Cea mai mare bancă din lume, BNP Paribas, s-a arătat dispusă să mai şteargă o parte din datorii.
Băncile franceze aşteaptă cu sufletul la gură deznodământul în negocierile politice pentru finanţarea Greciei, ale cărei probleme au făcut ca valoarea lor pe bursă să scadă la jumătate. Băncile franceze au cea mai mare expunere la datoriile greceşti, de peste 40 de miliarde de euro, iar BNP Paribas este pe locul I cu 5 miliarde de euro. Cea mai mare bancă franceză ocupă şi locul I mondial în funcţie de active, cu peste 2.000 de miliarde de euro. “Cred că aplicarea planului din 21 iulie rămâne prioritară. Dar, dacă va fi nevoie de un efort suplimentar din partea investitorilor privaţi, inclusiv a BNP Paribas, suntem pregătiţi”, a declarat directorul general al băncii, Baudouin Prot. Creditorii privaţi ai Greciei au acceptat la summit-ul liderilor zonei euro din 21 iulie să participe la eforturile de susţinere a Greciei cu 50 de miliarde de euro, în perioada 2011-2014, din care 37 de miliarde euro prin contribuţii voluntare şi 12,6 miliarde de euro prin achiziţii de obligaţiuni de pe piaţă.
Şefii băncilor franceze BNP Paribas şi Société Générale au declarat, miercuri, că instituţiile de credit pe care le conduc nu au nevoie de recapitalizare, în pofida înrăutăţirii crizei datoriilor şi a comentariilor comisarului european Joaquin Almunia că unele bănci au nevoie de capital suplimentar.
Şeful Société Générale, Frédéric Oudéa, care conduce şi Federaţia Bancară Franceză, a afirmat, într-un interviu pentru cotidianul Le Figaro, că Société Générale şi restul marilor bănci europene nu au nevoie de capital suplimentar. “Testele de stres derulate au arătat o nevoie imediată de capital la un număr redus de mici instituţii de credit. Nu este este cazul majorităţii băncilor europene şi în special al celor franceze”, a spus Oudéa. La rândul său, ministrul pentru Buget din Franţa, Valérie Pécresse, a declarat, ieri, că băncile franceze sunt bine conduse. “Nu există o problemă de lichiditate sau solvabilitate la băncile franceze. Sunt solide şi nu au nevoie să fie recapitalizate. Din 2008, băncile franceze şi-au crescut capitalul cu 50 de miliarde de euro. Asta înseamnă că folosesc profiturile pentru a-şi majora capitalul. În plus, băncile franceze au ratinguri bune, printre cele mai ridicate din Europa”. Investitorii nu au fost însă impresionaţi de comentarii şi în prima parte a şedinţei de ieri acţiunile BNP Paribas şi Societe Generale se aflau în scădere cu 5,2%, respectiv 1,4%, notează Wall Street Journal.
FMI: Riscuri bancare mai mari
Criza datoriilor din Europa a mărit expunerea la risc a băncilor din regiune cu 300 miliarde de euro, iar acestea trebuie recapitalizate, posibil şi prin intermediul Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară, pentru a putea suporta eventualele pierderi, potrivit FMI, transmite Reuters. FMI a efectuat în raportul privind stabilitatea financiară mondială publicat miercuri o aproximare a creşterii riscurilor suportate de bănci în ultimii doi ani, din cauza crizei datoriilor suverane.
Grecia pregăteşte noi tăieri
Grecia a promis că va prezenta noi măsuri dure de austeritate, vizând în principal sectorul public, pentru a convinge reprezentanţii UE şi FMI să revină la începutul săptămânii viitoare la Atena pentru a relua discuţiile care ar trebui să conducă la deblocarea următoarei tranşe din ajutorul extern. Astfel, Atena a promis noi tăieri în sectorul public, un purtător de cuvânt al guvernului declarând la un post de radio că „bugetul de stat a încetat în ultimii doi ani să plătească salariile a circa 200.000 de funcţionari publici, şi vom continua”, transmite Reuters.
EXPUNERE: Împrumuturile date greciei
Total ţară/banca mld. euro
Franţa 41,5
– BNP Paribas 5,2
– Societe Generale 2,8
– Credit Agricole 07
Germania 17,4
– Commerzbank 3
– Deutsche Bank 1,8
– LB Baden-Wurttenberg 0,8
Marea Britanie 10,7
– HSBC 1,4
– RBS 1,2
– Barclays 0,2
Sursa: Banca Reglementelor Internaţionale