3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCompaniile ar putea intra in criza de bani

Companiile ar putea intra in criza de bani

» 60% din datoria pe termen scurt e a bancilor.

» Nevoia de valuta a companiilor va devaloriza leul.

Anul viitor Romania ar putea intampina dificultati in a-si acoperi nevoile de finantare externa de 41 miliarde de dolari, din cauza crizei pietelor financiare internationale, care a blocat si a scumpit fluxurile de bani. David Riley, seful diviziei de rating suveran al Fitch, ne-a declarat ca in actuala conjunctura economica Romania, la fel ca alte tari emergente, isi va reduce fortat cheltuielile si ar putea intra ea insasi in recesiune. Riley estimeaza ca investitiile straine directe de 9,5 miliarde dolari nu vor compensa datoriile scadente in 2009, in valoare de 25 miliarde dolari si nici deficitul contului curent, estimat la 25,7 miliarde dolari. Acesta a fost si temeiul pentru care agentia Fitch a penalizat sever Romania, coborandu-i ratingul la un nivel speculativ, singurul caz din UE.

Nicolaie Chidesciuc, economistul sef al ING Romania spune ca deficitul de cont curent nu va pune probleme, caci va scadea odata cu economia, insa plata datoriei private pe termen scurt va crea o nevoie acuta de valuta, ceea ce va devaloriza leul. "Daca scenariul Fitch presupune si incetinirea economiei, eu nu cred ca s-ar putea mari deficitul contului curent, asa cum presupun analistii lor. Noi estimam ca ar cobori sub 20 miliarde dolari", spune Chidesciuc. El confirma insa estimarea Fitch privind datoria pe termen mai mic de un an si cea scadenta in 2009, care insumat da 25 miliarde dolari. Totusi, mai mult de jumatate (60%) din datoria pe termen scurt este a bancilor comerciale, 10% este datoria scadenta a statului si restul sunt imprumuturile din strainatate ale companiilor. "Daca Fitch se asteapta la investitii straine directe de peste 9,5 miliarde dolari, atunci, in cel mai dur scenariu, de ce s-ar opri refinantarea?" se intreaba retoric Chidesciuc.

 

El spune ca rezerva de valute gestionata de banca centrala este foarte confortabila si acopera nevoia de finantare externa, insa avertizeaza ca problemele de refinantare care ar putea aparea vor cere un curs de schimb mai slab. "Se vorbeste adesea despre speculatorii, dar acestia nu fac decat sa anticipeze o nevoie sau o anumita miscare. Cei care vor avea de achitat datorii externe vor avea nevoie de valuta, iar fondurile speculative o vor vinde mai scump", a explicat Chidesciuc.
Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), spune ca scenariul agentiei de rating Fitch este excesiv de alarmant, intrucat bancile isi vor refinanta imprumuturile, in schimb nu exclude ca in anumite sectoare ale economiei sa apara punctual si temporar, probleme de finantare.

 

Economistul-sef al BNR contesta prognoza Fitch privind accentuarea deficitului de cont curent. "Deficitul extern este o oglinda contabila a evolutiei importurilor si exporturilor, insa daca incetinesti creditarea, este clar ca se va reduce si dezechilibrul, pe cale de consecinta", spune Lazea. Tabloul macroeconomic este mai putin fragil in acest moment, insa Lazea nu exclude posibilitatea ca o companie anume, din sectoarele atinse de criza, sa aibe probleme.  El crede ca mesajul subteran al Fitch este acela ca statul ar trebui sa ajute economia, sa gaseasca o formula de sustinere. "Ei asta iau in calcul, posibilitatea ca, la o adica, daca unele firme nu vor suportacriza, statul sa intervina sa acopere obligatiile externe, dar excesul de exuberanta a apartinut sectorului privat, nu statului", spune Lazea. 

 

Economistul-sef al BNR spune ca bancile comerciale nu vor avea probleme. "Noi nu vedem acum o problema ca bancile sa nu aiba bani sa-si achite datoriile. Nu am observat ca bancile mama si-ar fi rechemat banii din Romania. Nu vedem secand imprumuturile, ci incetinind", a adaugat Lazea.  
Dan Pascariu, presedintele Unicredit Tiriac Bank spune ca bancile "au capacitatea de a acoperi si de a-si refinanta creditele pe tremen scurt". Companiile romanesti vor mari probleme de refinantare in februarie-martie anul viitor, iar daca autoritatile nu fac un fond de sustinere in criza, multe vor da faliment sau vor fi cumparate pe nimic, avertizeaza Horia Simu, presedintele Cuprom. "Daca guvernul nu va pune in aplicare urgent un plan de sustinere a companiilor romanesti si va astepta sa vina alta putere, s-ar putea sa fie prea tarziu, spune Simu.

Companiile romanesti au doar nevoie de imprumuturi pentru a trece criza, mai spune Simu.  In aceeasi logica exportatorii au cerut, ieri, un plan urgent de sustinere a domeniului de catre Guvern, ne-a declarat Mihai Ionescu, seful ANEIR.

Cele mai citite

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...

România are gata lotul pentru Campionatul European de handbal feminin din Austria, Ungaria și Elveția

Federaţia Română de Handbal a anunţat lotul feminin pentru Campionatul European - EHF EURO 2024, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-15 decembrie...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...
Ultima oră
Pe aceeași temă