» Piata romaneasca de tehnologia informatiei (IT) ar putea depasi 1% din economie in 2008, cu o valoare estimata sa atinga 1,37 miliarde de euro, potrivit previziunilor companiei de cercetare IDC.
» Estimarea descrie atat un avans de 11% fata de nivelul anului trecut, cat si o incetinire a ritmului de crestere fata de 2007, cand piata a urcat cu 16,7%.
Toata afacerea pietei de it cantareste cat 1% din produsul intern brut al Romaniei, estimat in 2008 la 440 miliarde lei (129 miliarde euro). Incetinirea ritmului nu ii ingrijoreaza insa nici pe analisti si nici pe reprezentantii industriei. Aceasta pentru ca doar ritmul se incetineste, dar, evident, valorile absolute vor fi din ce in ce mai mari. "Romania, ca nou stat membru al Uniunii Europene, reprezinta o piata atractiva pentru vanzatorii de software din Europa, precum si pentru companiile multinationale interesate de noile oportunitati", explica Calin Mirea, research analyst la IDC.
Parerea este impartasita si de industrie. "Putem spune ca acest procent de 11% a pietei este unul bun – si e posibil sa fie depasit", considera Anca Crahmaliuc, director de marketing al SIVECO Romania.
Analistii de piata au tendinta de a pondera in mod realist cresterile, tinand seama de toti potentialii factori de risc, ceea ce este foarte normal.
Acest procent de crestere da si un semnal privind maturizarea pietei romanesti de IT (si de software) – de obicei, procentele foarte mari (spectaculoase) caracterizeaza pietele aflate in primele etape de dezvoltare.
Vanzarile de PC-uri vor creste cu 10%
Piata de hardware va ramane cea mai importanta componenta a pietei IT, ca urmare a cererii, inca foarte mari, pentru calculatoare personale (PC). Rata de crestere a valorii pietei de PC-uri, exprimata in euro, va fi de aproximativ 10%, existand o crestere semnificativa a cererii pentru laptop-uri, ca efect al maturizarii treptate a pietei si al scaderii preturilor la computerele personale. Cei mai importanti comercianti de PC-uri pe piata romaneasca, dupa veniturile incasate, erau la jumatatea anului trecut Fujitsu Siemens Computers, Dell, Hewlett Packard si Toshiba. O singura companie locala, respectiv Complet Electro Serv (Altex), a reusit sa intre in acest top, pe locul cinci. "Simbioza intre disponibilitatea conexiunilor broadband la Internet si rata de penetrare a PC-urilor va deveni foarte evidenta in acest an, a declarat Madalin Lazarescu, research manager in cadrul IDC. Accesul la conexiuni de banda larga, fixe si mobile, se raspandeste foarte rapid, ceea ce influenteaza pozitiv si achizitia de PC-uri. Mai multe PC-uri inseamna mai multe conexiuni la Internet si mai multa cerere pentru broadband."
Competitie acerba pe segmentul serviciilor IT
Investitiile in servicii IT se vor majora cu 19,6% pana la sfarsitul acestui an, ceea ce reprezinta un avans cu 2% fata de rata inregistrata in 2007.
Reprezentantii IDC spun ca un factor marcant al acestui an va fi competitia acerba, iar companiile nationale, internationale si multinationale vor concura pentru cote cat mai mari din investitiile locale, straine si fondurile structurale europene destinate serviciilor IT. Aici, competitia va fi foarte puternica, cu o rata de crestere ce se va mentine la aproximativ 11% in 2008, insa, deocamdata, multinationalele domina clasamentele, primii trei provideri, raportat la cota de piata, fiind IBM si HP (doua multinationale), urmate de Siveco (firma din actionariatul careia face parte fondul de investitii Intel Capital), cu o pondere cumulata de aproape 35% din valoarea totala a sectorului de profil. In plus, ultimul raport al casei de consultanta Pierre Audoin pune S&T, o companie austriaca, pe locul intai in topul integratorilor de sisteme ERP (sisteme de gestiune integrata a proceselor de afaceri) si, respectiv, cel al furnizorilor de servicii ERP.
PRIMEJDII
Producatorii locali care nu vor avea strategii puternice si eficiente pentru dezvoltare vor suferi, apreciaza reprezentantii IDC. "Cel mai important este ca acestia sa se specializeze pe anumite nise. Ei trebuie sa identifice doua sau trei verticale importante, sa isi dezvolte competentele in aceste domenii si sa isi indrepte atentia catre segmentul IMM, care prezinta cel mai mare potential pentru anii urmatori", spune Calin Mirea, reprezentant pentru Romania al IDC.