2.6 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAcord mai „soft“ cu FMI

Acord mai „soft“ cu FMI

România va conveni, până în această toamnă, un nou acord preventiv cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, cu o valoare între 3 miliarde euro şi 5 miliarde euro şi cu mai puţine condiţii decât cele două înţelegeri anterioare, a declarat premierul Victor Ponta, într-un interviu acordat agenţiei Bloomberg, potrivit Mediafax. Premierul susţine că noul acord va ajuta România la reducerea costurilor de finanţare şi va sprijini moneda naţională.

Potrivit economistului Florin Cîţu, ideea că un acord cu FMI aduce României împrumuturi mai ieftine luate de la finanţatorii internaţionali este falsă. Oficialii nu adaugă la dobânzi şi comisioanele plătite către FMI, spune economistul.

Termenii noului acord se vor concentra pe consolidarea companiilor de stat şi pe menţinerea disciplinei fiscale, a mai spus premierul.„Va fi un acord îmbunătăţit… Nu vom avea un acord foarte detaliat, ca în trecut“, a declarat Ponta. El nu a detaliat ce înseamnă această „îmbunătăţire”.

Ponta dă sfaturi BNR

Deşi politica monetară e atributul exclusiv al BNR, iar Guvernul nu are nici o pârghie asupra băncii centrale, premierul Ponta nu se sfieşte să îşi exprime opiniile referitoare la politica BNR, asemenea oricărui ana­list. BNR va reduce, probabil, dobânda de politică monetară, aflată în prezent la minimul record de 5%. „Cea mai mare provocare pentru România în acest moment este finanţarea, având în vedere că băncile sunt mai restrictive”, a spus oficialul român.

O misiune a FMI se află la Bucureşti pentru discuţii pri­vind un nou acord de împrumut cu România, autorităţile precizând anterior că doresc ca un nou acord să fie încheiat pentru o perioadă de doi ani.

Următorul acord cu România, de tip preventiv, va fi unul de consolidare macroeconomică şi de reforme structurale, urmărind în principal disciplina politicilor, şi va presupune privatizarea şi restructurarea unor com-panii de stat, a declarat, marţi, la Bucureşti, directorul general al FMI, Christine Lagarde.

Consiliul Director al FMI a avizat, la sfârşitul lunii iunie, cu trei derogări, ultimele evaluări ale acordului cu România. Acordul României cu FMI şi UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autorităţile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri, după o înţelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnată în 2009 şi încheiată în 2011.

Ultimul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, în continuarea acordului început în 2009, şi trebuia să fie finalizat în martie 2013. Board-ul FMI a aprobat în martie cererea autorităţilor române de extindere cu trei luni a acordului, până la sfârştul lunii iunie, astfel încât Guvernul să aibă timp să reducă arieratele şi să adopte măsuri de îmbuntăţire a managementului companiilor de stat.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Bătaie ca în ringul de box. Trei jucători eliminați în meciul Phoenix Suns – Dallas Mavericks

Un meci tensionat din NBA, disputat între Phoenix Suns și Dallas Mavericks, s-a transformat într-un haos total după ce trei jucători s-au luat la...

Guvernul a hotărât ce va face cu voucherele de vacanță. Salariații vor suporta jumătate din valoarea lor

Guvernul va subvenționa jumătate din voucherele de vacanță, au anunțat sindicatele, după discuțiile cu premierul Marcel Ciolacu la Palatul Victoria. Așadar, cine își dorește...

Florinel Coman ar putea deveni coleg cu Dani Carvajal la Al-Gharafa!

Florinel Coman, transferat recent la Al-Gharafa, ar putea să-l aibă ca viitor coleg pe Dani Carvajal, unul dintre cei mai apreciați fotbaliști ai anului...
Ultima oră
Pe aceeași temă