4.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAnaliză: Sistarea reformelor va duce la scăderea ratingului României

Analiză: Sistarea reformelor va duce la scăderea ratingului României

O inversare a programului de consolidare fiscală, precum şi o stagnare a reformelor structurale ar putea coborî ratingul României sub nivelul de acum, Baa3, arată un raport Moody’s, potrivit NewsIn.

„O inversare a programului de consolidare fiscală combinată cu stagnarea reformelor structurale ar agrava indicii de credit la un nivel care poate să fie în cele din urmă incompatibil cu ratingul curent al României, Baa3”, se arată în raport.

De asemenea, analistul Moody’s, Atsi Sheth, menţionează că rating-ul ar putea fi ridicat cel mai probabil pe baza dovezilor că recentele măsuri de ajustare bugetară duc la o reducere semnificativă a deficitului fiscal şi că prudenţa fiscală poate fi susţinută pe termen mediu.

„Măsurile de reducere a costurilor asistenţei medicale, îmbunătăţirea performanţei întreprinderilor de stat şi consolidarea capacităţii de absorbţie a fondurilor UE ar putea avea, de asemenea, un efect pozitiv pentru rating”, se precizează în raport.

Principalele provocări pe care senior analistul Moody’s le vede sunt presiunile asupra finanţelor publice, care decurg dintr-o bază de impozitare redusă, din creşterea costurilor în sectorul sănătăţii şi din performanţele slabe ale întreprinderilor de stat. De asemenea, se menţionează incapacitatea de a absorbi fondurile UE pentru proiecte de investiţii, precum şi ineficienţele în domeniul energiei, forţei de muncă şi transporturilor, care afectează competitivitatea pe termen lung.

„Deşi condiţiile excepţionale care au dus la boom-ul economic din ultimul deceniu – inclusiv o creştere rapidă a creditului intern, pe fondul facilităţii accesului la creditare, pe plan mondial – este puţin probabil să se întoarcă, Moody’s se aşteaptă ca investiţiile, comerţul şi integrarea europeană să susţină creşterea economică şi să permită alinierea veniturilor României la cele ale ţărilor mai bogate din regiune. Cu toate acestea, pentru a da un impuls exportului şi relaţiilor comerciale cu UE, guvernul va trebui să continue reformele structurale şi să îmbunătăţească performanţa întreprinderilor de stat, menţinând în acelaşi timp prudenţa fiscală adoptată după criza mondială”, se mai spune în raport.

Raportul Moody’s estimează o creştere economică pentru România, în acest an, de 1,5% şi de 3,8% pentru anul viitor. De asemenea, analistul Moody’s anticipează o inflaţie de 3,6% la finalul lui 2011 şi de 3,2% în 2012.

Cele mai citite

UPDATE: S-a depășit pragul de 2,5 milioane de voturi la ora 11.30

În Diaspora, duminică este a treia zi de votare. Procesul electoral în afara granițelor a început de vineri La ora 11.30, votaseră 2.533.573 de alegători,...

Prezența la vot depășește 4 milioane de alegători la ora 13.00; incidente în secții de votare

La ora 13.00, participarea la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024 a ajuns la 21,99% din numărul total de alegători, conform datelor furnizate...

Tragedie în fața unei secții de votare din Argeș: Un bărbat de 87 de ani a decedat

Un incident tragic a avut loc duminică în comuna Cicănești, județul Argeș, unde un bărbat în vârstă de 87 de ani a murit în...
Ultima oră
Pe aceeași temă