ultima oră
Pe aceeași temă