1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMonedele vecinilor arată cât de jos se poate duce leul

Monedele vecinilor arată cât de jos se poate duce leul

Criza din zona euro depreciază masiv monedele din Europa Centrală şi de Est.

Leul testează noi maxime istorice în raport cu euro, singurul motiv pentru care încă nu le-a depăşit fiind intervenţiile pe piaţă ale băncii centrale. Paritatea a atins ieri, în deschiderea şedinţei, nivelul de 4,37 lei pentru un euro, însă până la anunţarea referinţei s-a stabilizat puţin peste 4,36. Recordul istoric este de 4,3688, atins la 30 iunie 2010, la apogeul tensiunilor financiare generate de refuzul Curţii Constituţionale de a accepta tăierea pensiilor cu 15%, tensiuni soldate cu majorarea TVA de la 19 la 24%.

Tensiune pe piaţă

Slăbirea leului se vede şi mai accentuat la casele de schimb valutar, care îşi lărgesc marjele din cauza volatilităţii ridicate şi a aşteptărilor cum că moneda se va deprecia în continuare. Un euro era cumpărat ieri cu 4,3 lei şi vândut cu 4,4 sau chiar 4,5. Până la închiderea şedinţei, leul a revenit pe o pantă de depreciere, ceea ce înseamnă că astăzi va testa iar fie recordul istoric, fie nervii BNR. Instituţia pare să fi renunţat deja la „intervalul de confort”, de 4,2-4,3 lei, deşi la începutul anului susţinea că principala preocupare este ca nu cumva moneda să se aprecieze până sub 4 lei.

Câştigători şi perdanţi

Teoretic, deprecierea leului susţine exporturile, însă în acelaşi timp măreşte presiunea asupra datornicilor la bănci, în condiţiile în care creditele neperformante se apropie deja de 15%. În realitate, efectele favorabile exportatorilor au dispărut în mare parte, ca urmare a inflaţiei, care în ultimii trei ani a depăşit un nivel cumulat de 15%. Pe de altă parte, inflaţia nu i-a ajutat pe împrumutaţi, care pe lângă mărirea ratelor au suportat şi scumpirea coşului de consum, în condiţiile unor majorări salariale modeste.

Cine mai scade?

Motivul deprecierii este panica din zona euro, care îi face pe investitori să renunţe la monedele considerate prea riscante. Dintre monedele estice – leu, forint, zlot, coroană – leul s-a depreciat cel mai puţin, cu doar 2,5% în ultimele patru luni. În schimb, forintul a pierdut aproape 15%, iar zlotul a căzut cu peste 10%. Zlotul este iarăşi mai slab decât leul, cotaţia de ieri fiind de aproape 4,45 zloţi pentru un euro. Moneda poloneză a avut o volatilitate mult mai mare decât leul în perioada crizei, cu un minimum de 3,83 şi un maximum de 4,87.

Dolarul creşte

Euro s-a depreciat la rândul său faţă de dolar, cu 5% în ultimele patru luni, ajungând la aproximativ 1,35 dolari pentru un euro. Totuşi, nivelul rămâne încă foarte ridicat după ce anul trecut raportul coborâse la 1,2 şi ameninţa să atingă paritatea. Deprecierea de 5% a euro se adaugă peste cea de 2,5% a leului, astfel că leul a pierdut aproape 8% faţă de dolar din iulie până acum.

Dolarul mai scump măreşte preţurile importurilor de petrol şi gaze, adăugând presiuni suplimentare asupra ratei inflaţiei din România.  

Lucian Davidescu
Lucian Davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă