0.2 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFaţa umană a tragediei greceşti: „Oamenii nu au bani să-şi cumpere orez...

Faţa umană a tragediei greceşti: „Oamenii nu au bani să-şi cumpere orez şi pâine. Părinţii nu au ce să le dea copiilor să mănânce“

În Piaţa Sintagma din Atena, protestele au devenit un lucru obişnuit. Oamenii se tem pentru viitorul lor, mulţi nu mai au cu ce să-şi hrănească copiii, rata sinuciderilor a crescut, iar unii greci au hotărât să emigreze.

„Sute de navetişti se îndreaptă către metrou. Unii se opresc să-şi ia o cafea. Sezonul turistic aproape s-a încheiat. Poliţiştii coboară din dube. Grupurile de ofiţeri se aliniază în piaţă, trecând din mână în mână scuturi de protecţie. Toţi au canistre cu gaze lacrimogene. Pe măsură ce se înserează, apar din ce în ce mai mulţi tineri, cu pungi în mâini, în care ţin căşti de protecţie”, descrie jurnalista Elizabeth Sanderson de la Daily Mail atmosfera din Piaţa Sintagma.

Oficial, protestarii se aflau acolo pentru o manifestaţie organizată de Partidul Comunist, însă aceea era seara în care premierul Giorgio Papandreou se confrunta cu un vot de încredere din partea Parlamentului- în aer, plutea sentimentul că orice s-ar putea întâmpla.

„Jos cu guvernul şi cu partidele plutocratice (plutocraţia- formă de guvernare în care putrea e concentrată în mâna celor bogaţi, n.r.). Oamenii pot împiedica şi pot opri sacrificiile brutale care le sunt impuse, prin noi înţelegeri. Oamenii trebuie să întărească clasa populară şi să se folosească de alegeri ca să slăbească coaliţia PASOK-ND şi celelate partide ale plutocraţiei şi ale UE. Partidul Comunist trebuie întărit”, erau îndemnurile Partidului Comunist (KKE) către atenieni, vineri.

„Nu înţelegem cum s-a ajuns într-o situaţie atât de rea”

Iar îndemnurile PKK nu au rămas fără ecou. În ultimele luni, sentimentul de incertitudine în rândul grecilor a crescut. Oamenii nu mai sunt siguri că vor mai avea o casă sau un loc de muncă.

Vineri, demonstraţia a decurs paşnic, însă nu se ştie dacă următorul protest se va termina la fel. Atenienii nu încurajează violenţele, dar asta nu înseamnă că nu sunt supăraţi, relatează Daily Mail.

„Suntem foarte furioşi şi mâhniţi şi nu înţelegem cum s-a ajuns într-o situaţie atât de rea. Astea sunt vremuri grele. Mi-e teamă să le spun prietenilor mei că am de lucru, când ştiu că ei au rămas şomeri. Muncesc de la cinci de dimineaţă până noaptea, dar nu pot să spun ‘Sunt obosit pentru că muncesc’, pentru că ei nu au nimic şi le este teamă. Tututor ne este”, explică George Zalavelis, un taximetrist de 38 de ani

„Băiatul meu are patru ani. Săptămâna trecută, s-a dus la grădiniţă şi prietenul lui nu avea ce să mănânce. Băiatul meu mi-a povestit. El şi alţi colegi i-au dat copilului banane şi nişte ciocolată”, povesteşte bărbatul.

„Asta se întâmplă. În unele zone, oamenii nu au bani să-şi cumpere orez şi pâine. Părinţii nu au ce să le dea copiilor să mănânce”.

Nu numai lipsa banilor şi a locurilor de muncă îi sperie pe atenieni. În multe cartiere, oamenilor le este teamă să mai meargă, din cauza violenţelor, în timp ce poliţia este mobilizată în centru.

„Violenţa se răspândeşte. Nu numai în oraş. Părinţii mei trăiesc într-un sat de lângă Atena şi, acolo, era un bărbat care a început să se teamă că banca unde avea banii ar fi putut să dea faliment. Şi-a luat toţi banii şi îi ţinea în casă. Un alt sătean a aflat, l-a jefuit şi acum a rămas fără nimic”, povesteşte un angajat al firmei de securitate Databank, Konstantin Nikolopoulos.

În toată Europa, s-a răspândit zvonul că grecii sunt nişte leneşi al căror colaps va duce la ruinarea întregii zone euro. „Toată lumea spune că suntem leneşi. Ştiu oameni care muncesc 12 ore pe zi. N-am mai ieşit în oraş la un restaurant de trei ani. Nu-i pot înţelege pe oamenii de afară. Spun că suntem leneşi şi că nu facem altceva decât să bem cafele şi ouzo şi să ne distrăm. Este în natura noastră să râdem. Chiar şi în vremurile rele dansăm, dar asta nu înseamnă că suntem insensibili”, explică şi patronul unui magazin de suveniruri din Piraeus, Sappho, în vârstă de 55 de ani.

Şi rata sinuciderilor a crescut, iar mulţi greci emigrează. În ultimele trei luni, 30.000 oameni au emigrat în Australia.

Din aceste motive, toată lumea vrea ca guvernul să accepte pachetul propus de Uniunea Europeană. În ciuda sondajelor de opinie care arată că 60% dintre greci se opun acestor măsuri, oamenii de pe stradă şi-ar dori ca planul să fie acceptat. Mai mult decât atât, mulţi spun că şi-ar dori ca Grecia să păstreze moneda europeană.

„Ce putem să facem? Dacă refuzăm, trăim din ce în ce mai puţin. Şi aşa, în momentul ăsta, trăim extrem de greu„, a spus şi o funcţionară de 28 de ani.

Ce soluţie preferă grecii pentru ieşirea din criză

Un sondaj recent efectuat de ziarul Proto Thema în rândul grecilor a arătat că 52 la sută dintre oameni susţin planul premierului Giorgios Papandreou de a forma un guvern de uniune, în timp ce 36 la sută doresc alegeri anticipat,e aşa cum propune opoziţia conservatoare, potrivit athensgroup.gr.

Un sondaj realizat de un alt ziar elen, Ethnos, a avut rezultate mai echilibrate: 45 la sută dintre greci sprijină un guvern de uniune şi 42 la sută vor alegeri anticipate.

Ministrul grec de Finanţe, Evangelos Venizelos, este considerat cel mai capabil să conducă noul guvern de uniune, de către 34 la sută dintre grecii care au participat la sondaj, în comparaţie cu doar 10 la sută, care se pronunţă în favoarea lui Papandreou.

Antonis Samaras, liderul partidului Noua Democraţie (ND), principalul partid de opoziţie din Grecia, a reiterat, astăzi, imediat după întâlnirea cu preşedintele Karolos Papoulias, că opoziţia va sprijini un guvern de coaliţie, dacă prim-ministrul George Papandreou va demisiona.

„Atâta timp cât domnul Papandreou nu decide ce va face, el blochează orice soluţie. Sunt hotărât să contribui la această procedură pentru formarea unui nou guvern, dar domnul Papandreou trebuie să demisioneze”, a declarat Samaras.

Preşedintele Papoulias a cerut ca partidele să cooopereze, pentru a rezolva criza politică din Grecia, după o săptămână tumultoasă, în care premierul Papandreou a anunţat şi apoi a abandonat planul unui referendum privind adoptarea planului propus de membrii zonei euro.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă