România va primi un ajutor de 25 de milioane de euro de la Parlamentul European pentru a rezolva pagubele inundaţiilor din mai-iunie 2010.
„Catastrofa de anul trecut a produs daune semnificative infrastructurii, sectorului agricol, precum şi proprietăţilor publice şi private din numeroase judeţe ale ţării. Astăzi, Parlamentul European şi-a făcut datoria, adoptând în cel mai scurt timp decizia Comisiei Europene cu privire la mobilizarea sumei de 24.967.741 EUR pentru ţara noastră”, a declarat Petru Luhan, membru în Comisia pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European.
Şase ţări afectate de inundaţiile din mai-iunie 2010 vor primi ajutoare în valoare de 182 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al UE în urma deciziei adoptate astăzi de Parlamentul European.
Petru Luhan a iniţiat anul trecut procedurile pentru introducerea României în rezoluţia deja existentă referitoare la inundaţiile din Europa Centrala care la vremea aceea menţiona doar Polonia, Ungaria, Slovacia si Cehia, Luhan a mai cerut in scris atât Preşedintelui Comisiei Europene cât şi Preşedintelui Parlamentului European utilizarea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene pentru ajutorarea României. Ulterior Guvernul României a înaintat Comisiei Europene cererea oficială prin care solicită asistenţă din partea FSUE.
Inundaţiile din România au afectat 37 de judeţe şi 6,7 milioane de persoane, iar autorităţile au estimat pagubele la 870 de milioane de euro, aproximativ 0,6 % din Venitul Naţional Brut.
Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) este principalul instrument de care dispune UE pentru a face faţă dezastrelor naturale şi pentru a-şi manifesta solidaritatea cu regiunile afectate de un dezastru. Fondul a fost creat ca reacţie la inundaţiile devastatoare care au lovit Europa Centrală în vara anului 2002.
În prezent FSUE are un buget anual de 1 miliard de euro iar în cei opt ani care au urmat de la crearea sa, a fost utilizat în cazul a 33 de dezastre de diverse tipuri: inundaţii, incendii forestiere, cutremure, furtuni şi secetă. Până în prezent, au fost sprijinite 20 de state membre, suma totală alocată depăşind 2,1 miliarde de euro.