2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialSaab, cu ochii pe Avioane Craiova

Saab, cu ochii pe Avioane Craiova

» Cinci companii, printre care suedezii de la Saab, cehii de la Aero Vodochody si trei firme romanesti, au cumparat caietele de sarcini de la AVAS.

» Seful AVAS spune ca vrea la Craiova un centru regional de mentenanta pentru avioane militare.

Suedezii de la Saab si cehii de Aero Vodochody sunt interesati de preluarea producatorului roman Avioane SA Craiova. Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a spus ca pana acum au fost achizitionate cinci caiete de sarcini, doua de catre companii din strainatate, iar trei de catre firme din Romania, despre care a spus doar ca nu sunt implicate in industria aeronautica. Neoficial, la Craiova se vorbeste ca ar mai putea fi interesate de preluarea societatii si alte companii straine cum ar fi: SABCA (Belgia), Alenia Aeronautica (Italia), Advanced Tehnology (Franta). "Am lansat in urma cu cateva zile la privatizare societatea Avioane Craiova. Pana acum sunt cinci societati care au cumparat caietul de sarcini, de la care asteptam sa formuleze si oferte concrete. Sunt interesate si doua firme din afara Romaniei. Este vorba despre producatorul de avioane din Cehia si producatorul de avioane din Suedia, Saab, foarte cunoscut pentru avioanele militare Gripen", a spus Atanasiu. Privatizarea companiei din Craiova are drept scop final pastrarea obiectului de activitate si transformarea Avioane SA intr-un centru regional de mentenanta, sustine seful AVAS.

"Avioane SA este o societate din domeniul industriei de aparare, de aceea, procedura a fost incorsetata de mai multe conditii decat la alte firme detinute de stat. O sa facem o privatizare care tine cont de doua aspecte: de pretul pe care il obtinem pe pachetul de actiuni si de oferta investitionala", a spus Atanasiu, care a adaugat ca detaliile afacerii sunt prezentate in caietele de sarcini. "Ne asteptam ca la Craiova sa continue constructia de avioane si chiar sa devina un centru regional de mentenanta pentru toate tipurile de avioane care zboara sub egida unor forte armate din regiunea sud-estica a Europei. Au dotarea tehnica si calificarea necesara si au si pozitia geografica corespunzatoare pentru a fi transformati intr-un astfel de centru", a declarat presedintele AVAS. Acesta a completat ca metoda de vanzare a pachetului de 80,9% din actiunile Avioane SA este negocierea pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile.
Automobile SA Craiova este unicul producator de aeronave de tip militar din sistemul industriei aeronautice romanesti. Cel mai cunoscut produs al societatii este avionul de scoala si antrenament IAR 99 soim, dezvoltat in colaborare cu Elbit Systems Israel, compatibil cu standardele NATO, destinat Fortelor Armate Romane. De asemenea, societatea este autorizata sa produca subansambluri si echipamente destinate aviatiei civile. Are in prezent aproximativ 690 de angajati, iar exercitiul financiar din ultimii trei ani a fost pozitiv.

Compania Aero Vodochody este detinuta integral de grupul ceh Penta Holding Limited, al carui cartier general se afla in Cipru, specializat in administrarea fondurilor de investitii de tip "equity", care sunt plasamente efectuate pe termen mediu in companii. Grupul Penta nu a afisat rezultatele financiare pentru 2007, iar in 2006 a obtinut un profit inainte de impozitare de 186 milioane de euro. Aero Vodochody are in prezent contracte importante in derulare cu constructori importanti de avioane civile din Europa. Aero Vodochody, care in 2006 a afisat pierderi operationale, produce aparatul Albatros L159, unul dintre principalii concurenti de pe piata europeana pentru produsul de la Avioane Craiova – IAR 99 soim.

OFERTE
» Cine sunt petitorii
Saab, producatorul avionului de lupta Gripen, este unul dintre liderii europeni de avioane si se afla in competitie cu Lockheed Martin Corp., Eurofighter GmbH, Boeing Co. si MiG Corp. Saab este listata la Bursa OMX din Stockholm, BAE Systems Plc detine 21,5% din actiunile sale, grupul suedez Investor are 19,8% din capital, fundatia Wallenberg – 9,56% si fondul de pensii AMF – 5,3%. Ca subcontractor pentru Airbus, Saab a incheiat in urma cu cativa ani un parteneriat cu Romaero pentru furnizarea de catre compania romaneasca de subansambluri pentru modelul Airbus A 380. Saab a afisat un profit net de 209 milioane euro in 2007.

Cele mai citite

CSM: Gradul de ocupare al posturilor de magistrați a crescut

Instituția subliniază că reducerea deficitului de magistrați și suplimentarea posturilor de personal auxiliar din instanțe și Parchete reprezintă priorități strategice Consiliul Superior al Magistraturii a...

Biden se laudă pe final de mandat. SUA e lider în „competiția internațională”

Președintele SUA Joe Biden a declarat luni că, datorită activității administrației sale din ultimii patru ani, Statele Unite sunt în prezent lider în 'competiția...

Maia Sandu a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru situația din sectorul energetic

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) care va avea loc marți, 14 ianuarie, pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă