Următoarea etapă a crizei datoriilor suverane din Grecia s-ar putea manifesta printr-o „contaminare” la nivelul sistemului bancar, avertizează preşedintele BCE.
Instabilitatea politică şi economică din Grecia periclitează stabilitatea financiară din zona euro şi expune la riscuri sistemul bancar.
Temerile legate de extinderea crizei datoriilor suverane ale Greciei, la care se adaugă retrogradarea de rating acordat de Moody’s cu patru trepte, până la calificativul junk, pe fondul riscurilor economice care ame¬ninţă statul îi îngrijorează pe responsabilii instituţiilor financiar-bancare.
„O gravă ameninţare”
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a atenţionat că riscurile privind stabilitatea financiară a zonei euro sunt la nivelul de avertisment care transmite „semnale roşii” criza datoriilor de stat fiind pe cale să „infecteze băncile”. „Personal, aş spune că da, s-au aprins luminile roşii. Mesajul Consiliului este că legătura dintre criza datoriilor de stat şi bănci este cea mai gravă ameninţare la adresa stabilităţii financiare din Uniunea Europeană”, a declarat Trichet la Frankfurt, după o întâlnire a forului european. Datoria publică a Greciei a ajuns la aproape 330 miliarde euro (143% din PIB) la sfârşitul anului trecut. În acest context, nu doar băncile greceşti sunt expuse, ci şi alţi investitori care deţin obligaţiuni ale Greciei. Grupuri bancare importante din Germania şi Franţa sunt principalii creditori ai statului elen. Băncile franceze şi germane ar putea fi nevoite să apeleze la susţinerea Băncii Centrale Europene (BCE) pentru aco¬perirea deficitului de finan¬ţare pe termen scurt, dacă investitorii americani vor continua să fie reţinuţi în a le acorda împrumuturi din cauza crizei elene.
Fluxuri supravegheate
Şi din această cauză UE încearcă să evite repetarea crizei financiare care a urmat prăbuşirii, în 2008, a băncii americane de investiţii Lehman Brothers. La acel moment, guvernele europene au fost determinate să aloce peste 5.000 miliarde de dolari pentru a susţine sistemul bancar.
Grupurile financiare elene prezente în România deţin active totale de peste 10 miliarde de euro. Intrarea în default a băncilor elene ar putea implica retragerea sprijinului şi capitalului de la subsidiarele locale şi ar declanşa o lichidare de urgenţă a activelor din Europa de Est. Preşedintele Traian Băsescu a precizat că „nicio bancă, chiar în state aflate în dificultate, nu a scos capital din România”.
Retragerea grecilor n-ar fi o problemă
Potenţiala retragere a băncilor greceşti din România nu ar fi o mare problemă pentru sectorul bancar local, deoarece autorităţile dispun de resursele necesare pentru a prelua aceste subsidiare şi a le vinde mai târziu altor grupuri financiare, iar BNR poate absorbi şocurile, potrivit JP Morgan.