1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialGaze româneşti pentru Nabucco?

Gaze româneşti pentru Nabucco?

Compania OMV care a privatizat Petrom în 2004 a anunţat că noua strategie a grupului vizează continuarea investiţiilor la rafinăria Petrobrazi, însă va reduce capacitatea de rafinare a unităţii.

„În România vom continua investiţiile în rafinăria Petrobrazi şi vrem să ne păstrăm poziţia cheie pe care o avem pe piaţa distribuţiei de carburanţi. (…) Avem cash-flow bun, care ne permite investiţii anuale de 2,5 miliarde euro pe tot grupul OMV”, a declarat, potrivit Mediafax, preşedintele OMV, Gerhard Roiss.

Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a precizat că pe segmentul de explorare şi producţie compania are în vedere,  în România investiţii de 600-800 milioane euro anual, iar dacă va avea oportunităţi, cifra ar putea creşte.

Redevenţe preferenţiale

Grupul OMV beneficiază în România de redevenţe preferenţiale pentru petrol şi gaze până în 2014.

Obiectivele grupului austriac potrivit strategiei până în 2021, sunt renunţarea la active de un miliard de euro din partea de rafinare şi marketing şi concentrarea pe producţia de hidrocarburi şi energie electrică. Până în 2021, activele de rafinare şi marketing, care acum reprezintă 53% din activele grupului, vor fi reduse la 25%, în timp ce importanţa segmentului de explorare şi producţie va creşte de la 35% la 55%. De asemenea, noua strategie  vizează atât ieşirea de pe unele pieţe, dar şi consolidarea pe altele.

Gerhard Roiss a adăugat că planul anunţat de renunţare la active de un miliard de euro nu include şi rafinăria Arpechim, care este închisă.

Grupul austriac a anunţat că ia în calcul şi posibilitatea ca unul dintre perimetrele pe care le are în Marea Neagră, respectiv blocul Neptun, să devină furnizor de gaze pentru viitorul gazoduct Nabucco. OMV are în derulare şi o analiză privind gazele de şist în România (explorări în zona Bihor), care ar putea fi finalizată în trei ani.

„Ca să investim în Marea Neagră trebuie să ştim care va fi cadrul legal pentru următorii ani. Dacă vom găsi ceva rezerve acolo, vor fi imense, dar probabilitatea este foarte mică. „, a precizat Gerhard Roiss.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă