4.5 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStandars&Poor's torpilează salvarea financiară a Greciei

Standars&Poor’s torpilează salvarea financiară a Greciei

Reacţionând la avertismentele agenţiei de rating Standard&Poor’s privind ajutorul acordat de UE Greciei, cancelarul german a declarat că astfel de aprecieri nu vor limita deciziile organismelor internaţionale.

Cancelarul german, Angel Merkel a reacţionat ieri la declaraţiile din ajun ale agenţiei S&P, avertizând în mod voalat că, în ce priveşte agenţiile de rating, este important că troika europeană, compusă din Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană, nu se va lăsa privată de libertatea de decizie.

Standard&Poor’s a ameninţat că va declara Grecia în cvasi-faliment dacă proiectul francez de participare a băncilor la ajutorul de salvare a Greciei va fi pus în practică. Agenţia a deschis focul chiar în momentul când pieţele se destind în ce priveşte situaţia Greciei după deblocarea în weekend de către UE şi FMI a unei noi tranşe, vitală, de credit, urmare a adoptării în Parlamentul elen a unui riguros plan de austeritate şi de privatizare pe următorii cinci ani.

„Strategiile” agenţiilor de rating

Atena a acuzat adesea agenţiile de rating, care în ultimele luni şi-au înmulţit degradările notei suverane a Greciei în aşa fel încât să o transforme într-una din ţările cu cel mai mare risc din lume pentru investitori pentru a recurge la manevre speculative.

Acest scenariu se repetă de fiecare dată când Europa face un pas înainte pentru salvarea ţărilor aflate în dificultate, una sau alta dintre agenţiile de rating degradând, în general cu mai multe gradaţii dintr-o lovitură, antrenând în siaj restul pieţelor financiare.

Miza verdictului de la Karlsruhe

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, a venit în persoană în faţa judecătorilor Curţii Constituţionale din Karlsruhe pentru a apăra ajutoarele acordate de Germania partenerilor ei europeni. În această instanţă, Schauble a încercat să convingă cea mai înaltă instanţă judiciară germană chemată să se pronunţe asupra legalităţii acestor ajutoare.

„O monedă comună nu se poate salva fără solidaritatea membrilor săi”, a declarat ministrul de Finanţe, insistând asupra riscurilor care ameninţă euro din primăvara anului 2010 şi asupra comunităţii destinului care uneşte Germania de restul Europei. Jurist de formaţie, membru cel mai proeuropean al guvernului Merkel, el a asigurat că ajutoarele acordate Atenei, apoi Dublinului şi Lisabonei, prin intermediul fondului european de stabilitate, nu numai că erau necesare, dar şi conforme cu legea.

Verdictul de la Karlsruhe va decide şi asupra legalităţii mecanismului european de stabilitate, fond permanent de salvare care, după 2013, va trebui să asigure rolul de „pompier” al zonei euro. Cu alte cuvinte, verdictul va fi decisiv pentru arhitectura viitoarelor mecanisme de ajutor în zona euro.

Euro-sceptici şi profesori universitari au depus plângere anul trecut contra acestor ajutoare.  

Cele mai citite

S-a descoperit cauza morții lui Quincy Jones

Legendarul producător muzical Quincy Jones a decedat pe 3 noiembrie 2024, la vârsta de 91 de ani, după o luptă cu o boală necruțătoare. Cauza...

Telescopul spațial James Webb a făcut o descoperire uluitoare

Telescopul spațial James Webb a făcut o descoperire uluitoare: galaxii gigantice, supranumite „monștrii roșii”, care au existat la scurt timp după Big Bang și...

Protest la Fabrica de Arme Cugir: Angajații cer contracte clare pentru viitorul companiei

Membrii sindicatului „Apărarea” de la Fabrica de Arme Cugir au protestat, joi dimineață, în fața întreprinderii, solicitând stabilitate și transparență, în privința contractelor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă