Germania ar insista, dar nu oficial, pentru un default „masiv” al Greciei care ar presupune pierderi de până la 60 de procente pentru bănci şi fondurile de pensii, riscând să declanşeze o reacţie în lanţ în sud-estul Europei, potrivit cotidianului britanic The Telegraph.
Oficiali de la Berlin au declarat pentru ziariştii britanici că „este mai mult decât probabil” ca investitorii să aibă noi pierderi din obligaţiunile deţinute în Grecia, pe lângă cele 21 de procente stabilite în luna iulie. Nivelul exact al acestor pierderi depinde de ceea ce va stabili Troica EU-FMI la Atena.
„S-au întâmplat multe din iulie. Grecia nu şi-a respectat angajamentele, aşa că presupunem că o scădere de 21 de procente nu mai este suficientă”, a spus pentru The Telegraph una dintre surse.
Ministrul de Finanţe Wolfgang Schäuble a declarat pentru cotidianul german Frankfurter Allgemeine că reducerile iniţiale au fost „probabil” prea mici, spunând că băncile ar trebui să dispună de „suficient capital” pentru a acoperi pierderi mai mari, dacă este nevoie. Pierderile ar fi estimate la 60 de procente, potrivit zvonurilor care circulă la Berlin, spun jurnaliştii britanici.
„Această situaţie ar putea determina un efect de bulgăre de zăpadă. Iar pieţele îşi vor îndrepta atenţia aproape imediat către Portugalia unde randamentele de doi ani au ajuns deja la 17 procente”, a declarat Andrew Roberts, şef la biroul de credite al RBS.
Cu toate că obligaţiunile Greciei se vând cu 60% mai puţin pe piaţa deschisă, băncile europene nu trebuie să declare pierderile atât timp cât nu există o intrare în imposibilitate de plată oficială, iar datoria este prelungită. Pericolul creşte dacă băncile sunt forţate să îşi prezinte pierderile înainte de a-şi mări capitalul pentru a se putea proteja.
Marchel Alexandrovich de la Jefferies Fixed Income este de părere că Germania riscă să deschidă o „cutie a Pandorei” dacă va continua să scoată în evidentă problemele financiare ale statului elen, potrivit The Telegraph.
„Ar fi un dezastru complet, un semnal că datoriile suverane nu mai sunt sigure. Investitorii şi-ar putea retrage depozitele din Portugalia, Irlanda, Spania şi Italia şi să declanşeze retrageri ale băncilor în întreaga Europă”, iar „Franţa sunt împotriva acestui lucru, la fel şi Banca Centrală Europeană. Ei ştiu că băncile au nevoie de mai mult timp pentru a reuşi să se ajusteze. Nu credem că Europa ar putea apăsa pe trăgaci”, a mai explicat Alexandrovich.
Cancelarul Germaniei Angela Merkel şi preşedintele francez Nicholas Sarkozy au promis în weekendul trecut că „vor face tot ceea ce este pozibil pentru a garanta recapitalizarea băncilor”, promiţând un pachet pentru Grecia şi pentru zona euro până la sfârşitul lunii.
Cu toate acestea nemulţumirile nu s-au lăsat aşteptate ma ales din cauza faptului că aceste planuri au fost considerate foarte vagi şi din cauză că nu se mai cunosc şi alte detalii, iar bancherii aşteaptă ca o decizie să fie luată în al 12-lea ceas.
Reprezentantul FMI pentru Europa, Antonio Borges, estimează că va fi nevoie de 200 de miliarde de euro pentru a face faţă pierderilor. Franţa şi-ar dori ca băncile să poată lua bani direct din fondul de salvare European dacă nu pot strânge suficient capital de pe piaţă. Acest lucru ar evita orice fel de alte presiuni suplimentare asupra statului francez, care şi aşa este pe punctul de a-şi pierde ratingul AAA.
De partea cealaltă, ministrul de Finanţe german este de părere că fondul de salvare European ar trebui să fie folosit numai dacă toate celelalte soluţii vor da greş şi că ar trebui să fie folosit numai cu condiţii foarte stricte.