5.3 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăRomania va avea nevoie in 2009 de 40 miliarde USD

Romania va avea nevoie in 2009 de 40 miliarde USD

» Romania e singura tara membra UE considerata riscanta pentru investitii.

Agentia de evaluare financiara Fitch a decis, ieri, scaderea ratingului Romaniei cu doua trepte, aruncandu-ne printre tarile riscante pentru investitii. Imediat Fitch a coborat cu o treapta ratingurile Bucurestiului si Oradei, la numai cinci zile dupa ce anuntase ca nu schimba calficativul de risc al Capitalei. Decizia Fitch vine la doua saptamani dupa ce Standard&Poor's a facut o miscare similara, de scoatere a Romaniei din clubul tarilor atractive pentru investitii, fiind criticata de Banca Nationala a Romaniei, Ministerul Economiei si Finantelor si de analistii locali. In doar doua saptamani, Romania a devenit singura tara din Uniunea Europeana riscanta pentru investitii, in viziunea celor doua agentii de rating, desi in prezent, spre deosebire de tarile din regiune, nu se confrunta cu o criza si nici nu a avut nevoie sa ceara ajutorul Fondului Monetar International.

 

Astfel, Fitch a coborat cu doua trepte calificativul Romaniei pentru imprumuturile pe termen lung in valuta, de la BBB la BB-, si pentru imprumuturile pe termen lung in moneda nationala, de la BBB± la BBB-, ambele cu perspectiva negativa.
De asemenea, Fitch a retrogradat cu o treapta Ungaria, Bulgaria si Kazahstan si a coborat la negativa perspectiva Rusiei si Africii de Sud.
"Pe de-o parte, Fitch isi exprima indreptatit ingrijorarile cu privire la politica fiscala si evolutiile din sectorul public, dar pe de alta parte ingrijorarea pentru largirea deficitului de cont curent este usor exagerata, deoarece ultimele evolutii indica o posibila atenuare a acestuia. Vor sa vada semne clare de la Guvern ca se incearca o contracare a crizei globale. E mai mult un semnal de alarma.

 

Totodata, nu e momentul sa tii ratingul sus la tarile emergente, iar prin aceste ajustari poate prea tari incearca sa-si recapete credibilitatea. Ei se arata ingrijorati ca tarile emergente, printre care si Romania, vor avea probleme in finantarea datoriei externe", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.
Impactul acestei decizii ar fi reducerea investitiilor straine in sase luni-un an.
"Mi se pare nejustificata scoaterea Romaniei din zona de investment grade. Unii rasufla usurati ca au primit imprumut de la FMI, iar noi care nu avem nevoie suntem penalizati. Altfel, statutul de tara membra a UE reprezinta o garantie solida si daca va fi nevoie sa cerem ajutorul nu cred ca vom fi refuzati. Sunt neconcordante semnificative intre raportul din ianuarie si cel de acum. Atunci ne-au coborat doar perspectiva de rating vazand deficitul de cont curent adancindu-se la 17,5% din PIB in 2008, iar acum ne-au scazut cu doua trepte, ingrijorati de faptul ca deficitul ar putea depasi 14% din PIB.

 

Intre cele doua limite este o diferenta considerabila, de 5 miliarde de euro, echivalenta cu deficitul unei tari mai mici. De asemenea, in ianuarie nu erau ingrijorati de accelerarea creditarii, iar acum cand acesta incetineste semnificativ se arata ingrijorati. Cred ca trebuia sa astepte sa vada ce decizii va lua viitorul Guvern. Ce- drept politica fiscala e prea relaxata si trebuie neaparat intarita", a spus Lucian Anghel, economistul-esf al BCR.

Cum au reactionat leul si Bursa
Leul a avut ieri o evolutie relativ stabila pe piata valutara, cu o depreciere de circa 1% in prima partea a zilei, spre 3,76 lei/euro, urmata de o revenire in jurul nivelului de 3,73 lei/euro. In schimb, Bursa de Valori Bucuresti si-a continuat tendinta de apreciere inceputa saptamana trecuta, crescand cu 14% la nivelul SIF-urilor si cu 5-6% la nivelul indicelui BET.

De ce doua trepte?
David Riley, seful pentru ratinguri suverane al Fitch, a admis, pentru "Romania libera", ca e o miscare neobisnuita ca o agentie de rating sa degradeze cu doua trepte calificativul de risc al unei tari. "Ne-am gandit indelung inainte de a lansa orice judecata, insa consideram ca Romania este foarte vulnerabila la o criza valutara si ar putea intra in recesiune din cauza nevoii sale mari de finantare externa si din cauza faptului ca autoritatile romane nu par sa fie conectate la realitate. Estimarile noastre arata ca Romania va avea nevoie in 2009 de o finantare externa de peste 40 miliarde dolari si credem ca in actualele conditii, in care nimeni nu mai imprumuta bani, va fi dificil sa o obtina.

Adunate datoriile pe termen scurt si retragerile de valuta din Romania, suma care include si repatrierea profiturilor plus eventuale dezinvestiri, sunt de 25 miliarde dolari", spune Riley. Economia mondiala trece prin cea mai profunda criza din 1930 incoace, adauga seful departamentului de rating suveran al Fitch. In conditiile acestea, Guvernul nu a facut nimic special pentru a preintampina efectele crizei. Intelegem ca este un an electoral si este dificil, insa Romania are nevoie in aceste momente sa economiseasca. Are nevoie de un deficit fiscal mic, poate chiar de excedent fiscal pentru a rezista, iar oamenii trebuie sa incerce sa economiseasca.

Cele mai citite

Piața mondială a petrolului, bine aprovizionată în 2025, conform AIE

Cererea de petrol este prognozată să crească ușor mai mult, decât se estimase, în special pentru măsurile economice recente, adoptate în Asia Agenția Internațională pentru...

Carburanții și biletele de metrou marchează scumpirile începutului de an

Facilitățile pentru studenți și donatorii de sânge vor suferi, de asemenea, ajustări Anul 2025 debutează cu o serie de scumpiri semnificative, printre care creșterea prețurilor...

Polonia preia ștafeta UE, în timp ce Tusk se pregătește pentru alegerile prezidențiale

Donald Tusk încearcă să îndeplinească promisiunile făcute în timpul campaniei din 2023, cum ar fi facilitarea accesului la avort sau acceptarea parteneriatelor civile indiferent...
Ultima oră
Pe aceeași temă