Preşedintele Traian Băsescu a explicat duminică, la Şcoala de Vară a OTPDL, că nu doreşte să pară un susţinător al unei investiţii străine, dar la Roşia Montană ar putea fi mai mult aur şi argint decât se estimează, iar preţul acestor metale şi locurile de muncă justifică exploatarea zăcămintelor, informează NewsIn.
„Unde putem crea locuri de muncă cu resurse proprii? Răspunsul meu este clar, categoric: în exploatarea resurselor naturale. Avem trei metale al cărui preţ justifică acum exploatarea fără subvenţie. Aur, argint, cupru. (…) Preţul acestor metale justifică intrarea în exploatarea zăcămintelor pe care România le-a abandonat, a încetat să le mai exploateze cândva. Este o altă zonă în care se pot crea locuri de muncă”, a spus preşedintele. El a arătat că preţul scăzut al cărbunelui nu justifică însă exploatări noi.
Traian Băsescu nu a dorit iniţial să discute despre proiectul Roşia Montană, invitându-i pe tinerii democrat-liberali să pună întrebări dacă sunt curioşi pe această temă, explicând că nu vrea să pară „un susţinător al unei investiţii majoritar străine”, dar este un susţinător „fără rezerve” pentru crearea de locuri de muncă.
„Roşia Montană să ştiţi că este un subiect pe un contract semnat în 1997. Celebrează 14 ani acest proiect. Îl tergiversăm tot din laşitatea oamenilor politici. Eu nu spun . Eu spun optaţi. Ori îi daţi drumul aşa cum este şi spuneţi investitorului străini şi exploatăm noi singuri Roşia Montană, ori dai drumul la proiect”, a revenit ulterior preşedintele.
Mai mult, Traian Băsescu spune că lipsa unei decizii poate duce la litigii şi la procese, deoarece există contracte semnate, iar România ar putea plăti daune.
Nu în ultimul rând, şeful statului a mai dat un motiv pentru care susţine exploatarea, afirmând că este de părere că la Roşia Montană există „mai mult aur şi mai mult argint decât cele declarate până acum”, dar acest lucru se va vedea abia după ce se încep lucrările.
Traian Băsescu le-a spus duminică tinerilor pedelişti că în privinţa exploatării aurului avem, printr-un procent de 4%, cea mai mare redevenţă din Europa.
„Redevenţele trebuiesc mărite, spre exemplu la aur 4% vă pot spune că avem cea mai mare redevenţă, cea mai mare redevenţă din Europa. Sarea trebuie continuat să fie exploatată, deocamdată se exploatează rentabil aşa cum este nu avem nevoie de alte tehnologii. (…) Categoric da, trebuiesc mărite redevenţele, trebuie să încercăm ca prin exploatarea resurselor naturale să mărim competitivitatea României şi din resursele exploatate, în măsura în care putem, trebuie să tragem maxim de foloase”, le-a spus Băsescu tinerilor pedelişti.
În acest context, el a afirmat că s-a opus privatizării regiei sării. „La o exploare de sare s-a pus problema privatizării regiei sării, eu m-am opus, guvernul s-a opus, a rămas sarea în exploatarea noastră”, a completat el în contextul unei eficienţe crescute a exploatării sării.