Criza din Egipt ar putea scumpi benzina la pompele din România, sunt de părere analiştii contactaţi de romanialibera.ro. Motivul îl reprezintă o iminentă majorare a preţului petrolului pe plan mondial. Preţul petrolului Brent a atins joi maximul ultimelor 28 de luni, de 103,37 dolari pe baril, din cauza îngrijorărilor investitorilor că tensiunile din Egipt se vor propaga în statele invecinate. Analiştii consideră că a apărut o reacţie emotivă a investitorilor, care au început să-şi facă stocuri şi ne putem aştepta în perioada următoare la creşteri ale preţului petrolului de până la 8%. Astfel că şi preţul benzinei la pompele din România ar putea urca cu câţiva bani.
„Influenţa va fi de natură emotivă, nu cred că aprovizionările cu ţiţei vor fi efectiv deranjate prea mult. E o treaba emotivă, oamenii fac stocuri şi preţul va creşte până în 7-8% pe termen scurt”, explică analistul economic Bogdan Baltazar.
Deja, compania OMV Petrom, controlată de Grupul OMV din Austria, a majorat de vineri preţul motorinei cu 6 bani/litru, în timp ce preţul benzinelor rămâne nemodificat. De asemenea, compania Rompetrol Downstream, care face parte din Grupul Rompetrol, a majorat joi preţurile de referinţă la motorină cu 5 bani/litru.
Analiştii străini consideră că preţurile pe piaţa mondială a ţiţeiului ar putea urca atât timp cât tensiunile din Egipt rămân nerezolvate. „Credem că impasul politic din Egipt va creşte cotaţiile petrolului”, a afirmat Edward Meir, analist la Edward Meir, citat de Reuters şi preluat de Mediafax.
2,5% din producţia mondială de petrol trece prin Egipt
Un alt motiv de îngrijorare pe piaţa mondială a petrolului este legat de ruta de transport a ţiţeiului. Aproximativ 2,5% din producţia mondială de ţiţei este transportată prin canalul Suez şi conducta Suez-Mediterana, iar perturbarea acestei rute ar putea produce probleme mari în aprovizionarea cu petrol a Europei.
Deocamdată în zona Suez nu au fost raportate probleme, armata menţinând ordinea, însă activitatea porturilor Alexandria şi Damietta este perturbată semnificativ din cauza lipsei de personal şi a absenţei reprezentanţilor autorităţilor vamale.
„Criza din Egipt are un impact asupra preţului petrolului din cauza Canalului Suez şi astfel a crescut preţul la bursa. Această situaţie este însă temporară, în ceea ce priveşte preţul petrolului. Consecinţele sunt de durată, dar sunt şi pozitive şi negative”, ne-a explicat analistul Liviu Voinea, presedinte GEA.
„Companiile petroliere vor fi cele mai afectate de această evoluţie din Egipt şi vor avea pierderi, pentru că trebuie să suporte creşterea preţului barilului de petrol. Ele sunt lovite de caracterul speculativ al acestei creşteri a preţului petrolului”, explică Constantin Tampiza, reprezentantul preşedintelui LukOil Moscova în România.
Mark Mobius: „Consecinţele geopolitice ar putea fi pozitive”
Mark Mobius, preşedinte Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, şi guru al pieţelor emergente, a remarcat că bursele din Egipt au fost închise din 30 ianuarie, iar cele din Orientul Mijlociu/Africa de Nord (MENA) au scăzut substanţial între 25 ianuarie şi 1 februarie pe fondul incertitudinii politice din zonă. „Alţi investitori caută o oportunitate de a cumpăra stocuri la preţuri scăzute. Consecinţele geopolitice ale acestei tulburări sunt multe, nu numai pentru Egipt, ci şi potenţial pentru restul lumii, şi pentru cea mai mare parte vor fi, probabil, pozitive, deoarece reforma politică a fost aşteptată de mult timp în regiune”, notează Mark Mobius în una dintre cele mai recente postări de pe blogul său.